Εκτός πλαισίου χορού

πρόσκληση εκδήλωσης
· Εκθέσεις · Ύδρα // Δημοσίευση: 03 Αυγ 2012

έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Σκουλά στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας

Στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας θα φιλοξενείται όλο τον Αύγουστο η έκθεση φωτογραφίας του γνωστού καλλιτέχνη φωτογράφου Γιάννη Σκουλά με τίτλο «Εκτός πλαισίου χορού».

Η έκθεση του Γιάννη Σκουλά η οποία επιτυχώς παρουσιάστηκε στην Αθήνα, μετά το Black Duck και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης τώρα ταξιδεύει στην Ύδρα.

Από τις 4 Αυγούστου οι καλύτερες φωτογραφίες μιας 24χρονης φωτογραφικής πορείας σχετικά με το χορό, ατενίζουν το γραφικό λιμάνι από τον δεύτερο όροφο του Ιστορικού Αρχείου Μουσείου 'Υδρας.

Πρόκειται για μια πορεία που ανακαλεί τις σημαντικότερες παραστάσεις διεθνούς κύρους μπαλλέτων ή χοροθεάτρων που ευτύχησαν να παρουσιαστούν στο Ρωμαϊκό Ωδείο κάτω από την Ακρόπολη.

Με το φακό του ο φωτογράφος αποδρά από το καθιερωμένο πλαίσιο αποτύπωσης του χορού, επιχειρώντας την υπέρβαση για να αποδώσει την αίσθηση της αέναης κίνησης σωμάτων και ψυχών.

Παρόντες -αν και κάποιοι οριστικά απόντες- η Pina Bausch, ο Alvin Ailey, οι Momix οι Tango por Dos, τα μπαλλέτα Μπολσόι, Αγίας Πετρούπολης, Λυόν, Μόντε Κάρλο, καθώς και η Σοφία Σπυράτου, η Μάρω Γρηγορίου και άλλοι Έλληνες χορογράφοι.

Ο Ανδρέας Ρικάκης, Ιστορικός-Κριτικός χορού, σημειώνει για την έκθεση:
"Ο Γιάννης Σκουλάς φωτογραφίζει την αύρα που αναδύεται από όλη τη σωματική, πνευματική και ψυχική (ακριβώς) προσπάθεια του χορευτή για την έκφραση του χορευτικού αιτουμένου. Φωτογραφίζει την ψυχή του..."
και ο Φωτογράφος αναφέρει:
"...Πώς συλλαμβάνονται οι στιγμές πριν τη στιγμή; Πώς μεταφέρεται το πάθος όσο αυτό φουντώνει; Πώς αναδεικνύεται η μαγεία πριν τελειώσει το μαγικό;
...Στα χρόνια που φωτογράφιζα χορό, ήμουν κι εγώ στη σκηνή, αν και κάτω απ’ αυτήν.
...Το ζητούμενό μου ήταν να κάνω μια χορευτική φωτογραφία. Κινούμενη χωρίς να' ναι κουνημένη. Κι έτσι βρήκα πως παντού μέσα στην τέχνη του χορού υπάρχει μια αποφασιστική στιγμή."

Εγκαίνια: Σάββατο 4 Αυγούστου, ώρα 20:00:

Βιογραφικό Σημείωμα
Ο Γιάννης Σκουλάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Με τη φωτογραφία ασχολείται από το 1984 και είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας από το 1996. Εργάστηκε επί 20 χρόνια στο Φεστιβάλ Αθηνών και φωτογραφίες του βρίσκονται σε αφίσσες και βιβλία του Φεστιβάλ. Σήμερα εργάζεται για τον ΕΟΤ.
Έχουν εκδοθεί πέντε φωτογραφικά λευκώματα/μονογραφίες με τη δουλειά του επάνω στους Σιδηροδρομικούς Σταθμούς, τους Πέτρινους Φάρους της Ελλάδας, τους Αρχαιολογικούς Χώρους της Κρήτης και τα Παλαιά Αυτοκίνητα και, έχει συνεισφέρει μαζί με άλλους συναδέλφους του στη δημιουργία δεκατριών ακόμη λευκωμάτων.
Έχει παρουσιάσει 16 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει επίσης λάβει μέρος σε οκτώ ομαδικές .