Ποίηση και φωτογραφία στο δημόσιο χώρο

Φωτογραφία από την περσυνή διοργάνωση
· Διάφορα · Προβολές · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 18 Mar 2013

πρόσκληση συμμετοχής σε μια βραδιά αφιερωμένη στην ποίηση και την φωτογραφία

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Intellectum (www.intellectum.org), οι εκδόσεις-βιβλιοπωλείο Σαιξπηρικόν & το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (www.fkth.gr), διοργανώνουν μία ξεχωριστή δράση, όπου οι δύο αυτές τέχνες «παντρεύονται» τη βραδιά της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, την Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013 στο Καφέ Bazaar, στη Θεσσαλονίκη στον πεζόδρομο της οδού Παπαμάρκου 23, (περιοχή Πλατείας Άθωνος, τηλ. 2310 241 817), στις 7:00 μ.μ.

Ζωντανή μετάδοση στο διαδίκτυο από το Καφέ Bazaar, στη Θεσσαλονίκη
την Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013, στις 7:00 μ.μ.

Streaming Live by Ustream

Καλούμε τους φωτογράφους να φέρουν την ημέρα της παρουσίασης σε ψηφιακή μορφή (USB stick) έως 20 φωτογραφίες που επιθυμούν να προβληθούν. Επίσης, καλούμε τους φίλους της ποίησης να φέρουν τα ποιήματα, δικά τους ή τρίτων, που θα θέλανε να διαβάσουν και να μοιραστούν μαζί μας σε μια ελεύθερη βραδιά.

Η μεγάλη παρέα που πιστεύουμε ότι θα δημιουργηθεί, θα ανατρέψει τα στερεότυπα της «κατ’ ιδίαν κοινωνίας» του θεατή ή αναγνώστη με τα δύο αυτά είδη τέχνης, καθώς και το σύνηθες φαινόμενο των «προκαθορισμένων ομιλητών-συμμετεχόντων».

Δεν θα λειτουργήσουν αυστηρές επιτροπές επιλογής των φωτογραφιών ή πρόκρισης ποιημάτων. Σ' αυτή τη βραδιά, όλοι θα έχουν τη θέση και το χρόνο τους. Ο καθένας προσέρχεται με την ευθύνη της δικής του επιλογής και προσφέρει στους υπόλοιπους το άυλο πνευματικό του δώρο.

Συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι ποιητές: Γιώργος Αλισάνογλου, Γεωργία Τρούλη, Βασίλης Λαλιώτης, Αλεξάνδρα Μπακονίκα, Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, Πέτρος Γκολίτσης, Κωνσταντίνος Μελισσάς, Ειρήνη Παππά, Νίκος Μυλόπουλος, Γιώργος Γκέκας (Ιωνάς), Ειρηναίος Βρούσγος, Νίκος Βουτυρόπουλος, Φρανς Κάφκα, Τζορτζ Τρακλ, Τσαρλς Μπουκόφσκι, Ουάλας Στίβενς, Μάικλ Λόνγκλεϊ κ.ά.

Πληροφορίες για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Το 1999, με πρωτοβουλία της UNESCO ορίστηκε η 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Ο διεθνής πολιτιστικός οργανισμός θέλησε, με αυτό τον τρόπο, να προωθήσει την τέχνη της ποίησης.
Ο στόχος ήταν διπλός:
Πρώτος στόχος η ηθική ενίσχυση των προσπαθειών των εκδοτών να τυπώνουν συλλογές ποίησης και, κυρίως, να τυπώνουν νέους ποιητές, αφού οι γνωστοί έχουν κάποια μεγαλύτερη ευκολία και δυναμική.
Δεύτερος στόχος ήταν η επιστροφή της προφορικής παράδοσης με την ανάγνωση ποιημάτων ενώπιον κοινού και η αποκατάσταση ενός διαλόγου μεταξύ της ποίησης και των άλλων μορφών τέχνης, πάνω στον αφορισμό του Ντελακρουά «Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση».

Ζωντανή παγκόσμια μετάδοση στο διαδίκτυο από το http://www.ustream.tv/channel/fkth-gr

Για περισσότερες πληροφορίες: Θανάσης Ράπτης (6973 221 887), Βίκτωρ Τσιλώνης (κιν. 6944 60 73 63), Βασίλης Καρκατσέλης (κιν. 6942 860 890)