ΑΝΑΚΑΤΑ 4

αφίσα εκδήλωσης
· Φεστιβάλ · Θεσσαλονίκη · Νεάπολη // Δημοσίευση: 28 Σεπ 2012

φεστιβάλ της ΔΗ.Κ.Ε «ΙΡΙΣ» στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Παύλου Μελά «ΙΡΙΣ», διοργανώνει το ΑΝΑΚΑΤΑ 4 «ΑΝΑκριση-ΚΑΤΑθεση» στις 28-29-30 Σεπτεμβρίου 2012.

Το ΑΝΑΚΑΤΑ φιλοδοξεί να αναδείξει την αναγκαιότητα αλλά και τον τρόπο παρέμβασης της τέχνης στα κοινωνικά δρώμενα, μέσω της “κατάληψης” δημοσίων χώρων, της ανατροπής των ορίων και των στερεότυπων, δημιουργώντας έναν ανοιχτό διάλογο μεταξύ τέχνης-καλλιτέχνη-κοινού.

Το φεστιβάλ ΑΝΑΚΑΤΑ 4 «ΑΝΑκριση-ΚΑΤΑθεση» αποτελεί μια ανοιχτή - jam πλατφόρμα τέχνης, οπού όλες οι μορφές έκφρασης, συναντώνται και συγκλίνουν, μέσω των αντιρρήσεων, αμφισβητήσεων, αντιφάσεων, ανατροπών, σε έναν άλλο λόγο της σχέσης τους με τον κοινωνικό χώρο. Συμμετέχουν καλλιτέχνες και ομάδες, οργανισμοί και φορείς. Εικαστικά, χορός, θέατρο, μουσική, συναντήσεις-συζητήσεις, performance, κινηματογράφος μεταμορφώνουν το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά σε ένα πεδίο πολιτισμού, οραματισμού, σκέψης και έκφρασης.

Εικαστικά // Παράλληλες Δράσεις
28,29,30 Σεπτεμβρίου 2012
σε όλους τους χώρους του ΑΝΑΚΑΤΑ

“Open” Κοιτώνες Ι.ΙΙ, Κελία 1-9, ΚΨΜ
Το στρατόπεδο ανατρέπεται και ανοίγεται σε τόπο συνάντησης, συνέργιας, επικοινωνίας των φοιτητών των σχολών καλών τεχνών του Α.Π.Θ. και του τμήματος εικαστικών & εφαρμοσμένων τεχνών του Πανεπιστήμιο Δυικής Μακεδονίας με τους επιλεγμένους νέους καλλιτέχνες, από την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ. παρουσιάζονται οι προτάσεις/έργα τους και μέσα από συγκλίσεις, αντιθέσεις ερευνούν την σύγχρονη καλλιτεχνική τους ταυτότητα.
Συμμετέχουν: Κ. Βέλλιου, Β. Γούσιου, Α. Γκίτση, Φρο Θέου, Η. Χατζόγλου, Μ. Ζησοπούλου, Ε. Στόϊκου, Μ. Αλβανού, Χ. Βογιατζής, Α. Ζαφειροπούλου, Α. Καλτσίδου, Α. Καράνος, Π. Κερεφιάδης, Δ. Κουτσιάνου, Α. Κουφά, Π. Κυριακίδου, Η. Μάϊπα, Α. Μαυρουδή, Α. Παναγιωτίδου, Μ. Παπαλεξίου, Τ. Σέμψη, Β. Σπύρου, Γ. Τρούλη, Δ. Τσιγκράκης, Κ. Τσίτσελα, Δ. Φραγκάκης, Ε. Χρυσομάλλη, Ε. Αντωνάκη, Μ. Ζήση, Χ. Κιόρογλου, Μ. Κολοφωτιάς, Δ. Κρίστιτς, Κ. Λιαλιαμπιδου, Β. Σαλαβάτση, Η. Σαμαράς, Μ. Γεωργιτσέλη, Ε. Καζαντζίδου, Α. Τσακνιά, Γ. Αβραμίδης, Ε. Γραμμένου, Ε. Μπεζάτη, Ε. Παπαδοπούλου, Σ. Παπαχρήστου, Φ. Πολίτη, Α. Σοφιανοπούλου, Σ. Στεριανός, Β. Φρασίολα, Ε. Χατζηαθανασίου, Α. Πλαγκετη, Α. Κότσαλα, Χρ. Παπαδοπούλου, Α. Στυλιανουδάκης, Ι. Τσιουκαντάνας, Α. Τσάκωνας, Α. Πάσχου , Μ. Καλλίνικου, Χ. Αλεξίου, Π. Αβραμίδης, Χ. Μήχου

''Αrt τις ει'': Κτίρια τολ, «Κεντρικό» , κελία
Το «ΑΝΑΚΑΤΑ» καλεί και ανακρίνει γνωστούς καλλιτέχνες της πόλης, σε μια προσπάθεια κατάθεσης της σύγχρονης άποψης περί δημοσίου χωρου, της χρήσης του και της σχέσης του με το έργο τέχνης, σε μια περίοδο ανακατατάξεων, ανατροπών, αναδομήσεων.
Συμμετέχουν. Π. Βασιλειάδης, Σ. Παναγιωτάκης, Γ. Τσακίρης, Ν. Μπλιάτκας, Α. Παπαδόπουλος, Χ. Αλαβέρας, Α. Αυγητίδου, και Ι. Ασσάνη, Ε. Γραμμένου

''expArt'': Κτίριο Κεντρικό
Οι αίθουσες τέχνης της πόλης ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα/πρόκληση του «ΑΝΑΚΑΤΑ» συμμετέχουν, καταθέτοντας τις προτάσεις τους, ανατρέποντας την υπάρχουσα σχέση gallery-κοινού, δημιουργώντας μια ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ τους.
Συμμετέχουν:

  • lola nikolaou, συμμετοχή: Kalos&Klio, Χάρης Κουντοσφύρη
  • Myrό Gallery συμμετοχή: Μιχαήλ Τσακουντής, Εμιλία Ξανθοπούλου, Θανάσης Πάλλας
  • TSATSIS PROJECT ARTFORUM, συμμετοχή: Βασίλης Αβραμίδης
  • Ζήνα Αθανασιάδου, συμμετοχή: Δέσποινα Αθανασιάδου, Γιώργος Αγγελόπουλος, Γιάννα Καλή
  • «ΧΩΡΟΣ 18», συμμετοχή: Βιβή Παπαδοπούλου, Μαργαριτα Δεσποτή, Παναγιώτα Ανδριακαινα, Βιργινία Μανουσογιαννακη
  • TinT, συμμετοχή: Σρατής Ταυλαρίδης

Εξωτερικός χώρος
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων τεχνών
ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ 2012 Πέρα από τα σύνορα Περιπατητές στα Σύνορα του Στοχασμού
1ο Εργαστήριο Ζωγραφικής
Καλλιτεχνικός/Επιστημονικός υπεύθυνος Γιάννης Ζιώγας Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΕΤ

Το πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά στην δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα χώρο ιστορικής φόρτισης όπως και όλη η περιοχή της πόλης άλλωστε και είναι άμεσα συνδεδεμένη με την Πρέσπες. Από εδώ ξεκινούσαν τα συμμαχικά στρατεύματα τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο για να καταλήξουν στην περιοχή των Πρεσπών και της Φλώρινας. Πολλοί από τους νεκρούς εκείνων των μαχών έχουν «επιστρέψει» και κείνται στα νεκροταφεία της Δυτικής περιοχής της Θεσσαλονίκης. Η Ζωή εν Τάφω του Μυριβήλη εκκινεί από εδώ. Στην Πρέσπα. Στα Άλωνα, έχουμε περπατήσει κατά μήκος των υπολειμμάτων της σιδηροδρομικής γραμμής που είχαν εγκαταστήσει οι Γάλλοι, ενώ τα ίχνη του πολέμου είναι ακόμη και τώρα εμφανή. Το πρώην Στρατόπεδο αποτελεί επομένως ένα ίσως αυτονόητο τόπο αφετηρίας. Ταυτόχρονα επιτρέπει στην κατανόηση μιας σύγχρονης κατάστασης προσφυγιάς στην οποία ίσως υποχρεωθούμε.
Οι συμμετέχοντες στην Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες 2012 φέρνουν τις σκηνές τους στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά και τις εγκαθιστούν στον προαύλιο υπαίθριο χώρο δημιουργώντας μια κατασκήνωση εικαστικών νομάδων στην Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα ζητάν από τους κατοίκους της πόλης να φέρουν κι αυτοί τις δικές τους σκηνές. Δημιουργείται έτσι μια νομαδική εγκατάσταση, ένα μεταβλητό καλλιτεχνικό χωριό.
Η εγκατάσταση πραγματοποιείται κατά την διάρκεια των εγκαινίων της δράσης Ανάκατα (Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου) δημιουργώντας μια σχεσιακή κοινωνική διαδικασία. η οποία ολοκληρώνεται την (Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου) με το μάζεμα των σκηνών τις τελευταίες ώρες λειτουργία της εγκατάστασης.

Τέντα 1
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Σχολή Καλών Τεχνών Τμήμα Κινηματογράφου
ΠΕΙΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΤΕΡΟΓΕΝΕΙΑΣ
επιβλέποντες καθηγητές: Αντουανέττα Αγγελίδη , Χρήστος Γούσιος

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Πειράματος που διεξήχθη στο πλαίσιο του μαθήματος σκηνοθεσίας τρίτου έτους του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης 6ΣΘ1 - Ετερογένεια του Κινηματογραφικού Μέσου ΙΙ: Χρόνος & Ήχος, κατά το Εαρινό Εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2011-12.
«Ως βάση για το πείραμά μας χρησιμοποιήσαμε οπτικό υλικό που είχαν δουλέψει αρχικά οι φοιτητές στο μάθημά μας σκηνοθεσίας του προηγούμενου εξαμήνου («Ετερογένεια του Κινηματογραφικού Μέσου Ι: Χώρος & Φως»), με συνθετική αρχή τον κατά Freud μηχανισμό του ονείρου.
Πάνω σε αυτό το οπτικό υλικό, και τροποποιώντας το, δουλέψαμε τον κινηματογραφικό ήχο, διερευνώντας τα στοιχεία της ετερογένειάς του. Αντιμετωπίσαμε τον ήχο σαν κατασκευαστικό υλικό, και όχι ως «φυσικό» δεδομένο της κινηματογραφικής αναπαράστασης» Αντουανέττα Αγγελίδη, 30 Ιουνίου 2012
Παρουσίαση και προβολή 11 φοιτητικών ταινιών :

  • ΜΑΡΙΑ ΒΡΕΤΤΟΥ, "Εν Α"
    1. Θόρυβοι / 2. Μουσική / 3. Λόγος [7 min 56 sec]
  • ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, "Ροές"
    1. Ήχος / 2. Φωνές [6 min 55 sec]
  • ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΦΕΤΖΗΣ, "An-Other"
    1. Musica / 2. Mezcla / 3. Palabras / 4. Ruido [10 min 15 sec]
  • ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ, "Αλταμαδελόν"
    1. Θόρυβοι / 2. Φωνές [5 min 52 sec]
  • ΣΟΦΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟΥ, "Λευκωσίας 14"
    1. Μουσική / 2. Ήχοι και μουσική [7 min 14 sec]
  • ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ, "Re-Comment" [2 min 20 sec]
  • ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΣΑΛΙΑΡΗΣ, "Δεινόσαυροι, Εμείς" [3 min 52 sec]
  • ΗΡΑ ΝΤΙΚΑ, ΑΛΚΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ, "Boil"
    1. Θόρυβοι / 2. Μουσική / 3. Σιωπή [5 min 54 sec]
  • ΝΙΟΒΗ ΚΙΤΣΙΟΥ, "Χωρίς Τίτλο"
    1. Φωνές / 2. Συνδυασμός [5 min 28 sec]
  • ΕΛΕΝΗ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗ, "Cuerpo"
    1. Φωνές / 2. Συνδυασμός [6 min 01 sec]
  • ΚΑΚΙΑ ΓΚΟΥΔΙΝΑ, "Sylvia Plath's Lady Lazarus"
    1. Music / 2. Memory / 3. Mouth [6 min 57 sec]

Τέντα 2
THESS INTERNATIONAL SHORT FILM FESTIVAL
Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Μικρού Μήκους Ταινιών TiSFF
Οργάνωση: THESS FEST / AZA cinema club

  • 13 1/2 Χάρης Βαφειάδης 21'
  • ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΜΑΖΙ Ελευθερία Αστρινάκη 13'
  • ARTALDE Asier Altune 8'
  • DEAD ON TIME Αντρέας Λαμπρόπουλος/Κώστας Σκίφτας 8'
  • ΚΙ ΕΓΩ ΓΙΑ ΜΕΝΑ Τζώρτζης Γρηγοράκης 19'
  • CASUS BELLI Γιώργος Ζώης 11'
  • GRAND CARRERA Kote Camacho 7'
  • SAILCLOTH Elfar Adalsteins 18'
  • ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΩΡΑ Μιχάλης Κωνσταντακάτος 8'

*** συνολική διάρκεια : 120 λεπτά...

Εξωτερικός χώρος
Δράση της Myrό Gallery “Meet the Artist”

Η δράση – εγκατάσταση αποτελείται από έναν “σαλίγκαρο” πλεγμάτων σε εξωτερικό χώρο, πάνω στα οποία καλλιτέχνες της πόλης προ(σ)καλούνται να κρεμάσουν τα έργα τους για έκθεση για όση ώρα θέλουν, σε όσον χώρο θέλουν, υπό τον όρο να παρευρίσκονται σε όλη την διάρκεια της άτυπης έκθεσης τους και να ξεναγούν το κοινό στο έργο τους. Η δράση είναι ένα δυναμικό σύστημα που επηρεάζεται από καλλιτέχνες και κοινό, με μεταβλητή γεωμετρία, και εντάσσεται στο αντισυμβατικό ύφος του Φεστιβάλ, προσομοιώνοντας τους σκληρούς κανόνες ανταγωνισμού της αγοράς στους καιρούς της παγκοσμιοποίησης & μεσούσης κρίσης

Κοιτώνες Ι
''under influence'' TALENTS 4

Talents the art video collection
Συμμετεχουν:

  • Laurent Pernot-confusion
  • Laurent Pernot-still alives
  • Elli Chryssidou-le dernier voyage
  • Charlie Mars-500 jours
  • Skoltz Kolgen-silent room
  • Maryam Mohajer-and life went on
  • Johnny Kelly-prograstination
  • Lawrence English-ghost towns
  • Mihai Grecu-coagulate