υποβολές έργων για την 16η BIENNALE Νέων καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου
Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, ως μέλος της Διεθνούς Ένωσης Bjcem (Biennale des jeunes créateurs de l’Europe et de la Méditerranée-Biennale Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου), και η πόλη της Ancona ανακοινώνουν τη διοργάνωση της 16ης Biennale Νέων (Mediterranea16), ενός διεθνούς καλλιτεχνικού γεγονότος που δίνει την ευκαιρία σε νέους δημιουργούς να γνωριστούν μεταξύ τους και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε οποιοδήποτε τομέα Τέχνης.
Η 16η Biennale θα πραγματοποιηθεί στην Ancona της Ιταλίας, από τις 6 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου 2013, φέρνοντας κοντά πάνω από 250 νέους καλλιτέχνες από χώρες της Ευρώπης και της άλλης πλευράς της Μεσογείου.
Το θέμα της φετεινής Biennale είναι "Errors Allowed".
Ξεκινώντας από το 1985, η Biennale φιλοξενείται κάθε δυο χρόνια από μια διαφορετική πόλη στην περιοχή της Μεσογείου εστιάζοντας σε νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς. Η Bjcem είναι ένα διεθνές δίκτυο με περισσότερα από 70 μέλη και εταίρους από χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Η Ελλάδα συμμετέχει στην Ένωση BJCEM με τρία μέλη:
Τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς (ιδρυτικό μέλος)
Τον Δήμο Θεσσαλονίκης και
Τον Δήμο Σταυρούπολης
Στη φετεινή διοργάνωση, η Ελλάδα συμμετέχει με 15 νέους δημιουργούς, έως 35 ετών (που έχουν γεννηθεί μετά την 31η Δεκεμβρίου 1977) στους τομείς: Εικαστικών, Φωτογραφίας, Comic, Video Art, Κινηματογράφου, Λογοτεχνίας, Μουσικής και Χορού.
Προτάσεις που συνδυάζουν περισσότερους από έναν τομείς θα γίνονται επίσης δεκτές.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων από τη χώρα μας θα γίνει με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και, ως εκ τούτου, όλες οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.
Ο τελικός αριθμός των θέσεων ανά τομέα θα εξαρτηθεί από την ποιότητα των προτάσεων που θα υποβληθούν για κάθε τομέα.
Οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες πρέπει να σχεδιάσουν και να παρουσιάσουν μια συγκεκριμένη πρόταση που να συνδέεται με το θέμα «Errors allowed».
Η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε όλους τους νέους δημιουργούς, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς λόγω φύλου, θρησκείας, κοινωνικών ή πολιτικών πεποιθήσεων.
Οι καλλιτέχνες που έχουν πάρει μέρος σε περισσότερες από μία από τις προηγούμενες Biennale δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στους καλλιτέχνες που δεν είχαν καμία προηγούμενη συμμετοχή.
Ως προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τις Ελληνικές συμμετοχές ορίζεται η Πέμπτη 28 Φεβρουάριου 2013
Οι καλλιτέχνες που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα θα επιλεγούν, κατά την πάγια πρακτική, από εθνική επιτροπή ειδικών, η οποία συγκροτείται με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.
Ειδικά για φέτος, στην εθνική επιτροπή θα προσκληθεί να συμμετάσχει και ένας επιμελητής από το διεθνές σώμα επιμελητών που έχει αναλάβει τη φετινή διοργάνωση για λογαριασμό της πόλης της Ancona.
Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει με βάση τον υποβαλλόμενο φάκελο. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης δεν υπόκεινται σε ενστάσεις, ενώ οι επιλογές τεκμηριώνονται από την επιτροπή βάσει σχετικού πρακτικού που συντάσσεται και υποβάλλεται στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Βασικά κριτήρια για την επιλογή των καλλιτεχνών και των έργων θα είναι η ποιότητα της δουλειάς και κατά πόσο η πρόταση συνάδει με το θέμα της έκθεσης.
Οι καλλιτέχνες που θα επιλεγούν θα προσκληθούν για συμμετοχή στη 16h Biennale όπου και θα παρουσιάσουν το έργο τους.
Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς θα καλύψει το κόστος μετακίνησης των καλλιτεχνών προς και από τον τόπο της διοργάνωσης (Ελλάδα-Ancona-Ελλάδα) καθώς και το κόστος μεταφοράς και ασφάλισης των έργων τους.
Η πόλη της Ancona θα καλύψει το κόστος διαμονής και διατροφής των καλλιτεχνών την ασφάλιση των έργων τους κατά τη διάρκεια της έκθεσης και θα παράσχει υποστήριξη για την έκδοση βίζας όπου χρειάζεται
Πως θα πάρετε μέρος
Για την Ελλάδα οι αιτήσεις καθώς και όλο το συνοδευτικό υλικό (βιογραφικό, φάκελος κλπ) θα υποβάλλονται, το αργότερο μέχρι την Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013, στην αγγλική γλώσσα μόνο ηλεκτρονικά και μόνο στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς στην παρακάτω διεύθυνση:
biennale2013@neagenia.gr
Η προκήρυξη για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό βρίσκεται εδώ και η τεχνική φόρμα εδώ.
Παρακαλούμε να συμπληρώσετε στα αγγλικά τη συνημμένη αίτηση/τεχνική φόρμα και να την υποβάλλετε ηλεκτρονικά στην παραπάνω αναφερόμενη διεύθυνση, μαζί με το απαραίτητο συνοδευτικό υλικό.
Η υποβολή της αίτησης αυτόματα συνεπάγεται την πλήρη αποδοχή των παρόντων κανονισμών.
Η παρούσα πρόσκληση/ανακοίνωση διέπεται από τους νόμους της χώρας στην οποία υποβάλλετε την συμμετοχή σας.
Η οργανωτική ευθύνη της ελληνικής συμμετοχής ανήκει στο Τμήμα Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Συμμετοχής της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.
Για τυχόν πρόσθετες πληροφορίες ή οποιαδήποτε διευκρίνιση θεωρήσετε απαραίτητη, μπορείτε να επικοινωνείτε και τηλεφωνικά με τα στελέχη του Τμήματος Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων:
210 2599411 Ελένη Βεργίνη, προϊσταμένη
210 2599440 Μαρία Λούκου
210 2599412 Νίκος Δασκαλάκης
210 2599410 Νάνσυ Χρήστου
Γενική Ιδέα
Ο τίτλος της φετεινής Biennale «ERRORS ALLOWED» εστιάζει στην κατεστημένη γνώση και στις στρατηγικές αυτενέργειας και εκπαίδευσης μέσω της Τέχνης, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο αυτές αντανακλώνται στην ευρύτερη κοινωνία.
Καλούμε τους νέους καλλιτέχνες να συμμετάσχουν σε αυτή την ανοιχτή διεθνή πρόσκληση, προκείμενου να προσφέρουν με τις απόψεις τους στην γενική ιδέα της Biennale της Ancona, με την πεποίθηση ότι οι απόψεις αυτές θα βοηθήσουν στο διάλογο για μια κοινωνία όπου οι Ουτοπικές ιδέες κατοικούν ακόμα. Παράλληλα, οι νέοι καλλιτέχνες, μέσω των έργων τους, θα δώσουν ευκαιρία για διερεύνηση της ιδέας για μια Εκπαίδευση που πηγαίνει πέρα από πάγιες πρακτικές απλής προσφοράς εργαλείων και υπηρεσιών που μπορούν να αυξήσουν την ατομική ανταγωνιστικότητα στην αγορά εργασίας.
Ενθαρρύνουμε την ανάληψη ρίσκου, την ελευθερία σκέψης, την φαντασία και τη δράση, καθώς και τον επαναπροσδιορισμό του παρόντος, μέσα από την κριτική στάση και την αμφισβήτηση κάθε ηγεμονικού συστήματος.
Τα τελευταία δυο χρόνια, πολλές χώρες της Μεσογείου βιώνουν τεράστιες οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές. Πώς αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν την καλλιτεχνική δημιουργία; Λαμβάνοντας υπόψη την γενική ανασφάλεια, αστάθεια και ρευστότητα, αποφασίσαμε να διερευνήσουμε το θέμα και τη δυναμική αυτής της κοινωνικής, πολιτισμικής και πολιτικής μεταβατικότητας, μέσα από την παρουσίαση νέων καλλιτεχνών που δουλεύουν πάνω σε πειραματικές φόρμες, αμφισβητώντας τον μέχρι σήμερα παραδεκτό ρόλο της τέχνης μέσα στη κοινωνία.
Αυτή η νέα κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, έχει οδηγήσει σε νέες μορφές καλλιτεχνικής δημιουργίας: Οι καλλιτέχνες έχουν σε μεγάλο βαθμό αλλάξει τον τρόπο που δουλεύουν περνώντας από τις ατομικές στις συλλογικές πρακτικές, με ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον σε ανώνυμα έργα και δράσεις και με μια ανανεωμένη εστίαση στον δημόσιο χώρο ως έδαφος για διαλεκτικές πρακτικές. Έτσι, οι νέες αυτές μορφές καλλιτεχνικής δημιουργίας κινούνται παράλληλα με μια αυξανομένη αναγκαιότητα ανάκτησης των αστικών χώρων για χρήση από τους πολίτες, δοκιμάζοντας νέες μορφές αντίληψης μέσα στη κοινωνία.
Επιπρόσθετα, μέσα στην πολυδιάστατη αυτή κρίση, ακόμη και το απλό γεγονός της συνάντησης, συζήτησης και ανταλλαγής ιδεών μεταξύ νέων καλλιτεχνών και έργων υπαινίσσεται τη δυνατότητα διεύρυνσης του φάσματος των δικών μας απόψεων, δεξιοτήτων και βαθμού γνώσης και ευαισθητοποίησης. Έτσι, η Biennale της Ancona δεν θα είναι απλά μια αποκλειστικά πρακτική ευκαιρία αλλά μια αναγκαιότητα για τον σχεδιασμό ατομικών στρατηγικών εξέλιξης.
Με άλλα λόγια, η θεματική παραπέμπει σε δυνατότητα απόκτησης μια κοινής διαλεκτικής/μεθόδου και, κατά συνέπεια, μιας κοινότητας/πλαισίου αρχών που μπορεί να ενισχύσει την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή. Εφαρμόζοντας διηγήσεις και ιστορίες που μεγαλώνουν πολλαπλασιαζόμενες κυτταρικά χωρίς όρια. Αυτή η διαδικασία ακολουθεί ένα κυκλικό μονοπάτι και τοποθετείται μέσα σε έναν συλλογικό χώρο, όπου προκύπτουν ελεύθερες και ανεξάρτητες πρακτικές μάθησης και καλλιτεχνικής παραγωγής.
Αυτές οι «μη τυπικές μορφές στρατηγικής» άρχισαν να εφαρμόζονται σε πολλές περιοχές του κόσμου όχι ως επιλογή αλλά ως αναγκαιότητα που γεννήθηκε από περιορισμούς εξαιτίας παραγόντων όπως η κοινωνική τάξη, η εθνικότητα ή ο βαθμός κοινωνικής συνοχής. Με την πρόσβαση σε μια σοβαρά περιορισμένη επίσημη εκπαίδευση, η αυτό-εκπαίδευση που αναλαμβάνεται ατομικά με την αναζήτηση εναλλακτικών μέσων μάθησης ή μέσα από μια διαδικασία μοιράσματος και ανταλλαγής αντιπροσωπεύει μια δυναμική μορφή αντίστασης. Με αυτόν τον τρόπο η αυτό-μόρφωση γίνεται μια ενεργή και δυναμική αντίσταση στην προσπάθεια επιβολής προκαθορισμένων προτύπων γνώσης, τυπικό γνώρισμα των συστημάτων που διατρέχονται από κρατικό απολυταρχισμό και περιορισμούς.
Αυτή η Μπιενάλε ασχολείται επίσης με την αντίσταση, με κάθε δυνατή μορφή, στα κατεστημένα συστήματα της γνώσης. Αυτός είναι και ο λόγος που αναζητούμε νέους καλλιτέχνες που επιδιώκουν, προκαλούν και ωθούν τα όρια της δουλειάς τους, εξερευνώντας: πιθανές πραγματικότητες, δομές και συστήματα επικοινωνίας, δυναμικές της πληροφορίας, εκπαιδευτικές μεθοδολογίες και πρακτικές ανταλλαγής.
Απαντήσεις σε συχνές Ερωτήσεις
Πώς κάνω αίτηση για την Mediterranea16;
Μπορείς να αιτηθείς συμπληρώνοντας την φόρμα συμμετοχής. Σε συμβουλεύουμε να διαβάσεις προσεκτικά το κείμενο της πρόσκλησης πριν συμπληρώσεις την αίτηση
Από ποια χώρα μπορώ να κάνω αίτηση;
Όλοι οι καλλιτέχνες που ζουν σε περιοχή όπου υπάρχει τοπικό μέλος ή εταίρος της Bjcem μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής. Γενικότερα, όλοι οι καλλιτέχνες που ζουν σε κάποια χώρα περιοχής της Μεσογείου, ακόμα κι αν αυτές δεν εκπροσωπούνται από την Ένωση, μπορούν να κάνουν αίτηση.
Πώς υποβάλλονται οι αιτήσεις για ελληνική συμμετοχή;
Ειδικά για την Ελλάδα, θα γίνονται δεκτές από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς αιτήσεις νέων καλλιτεχνών από όλη τη χώρα και θα αφορούν: Εικαστικά, Φωτογραφία, Comic, Video Art, Κινηματογράφο, Λογοτεχνία, Μουσική και Χορό. Προτάσεις που συνδυάζουν περισσότερους από έναν τομείς θα γίνονται επίσης δεκτές.
Μπορώ να συμμετέχω ακόμα και αν δεν είμαι από τις χώρες που αναφέρονται παραπάνω;
Ναι, μπορείς να υποβάλεις αίτηση συμμετοχής κατευθείαν στην BJCEM, γιατί η BJCEM εγγυάται έναν ελάχιστο αριθμό συμμετοχών που θα αφορούν φιλοξενούμενους διεθνείς καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.
Υπάρχουν περιορισμοί που αφορούν την υποβολή αίτησης;
Μόνο καλλιτέχνες κάτω των 35 ετών (γεννημένοι μετά την 31η Δεκεμβρίου του 1977) μπορούν να κάνουν αίτηση για την Mediterranea 16 της Ancona.
Είμαστε γκρουπ. Ο περιορισμός στην ηλικία ισχύει για τον καθέναν από εμάς;
Ναι. Όλα τα μέλη του γκρουπ πρέπει να είναι κάτω των 35 ετών (γέννηση μετά την 31η Δεκεμβρίου του 1977). Εξαιρέσεις γίνονται δεκτές μόνο στη περίπτωση ηθοποιών ή περφόρμερ που έχουν έναν συγκεκριμένο/ειδικό ρόλο στο παρουσιαζόμενο θεατρικό ή την περφόρμανς (π.χ. σκηνοθέτες, χορογράφοι κλπ) .
Η πρόσκληση περιορίζεται σε συγκεκριμένες μορφές έκφρασης;
Όχι. Η Biennale έχει διεπιστημονικό/πολυτομεακό χαρακτήρα. Μερικά κύρια πεδία έρευνας, είναι προσδιορισμένα και αυτά είναι: ο Κινηματογράφος, ο Σχεδιασμός και η Οπτική Επικοινωνία, η Λογοτεχνία και οι Έρευνες για τον Πολιτισμό (ο όρος «πολιτισμικός ερευνητής» αναφέρεται σε όλους όσους εμπλέκονται στις μελέτες για την τέχνη: κριτικοί, δοκιμιογράφοι, ντοκυμαντερίστες, αλλά επίσης και φιλόσοφοι, ανθρωπολόγοι, ιστορικοί και ιστορικοί τέχνης μπορεί να ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, η οποία είναι σημαντικό να δίνει έμφαση στην στενή συνέχεια ανάμεσα σε αυτές τις πρακτικές και τις καλλιτεχνικές πρακτικές), η Μουσική, οι Παραστατικές Τέχνες και οι Εικαστικές Τέχνες. Μέσα σε αυτά τα πεδία όλα τα μέσα και οι μορφές έκφρασης είναι αποδεκτά.
Πόσα σχέδια/έργα μπορώ να παρουσιάσω στην φόρμα της αίτησης;
Έχεις τη δυνατότητα να παρουσιάσεις ένα μόνο σχέδιο που να συνδέεται με το θέμα της Biennale “ERRORS ALLOWED”.
Πρέπει να παρουσιάσω ένα νέο σχέδιο/έργο;
Μπορείς να παρουσιάσεις είτε ένα νέο έργο σου είτε ένα ήδη υπάρχον. Το πιο σημαντικό είναι η γενική ιδέα του έργου σου να έχει μια δυνατή αναφορά και σύνδεση με το πεδίο έρευνας της Mediterranea 16, το «Errors allowed», το οποίο και εικονογραφείται στην πρώτη σελίδα αυτής της πρόσκλησης.
Σε περίπτωση που παρουσιάσω ένα νέο έργο, ο Οργανισμός μου καλύπτει το κόστος παραγωγής;
Όχι. Ο Οργανισμός δεν καλύπτει τα κόστη παραγωγής. Όπως και να έχει εγγυάται όμως τόσο για τα νέα όσο και για τα ήδη υπάρχοντα έργα, την κάλυψη των τεχνικών αναγκών που αφορούν το στήσιμο του.
Υπάρχει κάποια οικονομική χρέωση για τους καλλιτέχνες που θα επιλεγούν;
Δεν προβλέπεται καμία οικονομική χρέωση για τους καλλιτέχνες που θα επιλεγούν.
Εάν επιλεγώ τι συμπεριλαμβάνει η συμμετοχή;
Στην περίπτωση αυτή το έργο σου θα παρουσιαστεί στην έκθεση. Θα προσκληθείς στην Ανκόνα για τα εγκαίνια. Θα έχεις την ευκαιρία να συναντήσεις καλλιτέχνες, επιμελητές και διεθνής επαγγελματίες και θα έχεις την δυνατότητα να πάρεις μέρος σε εργαστήρια, σεμινάρια και άλλες δραστηριότητες που συμπεριλαμβάνονται στο επίσημο πρόγραμμα.
Εάν επιλεγώ, πόσες μέρες θα μπορώ να παραμείνω στην Ανκόνα;
Οι μέρες παραμονής σου στην Ανκόνα θα καθορισθούν από τους υπεύθυνους της φιλοξενούσας πόλης, η οποία καλύπτει και το κόστος φιλοξενίας σου.
Εάν επιλεγώ, ποιο είναι το κόστος που πρέπει να καλύψω για τη συμμετοχή μου;
Οι καλλιτέχνες που επιλέγονται δεν έχουν να καλύψουν κανένα κόστος. Οι διοργανωτές θα καλύψουν τα έξοδα για την μετακίνηση την διαμονή και την διατροφή. Θα φροντίσουν επίσης για την μεταφορά και την ασφάλιση των έργων το στήσιμο καθώς και την παραγωγή συγκεκριμένων (επιτόπιων έργων ).
Εάν επιλεγείς, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς θα σου δώσει όλες τις πληροφορίες για τις λεπτομέρειες που αφορούν τη συμμετοχή σου στη 16η Biennale.
Έχω ήδη πάρει μέρος σε μια προηγούμενη Μπιενάλε. Μπορώ να κάνω αίτηση για την Mediterranea 16;
Ναι, αλλά μόνο εάν έχεις λάβει μέρος σε μια μόνο προηγουμένη Μπιενάλε. Υποψηφιότητες με προηγούμενη συμμετοχή σε πάνω από μια Μπιενάλε θα απορρίπτονται.
Μπορεί οι απαντήσεις μου να είναι στη μητρική μου γλώσσα;
Όχι. Όλες οι αιτήσεις πρέπει να είναι συμπληρωμένες μόνο στα Αγγλικά.
Στα αγγλικά θα πρέπει να είναι και όλα τα συνοδευτικά έγγραφα και κείμενα.
Είναι όλες οι ερωτήσεις της φόρμας της αίτησης υποχρεωτικές;
Όχι. Μόνο οι ερωτήσεις που επισημαίνονται με αστερίσκο είναι υποχρεωτικές. Αιτήσεις στις οποίες δεν είναι συμπληρωμένα όλα τα υποχρεωτικά πεδία δεν θα γίνονται δεκτές.
Ποια είναι η προθεσμία υποβολής για τις αιτήσεις από την Ελλάδα;
Η τελευταία ημέρα υποβολής για τις ελληνικές συμμετοχές είναι η Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013
Εκπρόθεσμες αιτήσεις θα λαμβάνονται υπόψη;
Όχι. Θα αξιολογηθούν μόνο όσες αιτήσεις έχουν κατατεθεί έως την Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013
Πόσο καιρό μετά τη λήξη της προθεσμίας θα παρθεί κάποια απόφαση;
Η τελική επιλογή και ανακοίνωση αποτελεσμάτων θα γίνει το νωρίτερο δυνατό, εντός του Μαρτίου 2013.
Πώς θα μάθω τα αποτελέσματα;
Κατάλογος με όλα τα ονόματα των επιλεγέντων καλλιτεχνών θα δημοσιευτεί στο portal της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, καθώς και στην ιστοσελίδα της BJCEM.
Πως θα ξέρω ότι η αίτηση μου έχει υποβληθεί;
Εφόσον η αίτησή σου υποβλήθηκε σωστά στη διεύθυνση biennale20132@neagenia.gr, θα λάβεις ηλεκτρονικό μήνυμα από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, ως επιβεβαίωση.
Τι θα πρέπει να κάνω αν δεν λάβω επιβεβαιωτικό μήνυμα;
Θα μπορείς να τηλεφωνήσεις στο Τμήμα Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και να δηλώσεις το πρόβλημα.
Υπέβαλα την αίτηση μου, αλλά συνειδητοποίησα ότι καταχώρησα λανθασμένα κάποια στοιχεία. Τι μπορώ να κάνω;
Μπορείς να μας στείλεις τις διορθώσεις που αφορούν μόνο τα λανθασμένα στοιχεία ηλεκτρονικά, καθώς επίσης και οποιεσδήποτε διορθώσεις αφορούν λάθος συνοδευτικά αρχεία που σχετίζονται με το υλικό της παρουσίασής σου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση biennale2013@neagenia.gr με την ένδειξη: «Διόρθωση στοιχείων αίτησης» ή «Πρόσθεση στοιχείων αίτησης»
Σε κάθε περίπτωση οι διορθώσεις πρέπει να σταλούν πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής.
Σημείωση: Μην υποβάλεις δεύτερη αίτηση
Αν η αίτηση μου απορριφθεί, μπορώ να επικοινωνήσω για να μάθω τους λόγους;
Όχι. Η εθνική επιτροπή αξιολόγησης, είναι υποχρεωμένη να τεκμηριώσει τις θετικές της επιλογές.