1ο βραβείο ασπρόμαυρης φωτογραφίας Spider στην κατηγορία Άγρια Ζωή, του Νικόλαου Λώτσου
Σημαντική ελληνική πρωτιά στον διαγωνιστικό χώρο της φωτογραφίας αποτελεί η κατάκτηση του τίτλου Φωτογράφος της Χρονιάς από τον Νικόλα Λώτσο στον κορυφαίο διεθνή διαγωνισμό ασπρόμαυρης φωτογραφίας Spider Awards 2012 που πραγματοποιήθηκε φέτος για έβδομη χρονιά και βραβεύει κάθε φορά τους καλύτερους φωτογράφους (ερασιτέχνες και επαγγελματίες) σε παγκόσμιο επίπεδο.
Παράλληλα, ο Νικόλας Λώτσος απέσπασε στον ίδιο διαγωνισμό το 1ο βραβείο ασπρόμαυρης φωτογραφίας SPIDER στην κατηγορία Άγρια Ζωή, ενώ είχε υποψηφιότητες και για άλλες κατηγορίες.
Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε ο τελικός και το web-gala του διεθνούς κύρους διαγωνισμού αυτού για την ανακήρυξη των νικητών, προσελκύοντας το ενδιαφέρον χιλιάδων ανθρώπων που ασχολούνται με τη φωτογραφία από 154 χώρες. Σημειώνεται ότι την κριτική επιτροπή αποτελούν μεγάλα ονόματα στον κόσμο της φωτογραφίας και της τέχνης, αναγνωρισμένοι επαγγελματίες που συνεργάζονται με διάσημες γκαλερί (TATE, BONHAMS κ.ά..) με το National Geographic κ.λπ.
Η εντυπωσιακή φωτογραφία που κέρδισε το 1ο βραβείο έχει τίτλο Το κυνήγι και απεικονίζει τη συναρπαστική στιγμή που όρνεα και άγρια θηρία (ύαινες, τσακάλια, λιοντάρια) έχουν συγκεντρωθεί και δίνουν μάχη γύρω από τη λεία ενός βουβαλιού. Το μεγαλειώδες στιγμιότυπο έχει τραβηχτεί στο οικοσύστημα Μασάι Μάρα στην Κένυα της Ανατολικής Αφρικής.
Βιογραφικό σημείωμα
Ο 43χρονος Νικόλας Λώτσος μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα σε δύο καριέρες: του φωτογράφου και του εκπρόσωπου αθλητών basket. Ασχολείται από 16 ετών με την καλλιτεχνική φωτογραφία κυρίως με την μαυρόασπρη και αποτυπώνει θέματα μέσα από την άγρια ζωή, φύση, ανθρώπινη κουλτούρα. Όταν είναι σε πόλεις, μακριά από τη φύση, ασχολείται με την αρχιτεκτονική φωτογραφία. Τον συναρπάζει η Αφρική («το σπίτι του» όπου ταξιδεύει συχνά και φωτογραφίζει αγαπημένα του θέματα, αποσπώντας διεθνείς φωτογραφικές διακρίσεις (χάλκινο βραβείο στο διεθνή Διαγωνισμό PX3 2011, στο Παρίσι, ένα ασημένιο και τρία χάλκινα στα διεθνή βραβεία LOUPE2011 κ.ά.). Οι φωτογραφήσεις αυτές (άγρια ζωή και φύση, φυλές κ.ά.) έχουν απώτερο στόχο την προστασία, την κινητοποίηση και την προσφορά βοήθειας. Γι’ αυτόν το λόγο επισκέπτεται σχολεία και ορφανοτροφεία σε διάφορες παραγκουπόλεις. Η προσπάθεια αυτή άρχισε με σχολεία της Kibera στην Κένυα και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με συγκέντρωση βοήθειας μέσω του blog του.
Ο διακριθείς Έλληνας φωτογράφος αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Το μεγαλείο της φύσης σε προκαλεί να το αποτυπώσεις για να το κρατήσεις μέσα σου, να το μοιραστείς με τον κόσμο. Και εγώ μέσα από τις εικόνες μου αισθάνομαι ότι εκφράζω τελικά τον φόβο και την αγωνία μου να μην καταλήξει αυτός ο υπέροχος κόσμος της άγριας φύσης ένα όνειρο από το παρελθόν. Να μην καταλήξουν σε 50 χρόνια από τώρα τα παιδιά των παιδιών μας να βλέπουν την άγρια φύση και ζωή μόνο από φωτογραφίες ή στα διάφορα μουσεία ανά τον κόσμο επειδή απλώς δεν θα υπάρχουν πια.
Σαν να προσπαθώ να διαφυλάξω κάτι πολύτιμο να μην χαθεί. Ίσως γιατί δείχνοντας το μεγαλείο της φύσης, μπορείς να τη διασώσεις για τις επόμενες γενιές. Ίσως γιατί πιστεύω ότι αν δείξουμε εμείς απλά τη θέληση να την προστατεύσουμε, η φύση θα βρει τον τρόπο».