Inspire 2012

λογότυπο φορέα
· Φεστιβάλ · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 22 Σεπ 2012

εικαστικό φεστιβάλ από το Μακεδονικό Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Inspire. Έμπνευση. Αυτή είναι η λέξη που εγκαταλείπουμε στην πνιγηρή καθημερινότητα, αυτός είναι ο τίτλος του νέου θεσμού του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Μην περιμένετε μόνο μια ακόμα έκθεση εικαστικών. Το ΜΜΣΤ καινοτομεί και πάλι –στήνει ένα εργαστήριο τέχνης και γύρω του ένα φεστιβάλ που εμπνέεται από τη δουλειά των καλλιτεχνών και εμπνέει το κοινό που θα το απολαύσει.

Για τη φετινή πρώτη διοργάνωση του Ιnspire με τίτλο-έμπνευση "Τhe World is not Enough", το Μουσείο προσκαλεί τους εικαστικούς Lionel Estève (Γαλλία, Βέλγιο) και Αλέξανδρο Τζάννη (Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο) που θα συνεργαστούν με 80 περίπου έλληνες και ξένους νέους δημιουργούς μέσα στους χώρους του Μουσείου, στη Θεσσαλονίκη. Γύρω από αυτόν τον πυρήνα, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο του 2013, οργανώνονται εκθέσεις, διαλέξεις, ημερίδες και εκδόσεις που θα συμπληρώσουν την εμπειρία μιας από τις πιο τολμηρές και πρωτότυπες πράξεις Τέχνης στη χώρα μας.

Το Εικαστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης INSPIRE είναι έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας - Θράκης του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

Α΄ ΔΡΑΣΕΙΣ: εργαστήριο, ημερίδα, έκθεση παραγόμενου υλικού
20 Σεπτέμβρη – 7 Οκτώβρη 2012
Επιμέλεια: Μαρία Κενανίδου, Θούλη Μισιρλόγλου, Λυδία Χατζηιακώβου

Το Inspire ξεκινά με πρώτη δράση το εργαστήριο στις 20 Σεπτεμβρίου 2012 (έως 26 Σεπτεμβρίου). Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε:
-εναρκτήρια διάλεξη των δύο κεντρικών καλλιτεχνών (20.09.2012)
-ημερίδα με διεθνείς προσκεκλημένους: τους καλλιτέχνες Peter Kogler και Franck Bragigand, καθώς και τον ιστορικό τέχνης και καλλιτεχνικό διευθυντή του ΜΜΣΤ, Ντένη Ζαχαρόπουλο.
-έκθεση του παραγόμενου στο workshop έργου στους χώρους του ΜΜΣΤ (28.09-07.10.2012).
-αναλυτική, τετράχρωμη έκδοση, που θα συνοδεύσει τη λήξη του φεστιβάλ και θα περιέχει όλες τις επιμέρους δράσεις.

Εργαστήριο
Ο κεντρικός κορμός των θεματικών που θα απασχολήσουν το εργαστήριο του Inspire 2012 είναι:
-Χρόνος και Μνήμη
Η λειτουργία, τα όρια, ο τρόπος ανάδυσης της μνήμης, αλλά και η σχέση της με την ιστορία θα είναι στο επίκεντρο του εργαστηρίου. Πιο ειδικά θα επιχειρηθεί μια εμβάθυνση στη σχέση του χρόνου, της μνήμης και της ιστορίας, καθώς και στην ενεργή σχέση των δημιουργών με την ιστορία και τις ιστορίες, όλα αυτά στη Θεσσαλονίκη ως πραγματικό και φανταστικό, πνευματικό και καλλιτεχνικό προορισμό.
-Σύμβολο και Μεταφορά
Για πολλούς φιλοσόφους, ο τρόπος που η συνείδηση ερμηνεύει τα σύμβολα είναι ο τρόπος που εκείνη υπάρχει. Μαζί με τη διερεύνηση για μια «ποιητική» της πράξης που θέτει τους όρους της ανανέωσης της θέλησης και της αναγέννησης της ελευθερίας, η κοσμική, η ονειρική και η ποιητική διάσταση του συμβόλου θα φωτίσουν το έργο των δύο καλλιτεχνών και θα πυροδοτήσουν εκ νέου τη σκέψη και την δημιουργικότητα των συμμετεχόντων στο εργαστήριο. -Αστερισμοί: Η Συλλογή
Σε συνέχεια της πραγμάτευσης των παραπάνω εννοιών και της προσωπικής αντιπαράθεσης των καλλιτεχνών με αυτές, ένα σώμα σημαντικών έργων προερχόμενων από τη μόνιμη συλλογή του ΜΜΣΤ θα προστεθεί στο πλαίσιο εργασίας του φεστιβάλ. Επιλεγμένα έργα της μόνιμης συλλογής θα εμπλουτίσουν τον καλλιτεχνικό διάλογο και θα ενδυναμώσουν με καλλιτεχνικούς όρους το παραγόμενο έργο.

Σε γενικές γραμμές, το σύνολο της εμπειρίας μέσα στο μουσείο, στην πόλη, στο νοητό και πραγματικό πεδίο θα είναι η πρώτη ύλη για το καλλιτεχνικό έργο που θα παραχθεί από τους νέους συμμετέχοντες. Οι ιδέες, τα κείμενα, οι εικόνες και οι έννοιες που θα τεθούν στο εργαστήριο, βρίσκονται στον πυρήνα μιας ποιητικής φιλοσοφίας που επιδιώκει να εμπνεύσει τους νέους δημιουργούς μέσα από μια δημιουργική εκπαιδευτική διαδικασία.

Με πυρήνα το έργο του Lionel Estève και του Αλέξανδρου Τζάννη, το εργαστήριο του Inspire 2012 στοχεύει να διευρύνει τον ορίζοντα της καλλιτεχνικής πράξης και το νοητικό εύρος της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η διαδραστική διαδικασία και άμεση επαφή όλων των καλλιτεχνών μεταξύ τους μέσα στους χώρους του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, ελπίζουμε να εντείνει ουσιαστικά το δημιουργικό κλίμα, σε πείσμα των καιρών.

To εργαστήριο θα είναι ανοικτό για το κοινό:
Τετάρτη, 26/9, 17:00-20:00 | 19:00 Συναυλία των Act Up Trio (Γιώτης Δαμιανίδης, Χρήστος Γερμάνογλου, Πέτρος Δαμιανίδης) | 20:00 προβολή της ταινίας του G. W. Pabst “Θεσσαλονίκη, Πόλη των Κατασκόπων”, 1937 (διάρκεια 1:57)
Είσοδος σε όλα: δωρεάν

Ημερίδα
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου 2012, 11.30 π.μ., και έχει το εξής θέμα:
O φαντασιακός χώρος της πόλης υπό το πρίσμα (της έννοιας και της πρακτικής) του καλλιτεχνικού εργαστηρίου.
Ποια είναι τα συστατικά του φαντασιακού της πόλης για τους ομιλητές καλλιτέχνες; Τι αντίκρισμα φαίνεται να έχει στο έργο τους; Στην σύζευξη πόλης και εργαστηρίου, η εμπειρία των καλεσμένων ομιλητών, των διεθνών καλλιτεχνών Peter Kogler (Αυστρία) και Franck Bragigand (Γαλλία) και του ιστορικού Ντένη Ζαχαρόπουλου, θα εμπλουτίσουν τον ορίζοντα των παρευρισκομένων, καλλιτεχνών και μη, και θα αποκαλύψουν διαφορετικές όψεις σχέσης με την πόλη.
Ανοικτή για το κοινό, έναρξη 11.30 π.μ.

Έκθεση παραγόμενου έργου νέων καλλιτεχνών
Η έκθεση όπου θα παρουσιαστούν τα έργα που θα έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα εγκαινιαστεί στις 28 Σεπτεμβρίου 2012 και θα διαρκέσει ως τις 7 Οκτωβρίου.
Η παρουσίαση φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα νέο, ερευνητικό καλλιτεχνικό εργαλείο, που θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες να αντιμετωπίσουν εκ νέου τη δημιουργική διαδικασία και να θέσουν νέα ερωτήματα στους εαυτούς τους σχετικά με το έργο τους, την ανταλλαγή ιδεών τους με άλλους δημιουργούς, το μουσειακό περιβάλλον κ.ά.
Ανοικτή για το κοινό στις ώρες λειτουργίας του μουσείου.