Συμμετοχή

λογότυπο φορέα
· Διαγωνισμοί · Διεθνείς · *Διαδίκτυο · Θεσσαλονίκη · Καλαμαριά // Δημοσίευση: 18 Μάιος 2010

διεθνής διαγωνισμός για νέους ηλικίας 13 έως 30 χρονών

Σου αρέσει η λήψη φωτογραφιών, η λήψη βίντεο ή τα γλωσσικά παιχνίδια; Έχεις ποτέ σκεφτεί τι σημαίνει η λέξη «ενεργός πολίτης» για σένα; Ή θα ήθελες ίσως να μάθεις με ποιο τρόπο οι νέοι από άλλες ευρωπαϊκές χώρες δραστηριοποιούνται στις τοπικές τους  κοινωνίες;

Αν η απάντησή σου σε κάποιο από τα παραπάνω ερωτήματα είναι θετική, τότε έχουμε κάτι για σένα: Θα θέλαμε να σε προσκαλέσουμε να συμμετάσχεις στο διεθνή διαγωνισμό νέων  για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στο πλαίσιο της εκστρατείας «Glocal Εurope – Δίκτυο Νέων για τη συμμετοχή», η οποία λαμβάνει χώρα στην Αλβανία, την Αυστρία, τη Λευκορωσία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Ελλάδα, την Ιταλία, το Κοσσυφοπέδιο, τη Λιθουανία, την πΓΔΜ, την Πορτογαλία, τη Ρωσία, τη Σερβία, τη Σλοβενία και την Ουκρανία.

Η εκστρατεία αναπτύχθηκε και υλοποιείται από μη-κυβερνητικές οργανώσεις, μέλη του Δικτύου Νέων «YouthNET» - ένα άτυπο δίκτυο των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την Ανατολική Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να μάθεις περισσότερα σχετικά με το Δίκτυο Νέων «YouthNET» μπορείς να επισκεφτείς την ιστοσελίδα του www.youthnetonline.eu.

Λοιπόν... Είσαι μαζί μας;
Διεθνής διαγωνισμός νέων για τη συμμετοχή

Ο στόχος του διαγωνισμού είναι να προωθήσει τον ακτιβισμό των νέων και την ενεργό συμμετοχή τους στην κοινωνία, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Θέλουμε να ενθαρρύνουμε νέους ανθρώπους – όπως εσένα - να συνεισφέρουν στην κοινότητα μέσω της ενεργούς συμμετοχής τους και να τους δώσουμε τον χώρο στον οποίο να μπορούν να προβάλλουν τα οράματά τους για συμμετοχή και ακτιβισμό. Από την άλλη πλευρά, με την ενθάρρυνση των νέων να συμμετάσχουν ενεργά στην κοινότητα, διασυνδέουμε τους νέους από διάφορες χώρες, επιτρέποντάς τους να πολλαπλασιάσουν και να μοιραστούν τις εμπειρίες και τις ιδέες τους, καθώς και να βοηθήσουν και να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλο.

Μέσα από αυτό τον διαγωνισμό, θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε όλους τους νέους ενεργούς πολίτες να εκφράσουν τις ιδέες τους - να είναι δημιουργικοί και μοναδικοί, αλλά και ενωμένοι! Θέλουμε επίσης να δείξουμε ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί τρόποι να είναι ενεργοί και να συμμετέχουν. Όταν συγκεντρώσουμε όλες τις εμπειρίες και τις ιδέες των δραστήριων νέων, θα έχουμε συγκεντρώσει και πολλά διαφορετικά μηνύματα που θέλουν να στείλουν στην κοινωνία. Μέσα από τον διαγωνισμό μας αυτά τα μηνύματα θα  περάσουν σε τοπικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Αν κάθε νέος έκανε μόνο ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και αν συνδέαμε τους νέους και τα βήματα τους, θα είχαμε μια μακρά πορεία από εμπειρίες, ιδέες και ανάγκες...

Το YouthNET είναι ο μακρύς δρόμος που αποτελείται από εμπειρίες, ιδέες, ανάγκες και δυνατότητες ... Όλα αυτά τα επιμέρους μέτρα θα ανοίξουν τον δρόμο που οι νέοι άνθρωποι έχουν διασχίσει μαζί και θα είναι σαν να έχουν διασχίσει ένα μεγάλο μέρος της επιφάνειας της Γης.

Τι πρέπει να κάνεις;
Οι κατηγορίες του διαγωνισμού, στις οποίες μπορείς να πάρεις μέρος είναι η φωτογραφία, το βίντεο και το διεθνές σλόγκαν για τη συμμετοχή των νέων. Τα έργα πρέπει να σχετίζονται κατά κάποιο τρόπο με την ιδέα της ενεργού συμμετοχής στις κοινωνίες μας.

Ποιος μπορεί να συμμετέχει;
Καλούμε όλους τους νέους ηλικίας 13 έως 30 χρονών να υποβάλουν τα προσωπικά έργα τους καθώς και ομαδικές «δουλειές». Κάθε ομάδα / άτομο έχει δικαίωμα να συμμετέχει σε περισσότερες από μία κατηγορίες και να υποβάλουν έως τρεις φωτογραφίες, τρία βίντεο και τρία σλόγκαν. Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι δημιουργοί των υποβληθέντων υλικών και οι ιδιοκτήτες των πνευματικών δικαιωμάτων τους. Αποδεκτές θα γίνονται αιτήσεις από όλους τους νέους, από εθελοντές και μέλη των οργανώσεων εταίρων.

Πώς μπορούν οι φωτογραφίες μου να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό;
Κάθε φωτογραφία θα πρέπει να φέρει τον τίτλο και το πλήρες όνομα του δημιουργού (-ών) καθώς και το όνομα του αρχείου (εάν υποβάλεις περισσότερες από μία φωτογραφίες, απλά πρόσθεσε 1, 2, 3 στο όνομά σου). Το όνομα του αρχείου δεν πρέπει να περιέχει σημεία στίξης ούτε να είναι μακρύ. Επιπλέον, οι καταχωρήσεις πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν μια σύντομη περιγραφή της φωτογραφίας - πληροφορίες πότε, πού και γιατί ελήφθη. Ο τίτλος και η περιγραφή μπορούν να γραφτούν στην τοπική γλώσσα ή στα αγγλικά. Ο νικητής σε εθνικό επίπεδο θα προκριθεί στο διεθνή διαγωνισμό και θα είναι υπεύθυνος για τη μετάφραση της περιγραφής και του τίτλου στα αγγλικά.

Τεχνικές προδιαγραφές για τις φωτογραφίες:

 • Μορφή JPEG
 • Τα ψηφιακά αρχεία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1600 pixels για τη μικρότερη πλευρά της εικόνας
 • Μέγιστο μέγεθος αρχείου για τις φωτογραφίες: 5 MB
 • Αρχεία JPEG μπορεί να είναι έγχρωμα ή ασπρόμαυρα
 • Φωτογραφίες μπορούν να ληφθούν χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε εξοπλισμό (φωτογραφική μηχανή, κινητό τηλέφωνο, κλπ. Web cam).

Πώς μπορούν τα βίντεό μου να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό;
Οι συμμετοχές στην κατηγορία βίντεο μπορεί να είναι οποιουδήποτε είδους, όπως αφήγηση, ντοκιμαντέρ, πειραματική, remix, μουσικό βίντεο, θέατρο, κείμενο, ήχος, ακίνητες εικόνες, κινούμενα σχέδια, slideshow... ή ένας συνδυασμός διαφορετικών μορφών περιεχομένου. Κάθε βίντεο θα πρέπει να φέρει τον τίτλο και το πλήρες όνομα του δημιουργού (-ών) όπως και το όνομα του αρχείου (εάν υποβάλεις περισσότερα από ένα βίντεο, απλά πρόσθεσε 1, 2, 3 στο όνομά σου). Το όνομα του αρχείου δεν πρέπει να περιέχει σημεία στίξης ούτε να είναι μακρύ. Επιπλέον, οι καταχωρήσεις πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν μια σύντομη περιγραφή του βίντεο - πληροφορίες πότε, πού και γιατί έγινε. Ο τίτλος και η περιγραφή μπορεί να γραφτεί στην τοπική γλώσσα ή στα αγγλικά. Ο νικητής σε εθνικό επίπεδο θα προκριθεί στο διεθνή διαγωνισμό και θα είναι υπεύθυνος για τη μετάφραση του υλικού (υπότιτλοι), της περιγραφής και του τίτλου στα αγγλικά.

Τεχνικές προδιαγραφές για βίντεο:

 • Επιτρεπτός εξοπλισμός:κάμερα, web cam, κινητό τηλέφωνο/ συσκευή χειρός, κλπ.
 • Επιτρεπτή μορφή:. Wmv., Avi., Mpeg., Mpg (Windows Media Player), Mov., Mp4 (QuickTime Player)
 • Επιτρεπτό μέγεθος: max. 500 MB
 • Μεγ. χρόνος: 10 λεπτά.
 • Η μόνη μουσική που επιτρέπεται να χρησιμοποιείται στο βίντεο είναι κάθε μουσική που δεν απαιτεί την κυριότητα των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ή δεν παραβαίνει το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας (π.χ. copyleft μουσική, μουσική παλαιότερη των 70 ετών).

Πώς μπορούν τα σλόγκαν μου συμμετάσχουν στον διαγωνισμό;
Κάθε άτομο ή ομάδα μπορεί να υποβάλει όχι περισσότερα από τρία σλόγκαν που να προωθούν τη συμμετοχή των νέων. Το υλικό θα πρέπει να αποσταλεί σε αρχείο Word. Το όνομα του αρχείου θα πρέπει να περιλαμβάνει το σλόγκαν και το πλήρες όνομα του συγγραφέα (-ων). Το όνομα του αρχείου δεν πρέπει να περιέχει σημεία στίξης. Αν έχετε υποβάλλει περισσότερα από ένα σλόγκαν, παρακαλούμε να το στείλεις σε ξεχωριστά αρχεία Word και να προσθέσεις 1, 2, 3 στο όνομά σου. Γράψτε επίσης μια σύντομη περιγραφή σχετικά με την έννοια και το περιεχόμενο του (των) σλόγκαν. Όλα τα υποβαλλόμενα σλόγκαν πρέπει να είναι στα αγγλικά.

Πως θα υποβάλλω το έργο μου;
Παρακαλούμε να στείλετε το έργο σας, μαζί με την αίτηση συμμετοχής που θα βρείτε εδώ, με e-mail στο office@youthnet.gr μέχρι τις 31 Μαΐου 2010. Το έντυπο  συμμετοχής πρέπει απαραιτήτως νa σταλεί και πρωτότυπο στη διεύθυνση: UNESCO Youth Club of Thessaloniki, Κερκύρας 4-6, Καλαμαριά, 55134, Θεσσαλονίκη.

Ο οργανισμός θα αναρτήσει το έργο σε συγκεκριμένη σελίδα στο Facebook, όπου και θα είναι προσβάσιμο στο κοινό.

Υποβολή υλικού που δεν θα συνοδεύεται από αίτηση  συμμετοχής, δεν θα λαμβάνεται υπόψη.

Ποια είναι η δομή του διαγωνισμού;
Ο διαγωνισμός έχει δύο επίπεδα

·1ο επίπεδο: εθνικό
·2ο επίπεδο: διεθνές –ανοιχτό για τους εθνικούς νικητές κάθε κατηγορίας από όλες τις συμμετέχουσες χώρες

Ποιος θα έχει πρόσβαση στο έργο μου και με ποιον τρόπο;
Σε τοπικό επίπεδο, το έργο όλων των συμμετεχόντων θα αναρτηθεί σε συγκεκριμένη σελίδα στο Facebook την οποία διαχειρίζεται η ΜΚΟ που συντονίζει τον διαγωνισμό στην Ελλάδα, όπου και θα είναι προσβάσιμο από το κοινό. Το κάθε έργο θα αξιολογηθεί από μία εθνική επιτροπή που θα αποτελείται από 5 άτομα: έναν εκπρόσωπο από το UNESCO Youth Club of Thessaloniki, έναν εκπρόσωπο από το Youthnet Hellas και τρεις νέους ειδικούς των ΜΜΕ. Θα αξιολογήσουν το έργο βάσει των ακόλουθων κριτηρίων:

 • Σαφήνεια περιεχομένου και ιδεών: 50%;
 • Δημιουργικότητα και πρωτοτυπία: 30%;
 • Τεχνικές προδιαγραφές: 20%.

Η κριτική επιτροπή θα επιλέξει ένα νικητή για κάθε μία από  τις ακόλουθες τρεις κατηγορίες: φωτογραφία, video και slogan. Το έργο των νικητών όλων των κατηγοριών θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό διεθνούς επιπέδου.

Στο διεθνές επίπεδο όλες οι δουλειές θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα www.youthnetonline.eu, όπου και θα είναι προσβάσιμες στο κοινό. Οι νικητές –ένας από κάθε κατηγορία- θα επιλεχθούν μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας από όλες τις συμμετέχουσες χώρες.

Τα διαγωνιζόμενα έργα τόσο από το εθνικό όσο και από το διεθνές επίπεδο θα παρουσιαστούν σε ειδικές εκθέσεις που θα οργανωθούν στις συνεργαζόμενες χώρες.

Ποια είναι τα βραβεία;
Σε εθνικό επίπεδο: Τα έργα που θα κερδίσουν στην κατηγορία φωτογραφία και σλόγκαν θα τυπωθούν σε καρτ-ποστάλ, ενώ το που θα κερδίσει θα κυκλοφορήσει σε DVD στο οποίο θα περιλαμβάνονται τα βίντεο που θα κερδίσουν από όλες τις χώρες. Οι νικητές θα προμηθευτούν μέρος του υλικού αυτού.  Επιπλέον πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλα μεγάλα δώρα για τους νικητές και των τριών κατηγοριών.

Σε διεθνές επίπεδο: Τα έργα που θα κερδίσουν στο διεθνή διαγωνισμό θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον από το YouthNet και τις οργανώσεις-εταίρους για να προωθήσουν τη νεανική συμμετοχή.

Σημαντικό!

Το δίκτυο YouthNET διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει και να αναπαράγει όλα τα έργα που θα κατατεθούν στον διαγωνισμό για τους σκοπούς της καμπάνιας που διοργανώνεται στα πλαίσια του project “Glocal Europe”, όπως επίσης και για κάθε είδους προβολή του δικτύου YouthNET χωρίς ειδική άδεια του δημιουργού. Φωτογραφίες και slogans μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το δίκτυο YouthNET σε έντυπες εκδόσεις, αναφορές, διαφημιστικό υλικό κτλ.

Οι διοργανωτές του διαγωνισμού και η εξεταστική επιτροπή έχουν το δικαίωμα να θέσουν εκτός διαγωνισμού όλα τα ανυπόγραφα έργα καθώς και εκείνα που με οποιονδήποτε τρόπο διακρίνονται από στοιχεία μη ανεκτικότητας  ή προκαλούν κάθε μορφής διακρίσεις και περιέχουν οποιοδήποτε άλλο αρνητικό μήνυμα  ή δεν αντικατοπτρίζουν τις βασικές αρχές και αξίες του  YouthNET.