ομαδική έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen και την «Anemon Productions», παρουσιάζει την έκθεση «A Balkan Tale/ Μια βαλκανική ιστορία» στο Δίκτυο των μουσείων του. Η έκθεση θα ταξιδέψει από τη Θράκη έως την Πελοπόννησο και από τη Θεσσαλία έως τα νησιά του Αιγαίου, αρχής γενομένης από το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί.
Πρόκειται για μία έκθεση που δίνει αφορμές για δημόσιο διάλογο αναφορικά με την κοινή ιστορία των Βαλκανίων ενώ, ταυτοχρόνως, συμβάλλει στην ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Παρουσιάζει πενήντα σημαντικά μνημεία που χτίστηκαν κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας στα Βαλκάνια - λουτρά, υδραγωγεία, εκκλησίες, τζαμιά, γέφυρες, πτωχοκομεία, σπίτια και επαύλεις - όπως τα απαθανάτισαν, μέσω του φακού τους, πέντε διακεκριμένοι φωτογράφοι από την Αθήνα, το Βελιγράδι, τα Σκόπια, τα Τίρανα και το Πρίζρεν.
Η οθωμανική παρουσία στα Βαλκάνια κράτησε από τον 14ο έως τον 20ό αιώνα. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία ταυτίστηκε με την πολιτισμική «οπισθοδρόμηση» και θεωρήθηκε από τους λαούς των Βαλκανίων «ανεπιθύμητη κληρονομιά». Σήμερα, η μνήμη αυτής της περιόδου παραμένει κρυμμένη μέσα σε κτήρια που έχουν αλλάξει χρήση. Με οποιαδήποτε μορφή όμως, ερειπωμένα ή συντηρημένα, τα κτήρια της οθωμανικής περιόδου, δημόσια και ιδιωτικά, χριστιανικά, μουσουλμανικά και εβραϊκά, αποτελούν τεκμήρια μιας κοινής ιστορίας. Είναι η ιστορία που μοιράστηκαν οι λαοί των Βαλκανίων επί έξι περίπου αιώνες.
Οι φωτογραφίες της έκθεσης καλούν τον επισκέπτη να κοιτάξει πέρα από εθνικά σύνορα, διερευνώντας την ιστορία των Βαλκανίων στο σύνολό της. Σε αυτό βοηθούν τα συνοδευτικά κείμενα, που πληροφορούν σχετικά με την κατασκευή, τη χρήση και την ιστορία των μνημείων, καθώς και το ντοκιμαντέρ «Ξεχασμένα Βαλκάνια», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ανδρέα Αποστολίδη, το οποίο βασίζεται στις πρώτες φωτογραφίες και ταινίες των λαών της περιοχής και προβάλλεται στη διάρκεια της έκθεσης.
Η έκθεση «A Balkan Tale/ Μια βαλκανική ιστορία» θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Μετάξης από τις 5 Απριλίου έως τις 22 Ιουλίου 2013.