Χειμώνας 2012 - 2013

εξώφυλλο έντυπου
· Φεστιβάλ · Μυτιλήνη // Δημοσίευση: 22 Νοε 2012

φεστιβάλ φωτογραφίας από τη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης

Η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης, όπως μας συνηθίζει τα τελευταία χρόνια έτσι και φέτος παρουσιάζει μία σειρά από εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται μέσα στο χειμώνα.

Η ΦΕΜ ιδρύθηκε το 1980 από µια οµάδα συµπολιτών µας που τους ένωνε η αγάπη για τη φωτογραφία. Η οµάδα αυτή ξεπέρασε τα όρια ενός απλού πολιτιστικού σωµατείου και σήµερα χαρακτηρίζεται σαν ένα από τα πλέον δραστήρια και ενεργά φωτογραφικά σωµατεία στην Ελλάδα. Στα 32 αυτά χρόνια η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης κατάφερε να παράγει ουσιαστικό πολιτιστικό έργο.

 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων Χειμώνας 2012 - 2013

26.11.12 Καφέ - Φωτογραφία
Θέμα: «Ελεύθερο έγχρωμο»

03.12.12 Διάλεξη και προβολή της Ειρήνης Στάθη.
Θέμα: «Φιγούρες χαραγμένες με φως. Το Βλέμμα μέσα από το φακό του Θ. Αγγελόπουλου»

Ο κινηματογράφος του Θόδωρου Αγγελόπουλου αποτελεί ένα σύμπαν με πολλές διαστάσεις, συνθέτοντας μια ολότελα ιδιαίτερη αισθητική, με την οποία εμπότισε την καλλιτεχνική ζωή στην Ελλάδα από το 1968 μέχρι σήμερα. Παρ’ όλο που ο Αγγελόπουλος ασχολήθηκε με μεγάλα ζητήματα της Ιστορίας, της κοινωνίας και της ανθρώπινης ύπαρξης, το έπραξε με ένα μοναδικό τρόπο, προσφεύγοντας σε αυτά που ονομάζουμε faits divers (ασήμαντα πράγματα), καταστάσεις, χαρακτήρες και φαινόμενα που βιώνονται από απλούς ανθρώπους και μέσα στα οποία ανακάλυψε και ίχνη των κλασσικών ελληνικών μύθων, αν και όχι με την έννοια μιας σύγχρονης επαναταξινόμησης αρχαίου υλικού, αλλά ως αφηγηματικές δομές, όπου έρχονταν να προσαρτηθούν, σαν κρυσταλλώματα, συλλογικά κοινωνικά ευρήματα και διαπιστώσεις. O Αγγελόπουλος έχει δηλώσει ότι «προσπάθησε να συνδέσει τη μη κινηματογραφική ελληνική παράδοση με την καθαρά κινηματογραφική ευρωπαϊκή παράδοση».
Η Ειρήνη Στάθη είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Θεωρίας του Kινηματογράφου και των Οπτικοακουστικών Τεχνών, και διδάσκει Θεωρία της Κινούμενης στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια και έλαβε διδακτορικό δίπλωμα από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το διδακτορικό της αφορούσε στο έργο του Θ. Αγγελόπουλου. Έχει δημοσιεύσει και επιμεληθεί βιβλία σχετικά με ζητήματα Ιστορίας και Θεωρίας του Κινηματογράφου και με το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, και έχει επιμεληθεί πολλές κινηματογραφικές εκδόσεις. Επίσης άρθρα και κείμενά της για τον κινηματογράφο, την ψηφιακή εικόνα, τις οπτικοακουστικές τέχνες και τη σχέση τους με άλλα γνωστικά πεδία έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και βιβλία.

10.12.12 Καφέ - Φωτογραφία
Θέμα: «Ελεύθερο ασπρόμαυρο»

14.01.13 Κοπή Βασιλόπιτας 2013

21.01.13 Ομιλία Θανάση Καραγκούνη
«Έργον Ζωής»

Ο Θανάσης Καραγκούνης, από τα ιδρυτικά μέλη και επίτιμος Πρόεδρος της ΦΕΜ, θυμάται και μας μιλά για τη φωτογραφική του ζωή. Πώς και πότε ξεκίνησε, ποιοι ήταν οι δάσκαλοί του. Παλιές φωτογραφικές μηχανές και τεχνικές. Μας δείχνει μέρος από τη φωτογραφική δουλειά του και κουβεντιάζει μαζί μας για τα φωτογραφικά δρώμενα της εποχής, καθώς και για το ξεκίνημα της ΦΕΜ το 1980.

28.01.13 Καφέ - Φωτογραφία
Θέμα: «Πειραματική φωτογραφία»

04.02.13 Δημήτρης Κορομηλάς
Θέμα: Πάνος Κολαξιζέλης

Ο Δημήτρης Κορομηλάς, μέλος της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης, μας μιλά για τον Αγιασώτη Πάνο Κολαξιζέλη και για πρώτη φορά βλέπουμε σπάνιο φωτογραφικό υλικό περιόδου 1936 - 1940 σε θετικό φιλμ agfacolor, που μόλις είχε πρωτοκυκλοφορήσει.
Ο Παναγιώτης Κολαξιζέλης το 1931, τελειόφοιτος γυμνασίου, εκδίδει την πρώτη εφημερίδα της Αγιάσου «Αγιάσος». Μετά την έκδοση όμως των 18 πρώτων φύλλων, αναχώρησε για το Μόναχο της Γερμανίας όπου γράφτηκε φοιτητής εις το εκεί Πολυτεχνείο για να σπουδάσει Μηχανικός Οικονομολόγος. Ύστερα από δεκαετείς άρτιες σπουδές, ανακηρύσσεται Διδάκτωρ του Ανωτέρου Πολυτεχνείου του Μονάχου, ειδικευθείς στην Τεχνική Οικονομολογία. Περιόδευσε κατά το διάστημα των σπουδών του ολόκληρη την Ευρώπη και αυτό τού επέφερε βαθειά πολιτική, φιλολογική και τεχνική μόρφωση.
Υπήρξε πολυτάλαντος, με αγάπη για τη δημοσιογραφία και τη φωτογραφική τέχνη.

11.02.13 Καφέ - Φωτογραφία
Θέμα: «Φωτογραφία φύσης»

18.02.13 Έκθεση φωτογραφίας και προβολή
Τίτλος: Μητρόπολη
Χριστόφορος Ι. Χατζηβασιλείου 18.02.13

Τυχαίες εικόνες από το θέατρο της καθημερινότητας, μέσα από τη φευγαλέα ματιά του ευκαιριακού επισκέπτη μιας μεγαλόπολης, από αυτές που ο άνθρωπος χτίζει από αρχής κόσμου σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη, για να στεγάσει το ποθητό αίσθημα ασφάλειας, ότι δεν είναι μόνος, ακόμη κι αν φαινομενικά δεν ανέχεται το διπλανό του. Με το πέρασμα του χρόνου, το μόνο που αλλάζει είναι το δομικό υλικό. Το μπετό δένει με το γυαλί και το ατσάλι σε διαστάσεις υπερμεγέθεις, ορθώνοντας πύργους και κατασκευές μέχρι εκεί που φτάνει το βλέμμα, μεγαλουργήματα ή τερατουργήματα ανάλογα με την αισθητική του θεατή-κριτή. Φυλετική πανσπερμία, πλήθος προσώπων, ήχων, μυρωδιών, μια διαρκής εναλλαγή εικόνων και συναισθημάτων που δεν αφήνει ασυγκίνητο το φωτογράφο, ακόμη κι αν ελάχιστα είναι αυτά που μπορεί να εγκλωβίσει στο φακό του. Άνθρωποι και οχήματα πλημμυρίζουν τους κατάσπαρτους από πινακίδες δρόμους σα να συναγωνίζονται το χρόνο, κάποιος ξεκλέβει ένα λεπτό εργασίας για να στείλει μήνυμα από το κινητό του, κάποιοι χαζεύουν με απορία το περιεχόμενο μιας σχεδόν γυμνής βιτρίνας, κάποιοι άλλοι τρέχουν να καταναλώσουν τα αγαθά από τις βιτρίνες που μόλις άδειασαν, κάποιοι διασκεδάζουν με ανέμελη διάθεση όταν κάποιοι άλλοι τούς παρέχουν υπομονετικά τις υπηρεσίες τους, κάποιοι αναζητούν ίσα - ίσα μια γωνιά ή ένα παγκάκι να βολέψουν τον εκτεθειμένο ύπνο τους και κάποιοι άλλοι χαλαρώνουν με την ανάγνωση ενός βιβλίου ή μια βόλτα στο πάρκο, κάποιοι απολαμβάνουν τον πολιτισμό και την τέχνη που σωρεύεται επιτηδευμένα πίσω από τους τοίχους των μουσείων, κάποιοι ερωτεύονται και χτίζουν τη νέα ζωή τους, όλα χώρια και μαζί ταυτόχρονα. Ως και η φύση προσαρμόζεται απόλυτα στο περιβάλλον μιας πόλης που πάλλεται σε ρυθμούς πυρετικούς.
Ο Χριστόφορος Χατζηβασιλείου γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1971 και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου έζησε μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών του. Στη Λέσβο με την οποία πάντοτε διατηρούσε δεσμούς, κλήθηκε να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις και από τότε εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Μυτιλήνη. Το 2009 γνωρίστηκε με τη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης, στο εργαστήρι της οποίας παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας και σήμερα διανύει τη δεύτερη θητεία του ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της. Ασχολείται ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία, εστιάζοντας περισσότερο στο αστικό περιβάλλον με πρωταγωνιστή τον άνθρωπο, επιδιώκει να συλλαμβάνει τη «στιγμή» μέσα από το φακό και πειραματίζεται δημιουργικά με τις ψηφιακές τεχνολογίες. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις, με την παρούσα να αποτελεί την πρώτη ατομική του έκθεση. Είναι δικηγόρος στο επάγγελμα, παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

25.02.13 Καφέ - Φωτογραφία
Θέμα: «Ταξιδιωτική φωτογραφία»

04.03.13 Πέτρος Τσακμάκης
Έκθεση φωτογραφίας και προβολή με θέμα το τοπίο και την πανίδα της Λέσβου

Γεννήθηκε και ζει στη Μυτιλήνη από το 1970. Είναι παντρεμένος και έχει δύο γιους, 4 και 16 ετών. Δραστηριοποιείται στο χώρο των επίπλων κουζίνας και κουφωμάτων από το 1996.
Με τη φωτογραφία η πρώτη του επαφή έγινε πολύ νωρίς, με μια PENTAX SPOTMATIC F που είχε ο πατέρας του. Μ’ αυτήν ασχολήθηκε περισσότερο στα εφηβικά του χρόνια και διαβάζοντας μερικά βιβλία πήρε τη βασική γνώση που χρειαζόταν. Τα δύο τελευταία χρόνια ασχολείται περισσότερο και σ’ αυτό έχει βοηθήσει η εύρεση φωτογραφικής «παρέας» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σ’ αυτή την έκθεση παρουσιάζει μέρος της δουλειάς του ενασχολούμενος με τo τοπίο και την πανίδα του τόπου μας.

11.03.13 Έκθεση φωτογραφίας και προβολή του Γιάννη Καρατζά
Θέμα: «Τυχαιότητα και Φύση καλλιτεχνούν στη Λέσβο»

Ο Γιάννης Καρατζάς, από τα ιδρυτικά μέλη τής ΦΕΜ το 1980, επιχειρεί με αυτή του την έκθεση και προβολή,που έχει τη σφραγίδα προσωπικής ματιάς, να στρέψει την προσοχή μας στον περιβάλλοντα χώρο και σε εικόνες καθημερινότητας. Δε χρειάστηκαν παρεμβάσεις ή επεξεργασία στις φωτογραφίες. Απλά φωτογραφίζονταν τα θέματα εστιάζοντας σε σημάδια και χρώματα, σε «επεισόδια» δηλαδή πάνω στην ύλη. Απομονώθηκαν στοιχεία κι επιστρατεύτηκε η επιλεκτικότητα του ματιού, για να τονιστεί η ομορφιά της Φύσης και του τυχαίου. Προτείνονται, έτσι, διαφορετικοί τρόποι αξιοποίησης και ανάδειξης των εκ πρώτης όψεως αδιάφορων και ασήμαντων καλλιτεχνικά υλικών και θεμάτων.
Νιώθει κανείς το μεγαλείο της Φύσης και χαίρεται αληθινά. Η αρμονία που υπάρχει στη Φύση, μεταδίδεται και στο συναισθηματικό μας κόσμο. Αν όλοι οι άνθρωποι αισθάνονταν την ομορφιά της Φύσης, τότε δε θα υπήρχε ο κίνδυνος της καταστροφής του περιβάλλοντος. Θα υπήρχε σεβασμός και φροντίδα για τη Φύση, αρμονία και ισορροπία στον κόσμο. Αρκεί να διαπιστώσουμε, ότι ακόμα και η φθορά κάποιων πραγμάτων, προσφέρει ως αντιστάθμισμα ομορφιά.
Ο Γιάννης Καρατζάς γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1952. Τελείωσε το 5ο Δημοτικό Σχολείο και στη συνέχεια το Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων Μυτιλήνης.
Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Πολυτεχνείο Ντάρμσταντ της Γερμανίας. Σήμερα εργάζεται στο Δημόσιο, ως Προϊστάμενος της Διεύθυνσης ΠΕ.ΧΩ.ΣΧ. Βορείου Αιγαίου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Με τη φωτογραφία ασχολείται από τα φοιτητικά του χρόνια. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη τής ΦΕΜ.
Από το 1979 φωτογραφίζει και καταγράφει συστηματικά τις αυτοφυείς ορχιδέες της Λέσβου.
Εξειδικεύεται γενικότερα στη φωτογραφία φύσης, σαν εργαλείο για της έρευνές του στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον της Λέσβου.

01.04.13 Faruk Akbaş
Προβολή ηχοραμάτων και ομιλία του Faruk Akbaş (Τουρκία)

1 - «Maçahel»: Παρουσίαση που δείχνει τον τοπικό τρόπο ζωής στα χωριά των συνόρων της Τουρκίας και της Γεωργίας. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν σε μια περίοδο 7 χρόνων σε διάφορα ταξίδια,σε διαφορετικές χρονικές στιγμές του έτους.
2 - «Διαδρομές στην Ασία»: Μια επιλογή από φωτογραφίες που ελήφθησαν σε διάφορα ταξίδια στην Ασία. Αυθεντικό πορτραίτα, συλλαμβάνοντας τα χαρακτηριστικά της Συρίας, της Αιγύπτου, του Αφγανιστάν, του Ουζμπεκιστάν, του Ιράν, του Πακιστάν, της Ινδίας, του Νεπάλ, της Κίνας, της Καμπότζης, του Βιετνάμ και της ΣριΛάνκα.
3 - «Νέο Μάκρι»: Φωτογραφίες σε πόλεις της Τουρκίας με ελληνικό πληθυσμό, της επαρχίας Fethiye και του χωριού Kaya.
4 - Νερό: Αυτό το σύντομο φιλμ δείχνει κυρίως την καταπληκτική χλωρίδα. Δείχνει, επίσης τις επιπτώσεις στη φύση, τον πολιτισμό και τις κοινότητες, από τις αυξανόμενες κατασκευές φραγμάτων σε όλη την Τουρκία.
Ο Faruk Akbaş είναι γνωστός στην Τουρκία για τη λήψη φωτογραφιών και την καταπληκτική κινηματογράφηση σε μεγάλα προγράμματα ντοκυμαντέρ, έχει επίσης ταξιδέψει σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια των 25 χρόνων της καριέρας του ως φωτογράφου. Οι φωτογραφίες και γραπτές παρατηρήσεις του υπάρχουν σε πολλά από τα πιο γνωστά περιοδικά, όπως: «Kamil Koç» (www.yolculuk.com.tr), «National Geographic», «SkyLife», «Anadolu jet» και «Gazella» (www.gazellafotosafari.com).
Ο Faruk Akbaş επιλέχθηκε και χρηματοδοτήθηκε από την τουρκική FujiFilm για να τραβήξει φωτογραφίες σε Αφγανιστάν, Κίνα, Σιβηρία, Μογγολία, Ινδία, Νεπάλ, Αφρική και Τουρκία. Κατά τη διάρκεια αυτών των περιηγήσεων του Akbaş, επίσης γυρίστηκε ντοκυμαντέρ που περιγράφει τα ταξίδια του, που μεταδόθηκαν στα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια TRT TV & İz.
Οι φωτογραφίες της φύσης, του τρόπου ζωής, η σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, έχουν φωτογραφηθεί με θαυμαστό τρόπο από τον Akbaş.
Τα Υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας έχουν χρησιμοποιήσει κατ’ επανάληψιν τις φωτογραφίες του σε πολλά βιβλία και πολυτελή λευκώματα. Επίσης ο Akbaş έχει επιλεγεί ως κριτής για πολλούς διαγωνισμούς φωτογραφίας και ντοκυμαντέρ, τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο.

08.04.13 Καφέ - Φωτογραφία
Θέμα: «Φωτογραφίες από τη Λέσβο»

15.04.13 Διάλεξη - Προβολή και έκθεση φωτογραφίων του Μανώλη Μετζάκη
1. Ομιλία: Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Κρήτης
2. Παρουσίαση της προσωπικής του δουλειάς

O Μανώλης Μετζάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κρήτης, με πτυχίo στα Μαθηματικά. Από τον Ιανουάριο του 2000 έως σήμερα είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας Κρήτης. Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Διεθνών Φωτογράφων (U.P.I.). Από το 2000 καλείται ως κριτής σε πολλούς φωτογραφικούς διαγωνισμούς καλλιτεχνικής φωτογραφίας, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Από το 1990 και μετά, συμμετέχει σε πανελλήνιους διαγωνισμούς καλλιτεχνικής φωτογραφίας. ‘Έχει λάβει μέρος σε 39 εκθέσεις καλλιτεχνικής φωτογραφίας, με 85 διαφορετικές καλλιτεχνικές φωτογραφίες, οι οποίες έχουν κερδίσει 14 χρυσά μετάλλια, 7 αργυρά, 3 χάλκινα, 15 βραβεία και 165 αναρτήσεις. Από το 1993 παίρνει συνεχώς μέρος σε διεθνείς εκθέσεις καλλιτεχνικής φωτογραφίας. Έχει λάβει μέρος σε 800 περίπου εκθέσεις καλλιτεχνικής φωτογραφίας, με 280 διαφορετικές φωτογραφίες, που έχουν κερδίσει 25 χρυσά μετάλλια, 21 ασημένια, 19 χάλκινα, 95 τιμητικές διακρίσεις και 1.550 αναρτήσεις. Τον Ιούλιο του 2010 η FIAP τού απένειμε τον καλλιτεχνικό τίτλο τού Ε.FIAP/ Gold. Το ίδιο έτος έλαβε από τη FIAP το διοικητικό τίτλο ESFIAP, ως αναγνώριση της προσφοράς του προς αυτήν και τους σκοπούς της. Το 2010 η Ένωση Διεθνών Φωτογράφων (UPI) τού απένειμε τον καλλιτεχνικό τίτλο UPI Crown 3 και τον Απρίλιο του 2012, τον ανώτερο καλλιτεχνικό τίτλο UPI ZEUS.
Το Δεκέμβριο του 1996 η Φωτογραφική Εταιρεία της Αμερικής τον έκανε μέλος της και το Σεπτέμβριο του 1997 τού απονέμεται το πρώτο «Αστέρι» στην έγχρωμη καλλιτεχνική φωτογραφία, καθώς και το πρώτο «Αστέρι» στην ασπρόμαυρη καλλιτεχνική φωτογραφία. Το Μάιο του 1999 τού απονέμεται το δεύτερο «Αστέρι» στην έγχρωμη καλλιτεχνική φωτογραφία, καθώς και το δεύτερο «Αστέρι» στην ασπρόμαυρη καλλιτεχνική φωτογραφία. Φωτογραφίες του φιλοξενούνται σε μουσεία φωτογραφίας στην Καταλονία της Ισπανίας και στο Ηράκλειο Κρήτης. Τον Ιούλιο του 1998 έγινε μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Από το 1990 διδάσκει συνεχώς καλλιτεχνική φωτογραφία στα τμήματα (αρχαρίων και προχωρημένων) της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας Κρήτης. Έχει διδάξει καλλιτεχνική φωτογραφία για τέσσερα χρόνια στο δημόσιο ΙΕΚ Ηρακλείου, καθώς και για τρία χρόνια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Από το Σεπτέμβριο του 2000 μέχρι σήμερα διδάσκει Καλλιτεχνική Φωτογραφία και Βιομαθηματικά στο Τεχνικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης (Α.Τ.Ε.Ι.) στο Ηράκλειο. Από το 2000 και μετά καλείται να συμμετέχει ως ομιλητής σε σεμινάρια καλλιτεχνικής φωτογραφίας. Από το 2007 είναι μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου. Από τον Οκτώβριο του 2006 έως το Μάρτιο του 2007 συμμετείχε στα γυρίσματα της ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή «El Greco» ως φωτογράφος πλατώ.
Έχει κάνει ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα (Ηράκλειο, Αθήνα, Ρόδος, Σαντορίνη, Πρέβεζα, Νεάπολη) και στο εξωτερικό (Tîrgu - Mureş και Oradea στη Ρουμανία, στην Ουκρανία, την Αίγυπτο και το Βέλγιο).

22.04.13 Workshop πειραματικής φωτογραφίας από τον Παναγιώτη Ιντακίδη

Ταχύρρυθμο workshop επεξεργασίας εικόνας μέσω των προγραμμάτων Photoshop και Photo Paint, από το βραβευμένο με πρώτο βραβείο σε παγκόσμιο διαγωνισμό (experimental photography) κ. Παναγιώτη Ιντακίδη.
Απλά και κατανοητά, θα διδαχθεί η επεξεργασία εικόνας, η διαχείριση των layers και η σύνθεση φανταστικών θεμάτων.
Το workshop θα πραγματοποιηθεί Σάββατο και Κυριακή. Tη Δευτέρα 22/4 σε ανοικτή εκδήλωση θα γίνει η παρουσίαση των καλύτερων εικόνων που θα παραχθούν από το σεμινάριο, καθώς και μέρος της προσωπικής δουλειάς του Παναγιώτη Ιντακίδη.
To σεμινάριο απευθύνεται μόνο σε μέλη τής ΦΕΜ, είναι δωρεάν και λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετασχόντων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στην εγγραφή.

 

Καφέ - Φωτογραφία
Στα «Καφέ - Φωτογραφία» έχουν τη δυνατότητα μέλη και φίλοι τής ΦΕΜ να φέρουν φωτογραφίες τους ανάλογες με το θέμα που έχει δοθεί, πάντα σε ψηφιακή μορφή και είναι αποδεκτή κάθε τεχνοτροπία και επεξεργασία.
Σε ένα χαλαρό και ευχάριστο περιβάλλον γίνεται γόνιμη συζήτηση και καλοπροαίρετη κριτική από τους παρευρισκομένους.
Οι καλύτερες εικόνες που ομόφωνα θα ξεχωρίσουν, ανεβαίνουν στο site τής ΦΕΜ (www.fem.gr).
Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα σε όσους έχουν εικόνες, να τις δείξουν και να ακούσουν τις απόψεις των άλλων.

Διευκρινίσεις
Φωτογραφία φύσης
Κάθε φωτογραφία που αφορά φυσικό τοπίο ή φυτά ή ζώα ή έντομα. Επίσης macro φωτογραφίες. Δεν ενδιαφέρουν κατοικίδια ζώα ή ζώα μέσα σε κλουβιά από ζωολογικούς κήπους ή καλλιεργημένα φυτά σε γλάστρες.

Ασπρόμαυρη ή μονόχρωμη φωτογραφία
Κάθε φωτογραφία που έχει τόνους από το βαθύ γκρι-μαύρο έως το πολύ ανοικτό γκριάσπρο, με τους ενδιάμεσους τόνους τού γκρι, θεωρείται μονόχρωμη. Ένα ασπρόμαυρο έργο τονισμένο σε μία και μοναδική απόχρωση - τονιστή, παραμένει μονόχρωμο και εντάσσεται στην κατηγορία της μονόχρωμης φωτογραφίας.

Experimental ή πειραματική φωτογραφία
Εδώ οι φωτογραφίες είναι αποτέλεσμα της τεχνικής επεξεργασίας που έχουν υποστεί από το φωτογράφο και όρια δεν υπάρχουν.

Ταξιδιωτική φωτογραφία
Φωτογραφίες από ταξίδια που δείχνουν το αστικό ή φυσικό περιβάλλον στα μέρη αυτά.
Επίσης ήθη και έθιμα από τους ντόπιους ανθρώπους σε διάφορες καθημερινές ή ιδιαίτερες δραστηριότητές τους, όπως τα πανηγύρια.

 

Όλες οι εκδηλώσεις μας ξεκινούν κάθε Δευτέρα στις 19.30
Διάρκεια εκθέσεων Δευτέρα έως Παρασκευή 19.30  - 21.30