street art έκθεση στο Κέντρο Πολιτισμού περί τεχνών στη Πάτρα
Άστυ: το κύριο μέρος της πόλης, ο δημόσιος χώρος που περιλαμβάνει τις ανάγκες , τις αντιλήψεις, τα οράματα και τον πολιτισμό της κοινωνίας όπου οι όγκοι και τα κτήρια οριοθετούν την έκταση και τις σχέσεις. Πολλές φορές έχει χαρακτηριστεί ως «θέατρο» άτυπων και τυχαίων συναντήσεων… που μπορεί όμως να φέρει κοντά ανθρώπους με τους ίδιους προβληματισμούς.
Η τέχνη στο δημόσιο χώρο είναι κυρίως αστικό φαινόμενο, μιας και η πόλη ήταν πάντα ο προνομιακός χώρος παραγωγής και προβολής της. Το γκρίζο αστικό τοπίο τα τελευταία χρόνια παίρνει χρώμα και σχήμα από την τέχνη του δρόμου (street art) ως μορφή επικοινωνίας του εφήμερου και γρήγορου ρυθμού στον οποίο ζούμε.
Η έκθεση «άστυ» προέκυψε μέσα από «τυχαίες συναντήσεις» με μια ομάδα καλλιτεχνών και street artists ως ανάγκη επικοινωνίας των νέων ανθρώπων με τον ιστό της πόλης. Οι ίδιοι δηλώνουν πως «δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσα να πω για την πόλη που να μην είναι γραφικά τετριμμένο ή που να μην έχει ειπωθεί νωρίτερα, πολύ πιο επιτυχημένα! Δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία νομίζω, για μένα, η πόλη είναι το μόνο που ξέρω...».
Καμβάδες, λάδια, ακρυλικά και μεικτές τεχνικές, εκφάνσεις των σχημάτων της πόλης σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουμε αν «χωράει» η street art σε μια γκαλερί.
Συμμετέχουν οι: Dek, Merlin, Nar, Pralis, Sae, Scar, Wd, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Δροσούλα Χατζηστάμου και Ειρήνη Μυλωνοπούλου.
Επιμέλεια έκθεσης: Βάσω Μαργέλου, διευθύντρια του πολυχώρου «περί τεχνών» & Διονύσης Κουρκουτάς. Με την υποστήριξη του Stigma Lab
Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, στις 20:00
Μουσική θα παίξουν οι dj's:
-SCRU , Dubsted
-Dimitris , Drumn bass / Jungle
-Dmt, Liquid Soul
Διάρκεια έκθεσης: 2-16 Φεβρουαρίου.
Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες:
• ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γεννήθηκε στα Χάνια Κρήτης το 1983. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών από το 2004 'εως το 2011 στο Γ'εργαστήριο ζωγραφικής με καθηγήτρια την κα Ρένα Παπασπύρου και στο Α'εργαστήριο χαρακτικής με τους κ.κ. Μιχάλη Αρφαρά και Γιάννη Γούρζη.
Ζει κι εργάζεται στην Αθήνα. Έχει λάβει έπαινο από το ίδρυμα Γιάννη Σπυρόπουλου το 2009. Έχει πραγματοποιήσει ατομική έκθεση το 2012 στην Elika Gallery και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
• Scar One: ασχολείται με το Graffiti από το 2000. Έχει συμμετέχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις μεταξύ των οποίων η Urban Art ενώ έχει κάνει commission work για τους συλλέκτες Λαζαρίδη, Ιωάννου και άλλους.
• WD: γεννήθηκε στο Μπαλί. Αποφοίτησε από το «Ινδονησιακό Ινστιτούτο Καλών Τεχνών». Η ενασχόληση του με την street art ξεκίνησε το 2000. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
• SAE: Από μικρός γοητευόταν από την «τέχνη του δρόμου» και έτσι άρχισε να ασχολείται με αυτή στα τέλη του ’98. Συμμετείχε σε πολλά φεστιβάλ graffiti στον ελλαδικό χώρο καθώς και στο «graffiti without borders» στην Πολωνία. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και η μεγάλη πρόκληση για τον Sae είναι ο πειραματισμός με διάφορα υλικά και φόρμες προσπαθώντας να συνδυάσει την τέχνη του graffiti με τη κλασσική ζωγραφική!
• pralis: Γεννήθηκε 3/1/90 Θεσ/νικη. Σπούδασε Γραφιστική στα ΤΕΕ Εύοσμου Σπουδάζει στη Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. Ασχολείται με τις τέχνες του δρόμου από το 2003. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στη Ελλάδα, Πολωνία, Εσθονία. Έργα του υπάρχουν σε δρόμους και εκθέσεις. Αναζητεί πάντα την ευρεία άποψη στο θέμα τι είναι η πραγματική τέχνη του δρόμου γι΄ αυτό και η δουλεία του διαφοροποιείτε κατά καιρούς.
• NAR: Γεννήθηκε στη Ρωσία το 1982. Τα τελευταία χρόνια ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στη Ελλάδα, Κύπρο, Πολωνία, Εσθονία. Πιστεύει ότι «όπως η τέχνη δεν είναι στάσιμη και δεν έχει όρια, έτσι και ο καλλιτέχνης πρέπει να εξελίσσεται και να πειραματίζεται συνεχώς.
• DEK: Από το 1998 είναι graffiti artist στην πόλη της Θες/νίκης. Δημιουργίες του βρίσκονται σε σχολεία, εμπορικά καταστήματα, σε εκθέσεις και φεστιβάλ και έχει συνεργαστεί με πολλούς πολιτιστικούς φορείς. Στην κουλτούρα του graffiti βρίσκεται εδώ και 15 χρόνια αναζητώντας «ένα συνδυασμό χρωμάτων και λέξεων που σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα σε κάποιο γκρίζο χώρο…»
• ΔΡΟΣΟΥΛΑ ΧΑΤΖΗΣΤΑΜΟΥ: γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο και τα τελευταία 8 χρόνια ζει μόνιμα στην Πάτρα, ως φοιτήτρια ακόμα αν και μόλις ένα μάθημα πριν αρχίσει να δηλώνει μαθηματικός...
Τα τελευταία 4 χρόνια είναι ενεργό μέλος του εικαστικού τμήματος των Πολιτιστικών Ομάδων Φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών, τα δύο από τα οποία υπεύθυνη της ομάδας. Η ζωγραφική για την ίδια είναι προσωπική έκφραση και όπως χαρακτηριστικά η ίδια λέει «Ζωγραφίζω γιατί μου αρέσει να ζωγραφίζω, και αυτό είναι όλο!»
Έχω συμμετάσχει ξανά σε ομαδικές εκθέσεις στη Πάτρα:
• ΕΙΡΗΝΗ ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΥ: Γεννήθηκε στις 25 Μαίου του 1990 στην Αλεξανδρούπολη. Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών
Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής με το Εικαστικό τμήμα των Πολιτιστικών Ομάδων του Πανεπιστημίου Πατρών το 2010,2011 και 2012.
Η «τέχνη του δρόμου» για την Ειρήνη αποτυπώνεται ως εξής :
«Οι δρόμοι ,είναι σημεία συνάντησης,διεκδίκησης,έκφρασης αλλά και αλληλεπίδρασης...γιατι όχι και τέχνης;»
• 'Merlin': Ο Βασίλης Δαμαλής γεννήθηκε στην Κατερίνη τον Φλεβάρη του '82 και άρχισε να ασχολείται με την τέχνη του graffiti σε ηλικία 13 ετών. Από τότε μέχρι σήμερα είναι ενεργός graffiti writer και έχει βάψει στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδος και σχεδόν σε όλα τα graffiti φεστιβάλ! Εκτός συνόρων έβαψε σε Πολωνία, Βερολίνο και Ιταλία.
Διοργάνωσε δυο φεστιβάλ στην Κατερίνη το 98 και 99. Συμμετείχε σε ομαδική έκθεση στο διεθνώς φεστιβάλ Meeting of styles στην Θεσσαλονίκη και έχει πραγματοποιήσει 2 ατομικές εκθέσεις στο Red coffee bar στην Κατερίνη. Παρακολούθησε μαθήματα ελεύθερου σχεδίου με την ζωγράφο Μαριάννα Παυλίδου, καθηγήτρια του πανεπιστήμιου Θράκης. Το στυλ του είναι κυρίως γράμματα ή stencil και θεωρείται freestyle, αφού προσαρμόζει τα κομμάτια του στον τοίχο χωρίς προσχέδιο ή σκίτσο.