Ανάπτυξη της προσωπικής ματιάς

φωτογραφία εκδήλωσης
· Workshops · Ρόδος // Δημοσίευση: 10 Νοε 2012

workshop με τον Παναγιώτη Κασίμη στη φωτογραφική ομάδα Ρόδου PhotOrion

Η φωτογραφική ομάδα Ρόδου PhotOrion του συλλόγου νέων Παραδεισίου Ρόδου «Ωρίωνας» διοργανώνει σεμινάριο φωτογραφίας με τον Παναγιώτη Κασίμη.

Σκοπός του workshop είναι να βοηθηθεί ο φωτογράφος, ώστε να αρχίσει να εμπιστεύεται φωτογραφικά τον εαυτό του, να αναγνωρίσει και να «απαλλαγεί» από εικόνες οι οποίες (έμμεσα ή άμεσα), επεμβαίνουν στην φωτογραφία του ενώ δεν είναι δικές του.

Πριν από την έναρξη, ο κάθε συμμετέχων παρουσιάζει ένα σύνολο 15-20 φωτογραφιών (portfolio) το οποίο μελετάμε, πρώτα σε μια προσωπική συνάντηση προσπαθώντας να εντοπίσουμε τι είναι αυτό που προσελκύει τον φωτογραφικό του ενδιαφέρον και πως θα μπορούσε να το προσεγγίσει καλύτερα. Κατόπιν, το portfolio παρουσιάζεται και συζητείται και με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Στην συνέχεια βγαίνουμε μαζί για φωτογράφηση, προσπαθώντας να μείνουμε «πιστοί» στα όσα έχουν διαπιστωθεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Το θέμα του καθενός μπορεί να είναι, είτε αυτό που ο ίδιος έχει επιλέξει από πριν, είτε αυτό που προέκυψε από την διερεύνηση του portfolio.

Επιστρέφοντας, βλέπουμε τις φωτογραφίες προσπαθώντας να απαντήσουμε σε ερωτήματα όπως: τι έχουμε συμπεριλάβει στο κάδρο μας, τι όχι και γιατί; Φωτογραφίζουμε σκεπτόμενοι, αντιδρώντας, ή μήπως κατασκευάζοντας; Βλέπουμε με την ματιά φωτογράφων που θαυμάζουμε, των δασκάλων μας η τη δική μας; Αναπαράγουμε ή δημιουργούμε; Τι σχέση έχουμε τελικά με το θέμα μας;

Την επόμενη, βγαίνουμε για φωτογράφηση αμέσως από μια μικρή ανασκόπηση της προηγούμενης. Στην αρχή δεν φωτογραφίζει κανείς, απλώς παρατηρούμε. Αρχίζουμε μονό όταν δημιουργηθεί η κατάλληλη ένταση. Επιστρέφουμε για να κρίνουμε τις φωτογραφίες μας υπό νέο φως.
Απώτερος στόχος του workshop δεν είναι τόσο η απόκτηση κάποιας συγκεκριμένης φωτογραφικής τεχνικής ή προσέγγισης, όσο η διερεύνηση της σχέσης μας με την ζωή που βλέπουμε μπροστά μας, άρα και με το θέμα μας, μέσω της φωτογραφίας.

Το workshop απευθύνεται σε σοβαρά ενασχολούμενους με την φωτογραφία. Η συμμετοχή προϋποθέτει καλή γνώση των τεχνικών της φωτογραφίας. Κατά την διάρκειά του δεν θίγονται καθόλου τεχνικά ζητήματα. Η θεωρητική καλλιτεχνική κατάρτιση, αν και επιθυμητή, δεν είναι απαραίτητη.
Απολύτως απαραίτητη είναι η αγάπη για την Φωτογραφία.

 

Πληροφορίες
Πότε: Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, 18.00 - 22.00, Σάββατο 22 Δεκεμβρίου, 11.00 - 20.00, Κυριακή 23 Δεκεμβρίου, 11.00 - 20.00
Διάρκεια: 3 ημέρες (22 ώρες)
Συμμετέχοντες: 12 άτομα
Κόστος: 70 €
Συντονισμός -Πληροφορίες: Κωνσταντίνος Γρηγοράκης

www.kasimisphotography.com
http://www.panoskasimis.blogspot.gr/