Νight Lights - Border Lives

δύο γυναίκες καθισμένες σε σκαμπό στην είσοδο ενός μπαρ
· Workshops · Διαλέξεις - Ομιλίες · Αθήνα // Δημοσίευση: 11 Μάιος 2010

Masterclass και ομιλία από τον Patrick Zachmann/Magnum Photos

Ο Patrick Zachmann, μέλος του διάσημου φωτογραφικού πρακτορείου Magnum Photos, θα έρθει στην Ελλάδα για να πραγματοποιήσει πενθήμερο φωτογραφικό Masterclass (31 Μαΐου - 4 Ιουνίου 2010) και θα δώσει ομιλία στο κοινό με ψηφιακές προβολές (5 Ιουνίου 2010).

Το κεντρικό θέμα του σεμιναρίου είναι «Νight Lights - Border Lives», η ζωή της νύχτας που συνεχίζεται τη μέρα και η ζωή της μέρας που χάνεται μέσα στη νύχτα, και απευθύνεται σε φωτογράφους και γενικότερα σε καλλιτέχνες εξοικειωμένους με το φωτογραφικό μέσο.

Το Masterclass θα περιλαμβάνει καθημερινή πρακτική φωτογραφικών λήψεων, με παράλληλη κριτική, επιλογή και καθοδήγηση από τον Patrick Zachmann.

Ημερομηνία διεξαγωγής Masterclass: Δευτέρα 31/5 ως Παρασκευή 4/6/2010
Ημερομηνία διεξαγωγής ομιλίας Patrick Zachmann: Σάββατο 5/6/2010 - 20:30
Τόπος διεξαγωγής: ΖΕΟΝ (Σαχτούρη 8-10, πλατεία Κουμουνδούρου, Αθήνα)
Οργάνωση παραγωγής: ART/IF/ACT

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Patrick Zachmann εργάζεται ως freelance φωτογράφος από το 1976 και αποτελεί μέλος του πρακτορείου Magnum από το 1990. Έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος του έργου του σε μακροχρόνια project που αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα και τη διαφορετικότητα των ομάδων που συνθέτουν την κουλτούρα του κοινωνικού περιβάλλοντος της κάθε χώρας.

«Έχουν περάσει πάνω από 30 χρόνια που φωτογραφίζω και όταν αναρωτιέμαι το γιατί συνειδητοποιώ ότι απλά έκανα εικόνες για να εμβαθύνω, να καταλάβω […] τι σημαίνει χρόνος, τι είναι η «μνήμη», πως προσεγγίζω το «παρελθόν», ποια είναι η ταυτότητα μου.

Η προσωπική αυτή αναζήτηση με οδήγησε να πλησιάζω αυτούς που φωτογραφίζω, να μπαίνω στα σπίτια τους, να ακούω αυτό που θέλουν να πουν, αλλά δεν ξέρουν που, να συμπάσχω στις ζωές τους. Είναι πραγματικά συγκλονιστικό πως οι ίδιοι άνθρωποι που σε απωθούν όταν πας να τους φωτογραφίσεις στο δρόμο είναι οι πιο ανθρώπινοι, οι πιο γενναιόδωροι, μόλις καταφέρεις να αποκτήσεις μια σχέση μαζί τους. Τότε η εικόνα γίνεται ψυχογράφημα και η οποιαδήποτε ταυτότητα αποκαλύπτεται […] δυστυχία, πόνος, αδικία αλλά και ευτυχία, συμπαράσταση, ποίηση. Αυτή είναι η φωτογραφία για μένα».

Από τα σημαντικότερα έργα του είναι το "Enquête d’Identité", μια φωτογραφική έρευνα σχετικά με την εβραϊκή του ταυτότητα, το "Confusions Chinoises", ένα φωτογραφικό ψυχογράφημα της κινέζικης δασποράς, το "Ma proche Banlieue", η διερεύνηση της ταυτότητας δέκα νεαρών μεταναστών που είχε φωτογραφίσει στη Μασσαλία του 1987 και η αναζήτησή τους 20 χρόνια μετά.

Η δουλειά του Patrick Zachmann έχει εκτεθεί διεθνώς κι έχει δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό φωτογραφικών βιβλίων. Έχει βραβευτεί τόσο για το φωτογραφικό όσο και για το σημαντικό κινηματογραφικό του έργο.

Τα τελευταία χρόνια η θεματολογία του περιλαμβάνει την καταγραφή της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη, ακολουθώντας το ταξίδι των μεταναστών σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Μάλτα και η Γαλλία.

 

ΟΜΑΔΑ ART/IF/ACT

Η ομάδα ART/IF/ACT ιδρύθηκε το 2009 και λειτουργεί ως μια ανοιχτή επικοινωνιακή πλατφόρμα για την ενημέρωση, την προώθηση και την εκπαίδευση στο χώρο της φωτογραφίας και των οπτικών τεχνών.

Διαδικτυακή ενημέρωση
Μέσα από το web portal της παρέχει online παρουσίαση του έργου Ελλήνων και ξένων φωτογράφων, όπως και όλων των σημαντικών δρώμενων στο χώρο της φωτογραφίας διεθνώς.

Εκπαίδευση
Μέσα από συντονισμένες εκπαιδευτικές δράσεις θα διοργανώνει ανα διαστήματα ειδικά σεμινάρια, εργαστήρια, διαλέξεις και παρουσιάσεις φωτογράφων, διακεκριμένων καλλιτεχνών και προσωπικοτήτων από τον ευρύτερο χώρο της φωτογραφίας και των οπτικών τεχνών (φωτογράφοι, επιμελητές εκθέσεων, εκδότες, διευθυντές φεστιβάλ, κτλ).

Παράλληλες Δράσεις - Συνεργασίες
Η ομάδα ART/IF/ACT εστιάζει στην παραγωγή ευέλικτων, ανεξάρτητων καλλιτεχνικών δράσεων με παράλληλη ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών, όπως ψηφιακών προβολών σε κλειστούς αλλά και ανοιχτούς δημόσιους χώρους, φωτογραφικών παρεμβάσεων στην πόλη (διαδραστικές εκθέσεις - εγκαταστάσεις κ.λ.π.).

Παράλληλα στοχεύει στη διαμόρφωση ενός δικτύου συνεργασιών τόσο με ελληνικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ιδρύματα και φεστιβάλ όσο και με θεσμούς ή ομάδες από το εξωτερικό.

Η ομάδα ART/IF/ACT αποτελείται από τους Μαριλένα Σταφυλίδου (φωτογράφο), Νικάνδρη Κουκουλιώτη (photo editor), Γιώργο Πρίνο (φωτογράφο), Λάμπρο Παπανικολάτο (project manager/φωτογράφο) και Γιώργο Καραηλία (photo editor/φωτογράφο).

ΧΟΡΗΓΟΙ ΔΡΑΣΗΣ
Η ομαδα ART/IF/ACT ευχαριστεί θερμά το περιοδικο Έψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας και το ελculture (www.elculture.gr) για τη χορηγία επικοινωνίας και το ξενοδοχείο Athens Center Square Hotel (www.athenscentersquarehotel.gr) για την φιλοξενία του καλλιτέχνη. Επίσης ευχαριστεί για την υποστήριξη το Γαλλικό Ινστιτούτο, την ομάδα Α4_artdesign και την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία ΖΕΟΝ (www.zeon.gr) που φιλοξενεί στον χώρο της το Masterclass αλλά και την ομιλία του P. Zachmann.