borders

φωτογραφία έκθεσης
· Εκθέσεις · Χανιά // Δημοσίευση: 06 Αυγ 2012

έκθεση φωτογραφίας στην Αίθουσα Τέχνης Sabbionara στα Χανιά

Συμμετέχοντας στις δράσεις του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT 2012 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον», η «Λέσχη Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Χανίων» και η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ σε συνεργασία με το "Photometria Festival" και το Δήμο Χανίων παρουσιάζουν τις 25 βραβευμένες φωτογραφίες από το Διαγωνιστικό τμήμα του "Photometria Festival 2012" με θέμα «Σύνορα» την Τρίτη 7 Αυγούστου 2012 στις 20:30.

«Σύνορα», μια λέξη που έχει ταυτιστεί με την οροθετική γραμμή που προσδιορίζει τα όρια μεταξύ των λαών. Θέμα με συμβολικές διαστάσεις. Οι φωτογράφοι καλούνται σε μια δημιουργική σύνθεση αποτύπωσης με σκοπό, όχι μόνο να καταδείξει το ιδιαίτερο ενός πολιτισμού, μιας κοινωνίας, μιας χώρας, αλλά και οτιδήποτε ενώνει ή μπορεί να ενώσει. Όρια που θέτουμε στην καθημερινότητα μας, ηθικά, υπαρξιακά, κοινωνικά. Σύνορα που υπάρχουν δίπλα μας, μέσα μας, στις γειτονιές, στις χώρες. Σημεία πολιτισμού δίχως όρια, κοινοί χώροι έκφρασης και επικοινωνίας.

Οι 25 φωτογράφοι που διακρίθηκαν με το έργο τους στον Πανελλήνιο Φωτογραφικό Διαγωνισμό του "Photometria Festival 2012" και συμμετέχουν στην έκθεση φωτογραφίας «Σύνορα» είναι: Βάκρινος Γιάννης, Γιαννόπουλος Γιώργος, Γιωτόπουλος Βαγγέλης, Δαζάνης Σάκης, Δάλκος Αλέξανδρος, Δάλλης Γρηγόρης, Δημητρίου Χρήστος, Ζερβουδάκης Σπύρος, Θέμος Διαμάντης, Καππάτου Μαρία, Μαχαίρα Ελένη, Μπακόλας Λεωνίδας, Ντάρας Δημήτρης, Ντόβας Βασίλης, Παναγιωτακόπουλος Χάρης, Παπαδάκος Νίκος, Παράς Γιώργος, Πρωτόπαππας Βασίλης, Ρίγος Θεόδωρος, Σταματίου Σταύρος, Στεφανίδης Ιωάννης, Στράντζαλης Απόστολος, Φίλιος Αχιλλέας, Χίος Τάσος & Χριστοδουλίδη Πηνελόπη.

 


Το "Photometria Festival" είναι μια διοργάνωση της Aστικής Mη Kερδοσκοπικής Eταιρίας «Έντευξις», διοργανώνεται το 2012 για 4η χρονιά στην πόλη των Ιωαννίνων και πρόκειται για το πρώτο διαδραστικό Φεστιβάλ στο οποίο έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν και να ψηφίζουν όσοι αγαπούν την τέχνη της φωτογραφίας.
Όραμα για το «Photometria Festival» είναι να αποτελέσει πεδίο προβολής της σύγχρονης φωτογραφίας, υποστήριξης νέων και ξένων φωτογράφων, εκπαίδευσης, καθώς και καλλιέργειας συνεργασιών με πολιτιστικούς οργανισμούς και φεστιβάλ της Ελλάδας και άλλων χωρών.
Στόχος για το "Photometria Festival" να είναι να γίνει ένας τόπος δια-πολιτιστικής συνάντησης, μεταφέροντας αντιλήψεις, παραδόσεις, κοσμοθεωρίες και εκφραστικά μέσα από όλα τα σημεία του πλανήτη. Με αφοσίωση στο εγχείρημα και ευχόμενοι την καθιέρωση του, οι διοργανωτές θέσανε από την πρώτη στιγμή ως στόχο την πρόσκληση για συμμετοχή, όχι μόνο καταξιωμένων φωτογράφων αλλά και ερασιτεχνών για να λάβουν μέρος στο πεδίο της έκφρασης. Ουσιαστική προσδοκία είναι να αποτελέσει το «Photometria Festival» μία πολιτιστική ομπρέλα κάτω από την οποία θα καλλιεργείται η φωτογραφική έκφραση και η δημιουργικότητα.


Η Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Χανίων (Λε.Φ.Κι.) ιδρύθηκε το 1981 και από το 1995 ενεργοποιήθηκε δυναμικά στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης.
Στην μακροχρόνια πορεία της συμμετείχε και οργάνωσε πολλές φωτογραφικές δράσεις στην πόλη των Χανίων. Συμμετείχε σε παγκρήτιες, παγκύπριες και πανελλαδικές φωτογραφικές δράσεις και διοργάνωσε τρείς Πανελλήνιους και ένα Διεθνή Διαγωνισμό Φωτογραφίας με πολύ μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία.
Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί αυτά τα χρόνια στα μαθήματα φωτογραφίας για αρχάριους που οργανώνει η Λέσχη. Πολλοί ερασιτέχνες αλλά και μετέπειτα επαγγελματίες φωτογράφοι έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα της, τα οποία παρά την ερασιτεχνική τους φύση, χαρακτηρίζονται από ζήλο και αγάπη για τη φωτογραφία.
Παράλληλα η Λέσχη, μέσω των προγραμμάτων της, προσκαλεί και φιλοξενεί καταξιωμένους έλληνες Φωτογράφους καθώς και Φωτογραφικές Ομάδες που παρουσιάζουν το έργο τους στο κοινό της πόλης. Ταυτόχρονα συχνά παρουσιάζεται από Ειδικούς Εισηγητές το έργο σημαντικών Διεθνών Φωτογράφων.
Σήμερα η Λε.Φ.Κι. απαριθμεί εκατό περίπου μέλη και προσδοκεί στο μέλλον σε ακόμα πιο δυναμικές πολιτιστικές παρεμβάσεις.


H Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων - Ελαιουργείον» δημιουργήθηκε με σκοπό να σώσει από την ερήμωση και τον αφανισμό το Παλιό Ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού στο Νομό Χανίων της Κρήτης. Στόχος της είναι να στεγάσει στους χώρους του εκδηλώσεις πολιτισμού, μετατρέποντάς το σε έναν τόπο μνήμης και ένα πεδίο δράσεων στην ενδοχώρα του νησιού.
Το κτήριο του Παλιού Ελαιουργείου αποτελείται από τον κεντρικό οικοδομικό πυρήνα που κατασκευάστηκε με λιθοδομή τη δεκαετία του 1920 και από πτέρυγες - δορυφόρους κατασκευασμένες σε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις ως τη δεκαετία του 1970. Το 1980 σταμάτησε η λειτουργία του ως λιοτρίβι και αφέθηκε να καταρρέει γοργά. Κατά την ανασυγκρότησή του στόχος ήταν η διατήρηση των πρωταρχικών υλικών του κτηρίου με τον αυθεντικό τεχνολογικό του εξοπλισμό με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Ο μηχανικός εξοπλισμός του ελαιοτριβείου είναι Ελληνικής Κατασκευής(!) από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και διατηρήθηκε σαν σημείο μνήμης και αναφοράς των αρχικών λειτουργιών του χώρου.
Σήμερα το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός. Απαρτίζεται από την «Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών» που στόχο της έχει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρουσίαση περιοδικών εικαστικών εκθέσεων, και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης» που σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η παρουσίαση και η ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του «Ελαιουργείου» και η προώθηση μαζί με τη μελέτη των διαδραστικών επαφών της Σύγχρονης Τέχνης με τον Άνθρωπο.
Το παλιό λιοτρίβι που αναγεννήθηκε σε «Εργοστάσιο Τέχνης», βρίσκεται στο χωριό Δρομόνερο, 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων (30 λεπτά με το αυτοκίνητο), πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στο γραφικό ψαροχώρι του Λιβυκού Πελάγους με τις δυο παραλίες: την Παλαιόχωρα.