μαθήματα φωτογραφίας για την περίοδο 2012 - 2013
Τα Εργαστήρια της Τέχνης και του Πολιτισμού, διοργανώνουν σεμινάρια φωτογραφίας με τον Παναγιώτη Γούλιαρη.
Αντικείμενο του Μαθήματος:
Το μάθημα χωρίζεται σε τρεις κύκλους. Έναν κύκλο εφήβων και δύο κύκλους ενηλίκων. Και οι τρεις κύκλοι αναπτύσσονται πάνω στον κεντρικό άξονα Ιστορία – Θεωρία – Τεχνική – Σύνθεση – Κριτική.
Τμήμα Εφήβων: Κάθε Σάββατο: 14:30-16:45.
Τμήμα Εφήβων: Το μάθημα διαρκεί δυόμιση ώρες την εβδομάδα, αποτελώντας εισαγωγή στην φωτογραφική γλώσσα. Ως κεντρική πρόθεση του μαθήματος, εντοπίζεται η συνειδητοποίηση ότι η φωτογραφική διεργασία αποτελεί αυτόνομη περιοχή έκφρασης, τα μέσα της οποίας είναι συγκεκριμένα, ενώ τα αποτελέσματά της δεν μπορεί να υποκατασταθούν από κάποια άλλη.
Τμήμα Ενηλίκων: Κάθε Πέμπτη 17:00-21:00.
Τμήμα Ενηλίκων – Πρώτος Κύκλος: Το μάθημα διαρκεί τέσσερις ώρες την εβδομάδα και αποσκοπεί στην εξοικείωση των μαθητών με την φωτογραφική πρακτική και την κατανόηση της δυνατότητας υιοθέτησης μιας εναλλακτικής – διευρυμένης κατοίκησης τόσο του αστικού, όσο και του φυσικού περιβάλλοντος. Αυτή η κατοίκηση είναι εν προκειμένω φωτογραφική.
Η συνειδητοποίηση της προνομιακής σχέσης που αποκτά ο φωτογράφος με το περιβάλλον του και η συνακόλουθη αποκάλυψη της φωτογραφικής εκδοχής του κόσμου μέσα από το προσοφθάλμιο της μηχανής, αποτελούν τον κεντρικό στόχο του μαθήματος.
Τμήμα Ενηλίκων – Δεύτερος Κύκλος:
Ο κύκλος αυτός απευθύνεται κυρίως σε όσους έχουν ως πρόθεση την παραγωγή προσωπικού καλλιτεχνικού έργου. Είτε βρίσκονται στα πρώτα στάδια μιας τέτοιας πορείας, είτε έχουν συγκροτήσει ήδη κάποιο έργο. Ως εκ τούτου, το μάθημα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κριτική και την ανάλυση τόσο του έργου, όσο και της μεθόδου παραγωγής του έργου των συμμετεχόντων.
Συνολικά, πρέπει να σημειωθεί ότι και οι τρεις κύκλοι σπουδών υπηρετούν αποκλειστικά την καλλιτεχνική φωτογραφία και ειδικότερα στην κατεύθυνση της υπέρβασης του πραγματικού κόσμου μέσα από την “αντικειμενική” ή αντικειμενότροπη φωτογραφική ερμηνεία του.
Βιογραφικά Στοιχεία:
Παναγιώτης Γούλιαρη, Αρχιτέκτων - Συμβασιούχος Λέκτορας Τμήματος Αρχιτεκτόνων Δ.Π.Θ.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια πραγματοποίησε τις Μεταπτυχιακές του Σπουδές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο όπου και εκπονεί την Διδακτορική Διατριβή του με αντικείμενο την Φωτογραφική Θεώρηση του Αστικού Τοπίου. Το 2001 παρακολούθησε το Βασικό Σεμινάριο Φωτογραφίας του Πλάτωνα Ριβέλλη, καθώς επίσης και το Προχωρημένο στη Σύρο. Διετέλεσε ενεργό μέλος του Φωτογραφικού Κύκλου Αθηνών κατά την περίοδο 2001-2011. Δίδαξε ως βοηθός στο Διατομεακό Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης 7ου-8ου Εξαμήνου της Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π. κατά τα Ακαδημαϊκά Έτη 2006-07, 2007-08 και 2008-09. Από το 2009 διδάσκει με την ιδιότητα του Συμβασιούχου Λέκτορα στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Δ.Π.Θ. στα μαθήματα: Αρχιτεκτονική Τοπίου 4ου Εξαμήνου, Οπτικοακουστικές Τέχνες 6ου Εξαμήνου, Αστικός Σχεδιασμός 7-8ου εξαμήνου και Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός 9ου εξαμήνου. Το 2009 δημιούργησε μαζί με τους Βαγγέλη Ταμβάκο και Βασίλη Γεροντάκο το Εργαστήρι Φωτογραφίας του Δήμου Περιστερίου, όπου δίδαξε Φωτογραφία μέχρι το 2012. Έχει πάρει μέρος σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις Αρχιτεκτονικού – Φωτογραφικού Έργου στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος των Extrude Architects (www.extrude.gr) και των Φωτογραφικών Παράλληλων (www.parallelphotos.com).
Τέλος είναι συνεργάτης του Φωτογραφικού Πρακτορείου Millennium Images (www.milim.com) με έδρα το Λονδίνο.