έκθεση φωτογραφίας στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ.
Δεκάδες ασπρόμαυρα φωτογραφικά καρέ από το κύμα της μετανάστευσης Ελλήνων στη Γερμανία, κατά τη δεκαετία του ’60, αποτυπώνουν το κλίμα της εποχής στη νέα έκθεση του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ.
Η έκθεση με τίτλο «Η μετανάστευση τότε…» που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, στις 7 το βράδυ, στο 2ο όροφο του μουσείου, συνδιοργανώνεται από το Τελλόγλειο, τον Ελληνο – Γερμανικό Πολιτιστικό Σύλλογο "DIALOGOS", τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Μαρτίου 2013.
Όπως επισημαίνει ο επιμελητής του Τελλογλείου Δρ Ιστορίας της Τέχνης, Παναγιώτης Μπίκας, «η έκθεση μας δίνει την αφορμή να δούμε με μια νέα ματιά φωτογραφικά στιγμιότυπα μιας περιόδου, που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες Ελλήνων μεταναστών, αλλά και γενικότερα στην ιστορία –οικονομική, πολιτική, κοινωνική- των δύο χωρών». Ο κ. Μπίκας τονίζει επίσης πως «το θέμα της έκθεσης, είναι -δυστυχώς- ξανά επίκαιρο, μιας και η μετανάστευση μπαίνει ξανά στο τραπέζι, γι΄ άλλους λόγους αυτή τη φορά, και ίσως ο φωτογράφος του μέλλοντος αποτυπώσει φηφιακά πλέον τη σημερινή εποχή, σε μια έκθεση στο πέρασμα των χρόνων».
Σύμφωνα με τον επιμελητή της έκθεσης από πλευράς του Ελληνο-Γερμανικού Πολιτιστικού Συλλόγου "Dialogos", Σταμάτη Καραμούζη
«ο σκοπός της έκθεσης είναι να συμβάλει στην κριτική συνειδητοποίηση και στην αυτογνωσία ενός λαού που οδηγείται κατά επανάληψη στην μετανάστευση. Ο στόχος είναι ο κριτικός στοχασμός των επισκεπτών, για τις συνθήκες της ζωής των Ελλήνων μεταναστών στην Γερμανία κυρίως κατά την δεκαετία του 1960 σε σχέση με το σήμερα. Η παρούσα δραστηριότητα του Ελληνο-Γερμανικού Πολιτιστικού Συλλόγου "Dialogos" που συνδιοργανώνεται με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ. είναι ενταγμένη στην φιλοσοφία της δια βίου μάθησης ως στάση ζωής και όχι απαραίτητα, μέσα από μία στοχευόμενη εκπαιδευτική διαδικασία. Είναι μια ανοικτή έκθεση για όλους τους ανθρώπους που θέλουν μέσα από την κριτική ματιά τους, να εντοπίσουν «τα κακώς κείμενα» που οδηγούν αυτόν τον λαό κατά εξακολούθηση σε συνθήκες μετανάστευσης, σε σύντομα χρονικά διαστήματα. Με ιδιαίτερη όμως, ευαισθησία στη νέα γενιά και στους εκπαιδευτικούς που θέλουν οι μαθητές τους να μην αναπαραγάγουν πληροφορίες, αλλά να γνωρίσουν την ιστορία τους με κριτική σκέψη και διάλογο, μέσα από βιωματικά εργαλεία παρατήρησης, όπως αυτό της Ιστορικής φωτογραφίας. Το φωτογραφικό υλικό μπορεί να μην έχει εκείνα τα ποιοτικά εχέγγυα μιας καλλιτεχνικής φωτογραφίας, αλλά έχει το αυθεντικό κάδρο της ψυχής του Έλληνα μετανάστη. Μέσα από αυτό το φωτογραφικό υλικό μπορούν να παρθούν σημαντικά μηνύματα, να «αναγνωστούν» οι οπτικές του, οι συνθήκες της καθημερινότητας του, οι σημαντικές στιγμές του, τα σύμβολα επιτυχίας... κ.α. Θεωρούμε ότι οι εικόνες της καθημερινότητας μιας εποχής βοηθούν στην κατανόηση και στη βιωματική εμπειρία μιας «πραγματικότητας» που οδηγεί σε πιο έγκυρες και αξιόπιστες ερμηνείες και συμπεράσματα.
Με εργαλεία την παρατήρηση, τον ορθολογισμό, τη σημειολογία αλλά και την προσλαμβάνουσα αισθητική εμπειρία του επισκέπτη».
Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στο Ντελμενχόρστ στις 16 Μαρτίου και φιλοξενήθηκε στους χώρους της Volkshochschule του Delmenhorst μέχρι τις 14 Μαΐου 2012.
Η έκθεση έχει χωριστεί σε δέκα θεματικές ενότητες για να διευκολύνει την αφήγηση και την περιήγηση των επισκεπτών. Κάθε θεματική ενότητα έχει επεξηγηματικό κείμενο στα ελληνικά και τα γερμανικά.
Οι 10 θεματικές ενότητες της έκθεσης
-Η δουλειά στο εργοστάσιο της Γερμανίας
-Στενάχωρες συνθήκες στέγασης
-Λιτή διαβίωση στην Ελλάδα
-Αναχώρηση
-Η ζωή των Ελλήνων στο Delmenhorst
-Εκδρομές και εκδηλώσεις
-Χαρά και λύπη
-Ατομική αναζήτηση εργασίας στην Γερμανία
-Σύμβολα κύρους «Τα καταφέραμε...»
-Ταξίδια
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΘΕΣΗ στο Τελλόγλειο
«Η Θεσσαλονίκη των Τέλλογλου: ζωγραφική, χαρακτική, γλυπτική»
Περισσότερα από 130 έργα από τη συλλογή κυρίως της Αλίκης και του Νέστορα Τέλλογλου πιάνουν το νήμα 100 χρόνων ιστορίας της Θεσσαλονίκης στην έκθεση «Η Θεσσαλονίκη των Τέλλογλου: ζωγραφική, χαρακτική, γλυπτική», που λειτουργεί στο Τελλόγλειο μέχρι τις 31 Μαρτίου. Η εν λόγω έκθεση δεν αποτελεί μόνο εικαστική «τεκμηρίωση» της ιστορίας της πόλης: ακολουθεί και τα βήματα διαμόρφωσης της συλλογής του ίδιου του ζεύγους Τέλλογλου, από τις φιλικές συναναστροφές με καλλιτέχνες μέχρι τη και τη δωρεά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Μέσα από αυτή τη διπλή αφήγηση ξεδιπλώνεται η πορεία των εικαστικών τεχνών στη Θεσσαλονίκη που είναι στενά συνδεδεμένη με τα ιστορικά γεγονότα, τα οποία τη σημάδεψαν από το 1912 και μετά.
Τη γενική ευθύνη της έκθεσης έχει η Καθηγήτρια ΑΠΘ – Γενική Γραμματέας του ΔΣ του Τελλογλείου κ. Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά και την επιμέλεια ο Δρ Ιστορίας της Τέχνης κ. Παναγιώτης Μπίκας. Στην έκθεση, εκτός των έργων από τη Συλλογή των Τέλλογλου, φιλοξενούνται και έργα καλλιτεχνών από συλλέκτες φίλους του Τελλογλείου καθώς και έργα μελλοντικών δωρεών.
ΕΓΚΑΙΝΙΑ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013, στις 7 το βράδυ