έκθεση του Αλέξανδρου Αβραμίδη στο Κalos&Κlio Showroom
Ο Αλέξανδρος Αβραμίδης με αφορμή την έκδοση για την Θεσσαλονίκη «Μια πόλη που ξεχνάει το όνομά της», από τις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ, παρουσιάζει την φωτογραφική έκθεση στο Κalos&Κlio Showroom.
Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης στα πλαίσια των εκατό χρόνων της απελευθέρωσης της πόλης.
Στη σειρά "Μια πόλη ξεχνάει το όνομά της" ο Αλέξανδρος Αβραμίδης φωτογραφίζει τη γενέτειρά του Θεσσαλονίκη. Πώς όμως φωτογραφίζεις μια πόλη σαν κι' αυτή; Πόλη με εμφανή τα σημάδια της μεγάλης ιστορίας της, ένα παλίμψηστο εποχών και πολιτισμών και ταυτόχρονα καθημερινή και τετριμμένη. Μια πόλη που έχει απασχολήσει περισσότερο από κάθε άλλη τη λογοτεχνία, έχει χαρακτηριστεί ως ερωτική, πόλη του γλεντιού και άλλα πολλά. Το εγχείρημα γίνεται ακόμα πιο δύσκολο αν συνυπολογίσει κάποιος το πλήθος φωτογραφιών που έχουν γίνει και αναπαραχθεί καθώς και τη φθαρμένη εικόνα της σ’ αυτόν που την αντικρίζει κάθε μέρα. Ο ίδιος αναφέρει σε κείμενό του: «Μέχρι τα εφτά μου χρόνια η μεγαλύτερη βόλτα που είχα πάει ήταν μέχρι το σπίτι της γιαγιάς μου. Στο γυμνάσιο … ανακάλυψα τη σχέση της πόλης με τη θάλασσα…». Ίσως αυτό διαφύλαξε τη ματιά του καθαρή, έτοιμη να δεχτεί εκπλήξεις.
Βλέποντας τις φωτογραφίες του Αβραμίδη ανακαλύπτεις ότι κυριαρχεί η οπτική του παρατηρητή μάλλον παρά του συμμετέχοντα. Όλα είναι εκεί: η παραλία και οι βόλτες σ’ αυτή, η Αριστοτέλους και ο σιδηροδρομικός σταθμός, τα παλιά και τα καινούργια κτήρια, ταβέρνες, έρημα θερινά σινεμά και καταστήματα, λεωφορεία και άνθρωποι όλων των ηλικιών γιγαντοαφίσες και αγάλματα. Όμως δεν αναλύει, δεν κάνει κριτική, δεν υμνεί, μόνο παρατηρεί άλλοτε με αγάπη και άλλοτε με περιέργεια. Το βίωμα της φωτογράφησης αποκρύπτεται. Οι άσχημες εικόνες που μπορείς να δεις σε όλες τις πόλεις έχουν απαλειφθεί. Μένει μια πόλη όμορφη και ενδιαφέρουσα, σχεδόν άχρονη, που σε καλεί να την περιδιαβείς, να τη δεις και ίσως να τη λατρέψεις.
Κείμενο : Ελένη Μαλιγκούρα
Βιογραφικό
Ο Αλέξανδρος Αβραμίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1971.
Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο του φωτορεπορτάζ και έχει συνεργαστεί με πλήθος εντύπων.
Οι εργασίες του «Ο κήπος» (1995), «Στις ακτές της Ωγυγίας» (1995), «Έρημη Χώρα» (1999), «Μετανάστες» (2000), «Εκθεσιακός Χώρος» (2007) και «Sanalika» (2010) παρουσιάστηκαν σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Διδάσκει φωτογραφία στη ομάδα φωτογραφίας της Θεραπευτικής Κοινότητας Ιθάκης.
Εγκαίνια: Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012, ώρα 19:30