Νοέμβριος Φωτογραφίας 2012

αφίσα εκδήλωσης
· Φεστιβάλ · Βόλος // Δημοσίευση: 17 Νοε 2012

φεστιβάλ φωτογραφίας από τη Φωτογραφική Λέσχη Βόλου

Ο «Νοέμβριος Φωτογραφίας» είναι η σημαντικότερη σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιεί η Φωτογραφική Λέσχη Βόλου. Φέτος για έβδομή συνεχή χρονιά είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε το πρόγραμμα του.

Η αυλαία ανοίγει την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου με την εναρκτήρια εκδήλωση του «Νοεμβρίου Φωτογραφίας 2012» που θα πραγματοποιηθεί, στις 8 το βράδυ και θα συμπεριλαμβάνει την τελετή απονομής των διακρίσεων του 4ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φωτογραφίας «Δημήτρης Λέτσιος», τα εγκαίνια της έκθεσης των φωτογραφιών που διακρίθηκαν στον Διαγωνισμό, της έκθεσης "CONTRAST" και της έκθεσης "Faith Stories".

Από τις 19 Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου 2012 θα πραγματοποιηθούν, επίσης, τα εγκαίνια δύο ατομικών εκθέσεων και μια εκπαιδευτικού χαρακτήρα συνάντηση των μελών της Λέσχης με τον Ηρακλή Παπαϊωάννου.

 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

 

Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012, 8:00 μ.μ.
Ισόγειο κέντρου τέχνης Giorgio De Chirico.

Τελετή απονομής των διακρίσεων του 4ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φωτογραφίας «Δημήτρης Λέτσιος»
«Η Ελλάδα που Αγαπώ»
Έκθεση των φωτογραφιών που διακρίθηκαν στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φωτογραφίας «Δημήτρης Λέτσιος».

Οι φωτογράφοι προσπαθούν με φωτογραφικούς όρους να κάνουν εικόνα τη θετική πλευρά της σχέσης του σημερινού ανθρώπου με το περιβάλλον του σε μία χώρα που δοκιμάζεται. Η θετική διάδραση του ατόμου με το οικογενειακό, το εργασιακό και ευρύτερο κοινωνικό, το αστικό καθώς και το φυσικό περιβάλλον παρουσιάζεται σε μια σειρά από σαράντα έξι φωτογραφίες είκοσι επτά φωτογράφων από όλη την Ελλάδα.

Διάρκεια έκθεσης έως Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

 

Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012, 8:00 μ.μ.
Ημιώροφος κέντρου τέχνης Giorgio De Chirico.

«CONTRAST» Ομαδική έκθεση της Λέσχης Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Καρδίτσας.

Παρουσιάζεται δουλειά 24 φωτογράφων της Λέσχης, με 24 Ασπρόμαυρες φωτογραφίες μεγέθους 40Χ60.
Συμμετέχουν οι: Αγραφιώτης Βασίλης, Βαρσάμης Χάρης, Βάσκου Μαρία, Γιαννίκας Αποστόλης, Καστάνη Λουίζα, Κατσέλος Σπύρος, Κορκόντζελος Κώστας, Κωστάμης Θωμάς, Μανώλης Βασίλης, Μαργαρίτης Γιώργος, Μπολτσή Μαριάννα, Μπουμπάρας Διαμαντής, Μπρουζιώτης Θεόφιλος, Ντάλλας Κώστας, Παγανός Ηλίας, Παπαγεωργίου Γιώργος, Παπαγεωργίου Λάμπρος, Ράγκου Παναγιώτα, Στάθης Βασίλης, Στεργιόπουλος Θωμάς, Στεργιόπουλος Μανώλης, Τσάτσος Γιάννης, Τσούκης Δημήτρης, Ψηφής Μάρκος.

Διάρκεια έκθεσης έως Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

 

Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012, 8:00 μ.μ.
2ος όροφος κέντρου τέχνης Giorgio De Chirico.

«Faith Stories» Ομαδική έκθεση φωτογραφίας

Πρόκειται για μια ομαδική έκθεση με θέμα τη θρησκεία, στην οποία συμμετέχουν τέσσερα μέλη της Λέσχης Φωτογραφίας-Κινηματογράφου Χανίων και δύο της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου. Η έκθεση έχει ήδη φιλοξενηθεί στη Φλώρινα, στο πλαίσιο του Φωτογραφικού Χειμώνα, στα Χανιά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Chania Art και στο Ρέθυμνο.
Θρησκεία θα μπορούσε να είναι το σύνολο των απαντήσεων για τη σχέση του Ανθρώπου με το σύμπαν, αλλά και ένα σύνολο διαφορετικών και πολλές φορές αντιφατικών συμπεριφορών, που συγκλίνουν σε μια κοινή επιθυμία επαφής με το υπερφυσικό. Τέτοιες συμπεριφορές μετατρέπονται, μέσα από τη ματιά 6 διαφορετικών φωτογράφων, σε προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που προσπαθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να δηλώσουν την πίστη τους στο Θείο, να ταυτιστούν μαζί του ή ακόμα και να υποφέρουν για χάρη του.
Συμμετέχουν με φωτογραφίες τους οι: Σπύρος Ζερβουδάκης, Νατάσα Καρακατσάνη, Γιάννης Κλουβιδάκης, Σάββας Κόης, Δημήτρης Μπαρούνης, Γιάννης Στρατουδάκης.

Διάρκεια έκθεσης έως Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

 

Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012, 8:00 μ.μ.
Εκθετήριο "Αχίλλειον"

«Και οι Τοίχοι έχουν Αυτιά…» Ατομική έκθεση του μέλους της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου Ανδριώτη Παναγιώτη.

Στους δρόμους θα γυρνάς τους ίδιους. Και στες γειτονιές τες ίδιες θα γερνάς και μες στα ίδια σπίτια αυτά θ' ασπρίζεις"... ή θα φωτογραφίζεις, αν τολμούσαμε μια παράφραση των στίχων του Κ. Καφάβη. Η πόλη είναι μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για τον φωτογραφικό μου φακό. Η πόλη διαρκώς αλλάζει, ζει, αναπνέει μαζί με τους κατοίκους της. Η τέχνη της αφαίρεσης εφαρμόζεται και στην έκθεση φωτογραφιών. Σπίτια, πολυκατοικίες, καταστήματα, χωρίζονται από τοίχους. Η οριοθέτηση συνόρων ενίοτε σπάει είτε με τη κραυγή, είτε με τη βαριοπούλα, είτε με την τέχνη. Η φωτογραφική μηχανή έρχεται να πάρει την θέση που της αρμόζει. Υπάρχουν πολλά δαχτυλικά αποτυπώματα σε κάθε τοίχο. Ο φωτογραφικός φακός πλησιάζει το θέμα σαν το βουρτσάκι της σήμανσης και τα αποτυπώνει στο χαρτί. Αυτομάτως αφήνεται στην διακριτική ευχέρεια του θεατή, αφού αυτός είναι ο τελικός κριτής.

Διάρκεια έκθεσης έως 2 Δεκεμβρίου 2012

 

Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012, 8:00 μ.μ.
Ημιώροφος κέντρου τέχνης Giorgio De Chirico

«Παγίδα - Trap» Ατομική έκθεση του φωτογράφου Σπύρου Ζερβουδάκη μέλους της ΛΕΦΚΙ Χανίων.

Τίποτα από τον κόσμο που φωτογραφικά περιγράφει ο Ζερβουδάκης δεν είναι «ψέμα», κανένα ίχνος κολλάζ ή φωτομοντάζ δεν επιτρέπει την αμφισβήτηση του υπαρκτού υποθαλάσσιου κόσμου που ο φωτογράφος παρουσιάζει σχολαστικά και ασπρόμαυρα. Όλα είναι εκεί, απτά και ζωντανά μπροστά στο μάτι της φωτογραφικής του μηχανής.
Κι όμως τίποτα από όσα τελικά αποτυπώνονται στο χαρτί δεν είναι εφικτά στον πεπερασμένο τρισδιάστατο χωροχρόνο του θεατή. Ο δημιουργός μελετάει με τόση αριστοτεχνική προσοχή τον επιλεγμένο χώρο του για να οργανώσει μια παγίδα στον παρατηρητή που το θύμα δεν έχει άλλη επιλογή από το να συμπράξει ολισθαίνοντας στο ανορθόδοξο τοπίο της εικόνας επιβεβαιώνοντας το ρόλο του φωτογράφου ως ικανότατου δολοπλόκου και θύτη.
Εικαστική Επιμέλεια: Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης & Γιάννης Στρατουδάκης.

Διάρκεια έκθεσης έως Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

 

Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2012
Αίθουσα Εκδηλώσεων Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας Βόλου

«Σκέψεις για μια Δημιουργική Φωτογραφία» Συνάντηση των μελών της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου με τον Ηρακλή Παπαϊωάννου επιμελητή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Μία εκπαιδευτικού χαρακτήρα συνάντηση για τη δημιουργία και την παρουσίαση
ενός φωτογραφικού project.