Μανώλης Μετζάκης

Φωτογραφία Εκδήλωσης
· Παρουσιάσεις Φωτογράφων · Μυτιλήνη // Δημοσίευση: 11 Απρ 2013

διάλεξη, προβολή και έκθεση φωτογραφιών του Μανώλη Μετζάκη στη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης

Η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης σας προσκαλεί την Δευτέρα 15/04/2013 ώρα 07:30μμ στην διάλεξη, προβολή και έκθεση φωτογραφιών του φωτογράφου Μανώλη Μετζάκη στον εκθεσιακό χώρο της, Πιττακού 15.

O Μανώλης Μετζάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κρήτης, με πτυχίο στα Μαθηματικά. Από τον Ιανουάριο του 2000 έως σήμερα είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας Κρήτης. Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Διεθνών Φωτογράφων (U.P.I.). Από το 2000 καλείται ως κριτής σε πολλούς φωτογραφικούς διαγωνισμούς καλλιτεχνικής φωτογραφίας, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Από το 1990 και μετά, συμμετέχει σε πανελλήνιους διαγωνισμούς καλλιτεχνικής φωτογραφίας. ‘Έχει λάβει μέρος σε 39 εκθέσεις καλλιτεχνικής φωτογραφίας, με 85 διαφορετικές καλλιτεχνικές φωτογραφίες, οι οποίες έχουν κερδίσει 14 χρυσά μετάλλια, 7 αργυρά, 3 χάλκινα, 15 βραβεία και 165 αναρτήσεις. Από το 1993 παίρνει συνεχώς μέρος σε διεθνείς εκθέσεις καλλιτεχνικής φωτογραφίας. Έχει λάβει μέρος σε 800 περίπου εκθέσεις καλλιτεχνικής φωτογραφίας, με 280 διαφορετικές φωτογραφίες, που έχουν κερδίσει 25 χρυσά μετάλλια, 21 ασημένια, 19 χάλκινα, 95 τιμητικές διακρίσεις και 1.550 αναρτήσεις. Τον Ιούλιο του 2010 η FIAP τού απένειμε τον καλλιτεχνικό τίτλο τού Ε.FIAP/ Gold. Το ίδιο έτος έλαβε από τη FIAP το διοικητικό τίτλο ESFIAP, ως αναγνώριση της προσφοράς του προς αυτήν και τους σκοπούς της. Το 2010 η Ένωση Διεθνών Φωτογράφων (UPI) τού απένειμε τον καλλιτεχνικό τίτλο UPI Crown 3 και τον Απρίλιο του 2012, τον ανώτερο καλλιτεχνικό τίτλο UPI ZEUS.
Το Δεκέμβριο του 1996 η Φωτογραφική Εταιρεία της Αμερικής τον έκανε μέλος της και το Σεπτέμβριο του 1997 τού απονέμεται το πρώτο «Αστέρι» στην έγχρωμη καλλιτεχνική φωτογραφία, καθώς και το πρώτο «Αστέρι» στην ασπρόμαυρη καλλιτεχνική φωτογραφία. Το Μάιο του 1999 τού απονέμεται το δεύτερο «Αστέρι» στην έγχρωμη καλλιτεχνική φωτογραφία, καθώς και το δεύτερο «Αστέρι» στην ασπρόμαυρη καλλιτεχνική φωτογραφία. Φωτογραφίες του φιλοξενούνται σε μουσεία φωτογραφίας στην Καταλονία της Ισπανίας και στο Ηράκλειο Κρήτης.

Τον Ιούλιο του 1998 έγινε μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Από το 1990 διδάσκει συνεχώς καλλιτεχνική φωτογραφία στα τμήματα (αρχαρίων και προχωρημένων) της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας Κρήτης. Έχει διδάξει καλλιτεχνική φωτογραφία για τέσσερα χρόνια στο δημόσιο ΙΕΚ Ηρακλείου, καθώς και για τρία χρόνια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Από το Σεπτέμβριο του 2000 μέχρι σήμερα διδάσκει Καλλιτεχνική Φωτογραφία και Βιομαθηματικά στο Τεχνικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης (Α.Τ.Ε.Ι.) στο Ηράκλειο. Από το 2000 και μετά καλείται να συμμετέχει ως ομιλητής σε σεμινάρια καλλιτεχνικής φωτογραφίας. Από το 2007 είναι μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου. Από τον Οκτώβριο του 2006 έως το Μάρτιο του 2007 συμμετείχε στα γυρίσματα της ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή «El Greco» ως φωτογράφος πλατώ.

Έχει κάνει ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα (Ηράκλειο, Αθήνα, Ρόδος, Σαντορίνη, Πρέβεζα, Νεάπολη) και στο εξωτερικό (Tîrgu - Mureş και Oradea στη Ρουμανία, στην Ουκρανία, την Αίγυπτο και το Βέλγιο).