έκθεση φωτογραφίας της Βιργινίας Φιλιππούση στο Κέντρο Πολιτισμού περί τεχνών
Το Κέντρο Πολιτισμού «περί τεχνών» παρουσιάζει την εικαστικό Βιργινία Φιλιππούση στην πρώτη ατομική της έκθεση φωτογραφίας, με τίτλο ″Wandering″.
Η έκθεση αποτελείται από μία ενότητα έργων με αφορμή ένα σχέδιο του Λε Κορμπυζιέ του 1911 (στο οποίο απεικονίζονται τα βουνά που βρίσκονται απέναντι από την πόλη της Πάτρας).
Μέρος των εσόδων που θα προκύψουν από την πώληση των έργων θα διατεθούν για τους σκοπούς της «Φλόγας – Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια».
Όπως αναφέρει ο Ξενοφών Παπαευθυμίου - (Συντηρητής έργων τέχνης , μουσειολόγος) – για τα έργα της ενότητας “Wandering”,
«η σπάνια πλαστική ατμόσφαιρα που δημιουργείται στα βουνά, στις πεδιάδες και στις θάλασσες του τόπου μας οφείλεται στο ακατάληπτο ελληνικό φως που επενεργεί δραστικά στο τοπίο, του οποίου τις συνεχείς εναλλαγές και μεταμορφώσεις επιχειρεί να συλλάβει με τον φωτογραφικό της φακό η Βιργινία Φιλιππούση.
Ερέθισμα για την φωτογράφο αποτελεί ο κυματισμός των βουνών της ακτής της Αιτωλοακαρνανίας, με τους όγκους της Βαράσοβας και της Παλιοβούνας να σηματοδοτούν τον ορίζοντα, καθώς μεταμορφώνονται κάτω από την επίδραση του φωτός και των στοιχείων της φύσης, ένας ορίζοντας που τράβηξε ακόμη και την προσοχή του Le Corbusier ώστε να τον αποτυπώσει με το μολύβι του όταν πέρασε από την περιοχή πριν εκατό χρόνια.
Τη ματιά της Βιργινίας Φιλιππούση τράβηξε και το πεδινό τοπίο της Στροφιλιάς, ένα τοπίο που χαρακτηρίζεται από τις συστάδες που σχηματίζουν οι πανύψηλες κουκουναριές, σε συνδυασμό με το υδάτινο στοιχείο αλλά και την ανθρώπινη παρουσία, την οποία αφήνει μερικές φορές να διαφανεί στις φωτογραφίες της.
«Η τοποθεσία χαρακτηρίζεται από τη δυνατότητα πότε να πλημμυρίζει από διονυσιακό φώς και πότε να πλήττεται από μαύρες καταιγίδες, στο διάστημα ενός λεπτού” έγραφε στις σημειώσεις του ο Le Corbusier. Και συνέχιζε, «ακραίες σκοτεινές δυνάμεις της μοίρας, που δρουν με τη βαρύτητά τους σε ανθρώπους εγκατεστημένους στις εσοχές των ξεκάθαρων κατατομών των βουνών και της θάλασσας... αδιάκοπη αντιμετώπιση της ανθρώπινης φύσης με την ίδια τη φύση, διαρκής εκτίμηση της ανθρώπινης αξίας, της ανθρώπινης κλίμακας».
Η Βιργινία Φιλιππούση, μέσα στις φωτογραφίες της αναζητά την ίδια την ουσία του τοπίου και ενώ φαινομενικά δείχνει να επικεντρώνει την ματιά σε αυτό και λιγότερο στην ανθρώπινη παρουσία, στην πραγματικότητα ψάχνει μέσα στον φυσικό χώρο να επιβεβαιώσει την ανθρώπινη κλίμακα.
Γι αυτό και οι φωτογραφίες της δεν αποτελούν απλά οπτικά σχόλια ή καταγραφές αλλά εναλλακτικές θεάσεις στιγμών και καταστάσεων μέσα στο φυσικό τοπίο το οποίο αντιμετωπίζεται από την καλλιτέχνιδα ως κάτι το δυναμικό και εξελίξιμο και όχι ως συμβατικό και δεδομένο.
Το στοιχείο της δυναμικότητας του τοπίου και της εναλλακτικής θέασης, καλείται να ανακαλύψει και ο θεατής των φωτογραφιών της Βιργινίας Φιλιππούση μπαίνοντας έτσι σε μία διαδικασία αναζήτησης και επανακαθορισμού της δικής του σχέσης με τον φυσικό χώρο".
Σύντομο Βιογραφικό:
Η Βιργινία Φιλιππούση γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη to 1958. Το 1964 ήρθε με τους γονείς της στην Αθήνα . Το 1982 ολοκληρώνει τις σπουδές της , στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με δασκάλους τον Δημήτρη Μυταρά, Κ.Γραμματόπουλο, Β. Καζάκο, Γ.Παπαδάκη και Γ.Μόραλη.
Τα έτη1985-2010 εργάστηκε ως καθηγήτρια εικαστικών στη Μέση Εκπαίδευση . Τα τελευταία 10 χρόνια, μοιράζει τη ζωή της μεταξύ Αθήνας και Πάτρας.
Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις όπου παρουσίασε έργα χαρακτικά και φωτογραφίες .
«Οι εκτυπώσεις των φωτογραφιών έγιναν σε χαρτί fine art Hahnemühle William Turner 190gsm και σε περιορισμένο αριθμό υπογεγραμμένων αντιτύπων»