Αστικά Ημερολόγια

εξώφυλλο Λευκώματος
· Εκδόσεις · Περιοδικά · Αθήνα // Δημοσίευση: 20 Ιαν 2013

έκδοση σε μορφή περιοδικού της δουλειάς του Παναγιώτη Κασίμη

Ο Παναγιώτης Κασίμης ανακοίνωσε πρόσφατα την έκδοση της δουλειάς του, με γενικό τίτλο: «Αστικά Ημερολόγια».

Πρόκειται για μια σειρά ασπρόμαυρων φωτογραφιών, που θα ολοκληρωθεί σε τρία μέρη:
1. Χώρος
2. Αλληλεπίδραση και
3. Κοινωνικοποίηση

Κάθε ενότητα κυκλοφορεί σε μορφή περιοδικού, αλλά με σκεπτικό βιβλίου.

Ο αριθμός αντιτύπων (τιράζ) κάθε ενότητας είναι περιορισμένος στα πενήντα (50) τεύχη. Κάθε τεύχος περιέχει 25-28 φωτογραφίες και είναι αριθμημένο και υπογεγραμμένο από τον δημιουργό.

Για τα «Αστικά Ημερολόγια»
Θα έλεγα πως, το σύνολο της δουλειάς αποτελεί μια διερεύνηση του αστικού περιβάλλοντος.
Έχω ζήσει όλη μου τη ζωή σε πόλεις, και δη μεγαλουπόλεις. Σταδιακά, και παρατηρώντας, άρχισαν να με απασχολούν διάφορα ερωτήματα σε σχέση με το περιβάλλον που ζούσα και ζω. Πως, αυτό το αστικό περιβάλλον, διαμορφώνεται από τον άνθρωπο; Πως επιδρά πάνω του και πως ο ίδιος συνεχίζει να το επηρεάζει; Πως υπάρχουμε μέσα του ως μονάδες ή/και ως ομάδες; Πως, μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, επηρεάζουμε ο ένας τον άλλον; Αυτά τα ερωτήματα λειτούργησαν σαν έναυσμα, σαν αφετηρία, και συνεχίζουν να με απασχολούν. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ή πιστεύω πως οι φωτογραφίες μου αποτελούν ή εμπεριέχουν απαντήσεις σ' αυτά. Άλλωστε, πρόκειται για ημερολόγια. Και τα ημερολόγια από την φύση τους δεν περιέχουν απαντήσεις, παρά μόνο σε βάθος χρόνου, ενώ εξακολουθούν να παραμένουν προσωπικά ακόμη κι αν διαβάζονται δημοσίως.
Το πρώτο μέρος, με υπότιτλο «Χώρος», είναι μια ματιά στο εξωτερικό περιβάλλον.
Η ίδια η πόλη, πριν καν υπάρξει ως μέρος, ως χώρος, υπήρξε εικόνα ή σειρά από εικόνες. Σχέδιο ή σχέδια στο χαρτί. Πως εξελίχθηκε; Οι πόλεις μεγαλώνουν και επεκτείνονται συνεχώς, όπως οι κυψέλες. Όμως, κάθε «κελί» πόλης μοιάζει να είναι διαφορετικό από το διπλανό του, σε αντίθεση με την ομοιομορφία της κυψέλης. Κάθε κομμάτι της πόλης κουβαλάει τις δικές του αναμνήσεις, ελπίδες, επιλογές, απογοητεύσεις. Κάθε ένα συμπληρώνει και ταυτοχρόνως ακυρώνει το διπλανό του, καθιστώντας το αναπληρώσιμο. Φαίνεται πως, το μόνο που παραμένει σταθερό είναι το πλαίσιο της πόλης. Το αστικό πλαίσιο.
Τα υπόλοιπα ομοιάζουν με ίχνη. Εναλλάξιμα και εφήμερα.
Παναγιώτης Κασίμης

Η σειρά «Αστικά Ημερολόγια» εκδίδεται σε μηνιαία βάση.
Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2013. Τα επόμενα δυο μέρη θα κυκλοφορήσουν στα μέσα Φεβρουαρίου και Μαρτίου, αντίστοιχα.
Τιμή τεύχους: 10€.

Διατίθεται:
Από την γραμματεία του Φωτογραφικού Συλλόγου «ΕΝΝΕΑ», Θεμιστοκλέους 49, Αθήνα.
Τηλ. 210 330.40.60 (Καθημερινά 13:00-21:00)
Εmail: info@clubennea.gr
Και από τον ίδιο τον φωτογράφο στο: panos@kasimisphotography.com

YouTube