Η Φωτογράφος Nelly's στο Long Room

Φωτογραφία Έκθεσης
· Εκθέσεις · Αθήνα · Πικέρμι // Δημοσίευση: 20 Απρ 2013

έκθεση της σπουδαίας Ελληνίδας φωτογράφου Nelly's στο Long Room

To Long Room Πικερμίου αφυπνίζεται από τη χειμερία νάρκη του και υποδέχεται την εαρινή σεζόν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: εγκαινιάζοντας μεγάλη έκθεση της σπουδαίας Ελληνίδας φωτογράφου Nelly's (γνωστή και ως Έλλη Σουγιουτζόγλου- Σεραϊδάρη). Η έκθεση αποτελεί διοργάνωση της fotograficus, σε συνεργασία με το Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου.

Στο μοναστηριακού τύπου Long Room πρόκειται να συνυπάρξουν, σε ιδιαίτερη εικαστική αρμονία, διάσημες αλλά και λιγότερο γνωστές φωτογραφίες της Nelly's, οι οποίες θα υποδεχθούν τους θεατές προσφέροντας τους μία μοναδική πολιτιστική εμπειρία.

Οι αέναες εικόνες των γυμνών χορευτριών πάνω στο αιώνιο μνημείο-σύμβολο της Αθήνας, τον Παρθενώνα (οι οποίες τόσο είχαν σοκάρει το κοινό της εποχής), οι μυώδεις αθλητές που παραπέμπουν σε αρχαιοελληνικά αγάλματα (είναι εμφανής η λατρεία της φωτογράφου προς το αρχαιοελληνικό Κάλλος) φωτογραφημένοι σε σημεία-κλειδιά του αρχαίου κόσμου, λεπτομέρειες προτομών αποτυπωμένες με την κλασική γερμανική φωτογραφική της παιδεία, αλλά και απλά καθημερινά στιγμιότυπα από την περιοχή της Πλάκας.

Στη νέα αυτή έκθεση του Long Room, η οποία πραγματοποιείται σε επιμέλεια των Ιωάννας Βασδέκη & Jeff Vanderpool, θα παρουσιαστούν περίπου 60 φωτογραφίες της Nelly's, διαφορετικών διαστάσεων, όπου μπορεί κανείς να σχηματίσει μία ενδελεχή εικόνα για το έργο της. Η ίδια πίστευε πως, “H Ελλάδα μας μπορεί να κάνει κάθε άνθρωπο καλλιτέχνη” και είναι εμφανές ότι αυτό προσπαθούσε να πετύχει σε όλη της την ζωή. “Σιγά σιγά άρχισα να γίνομαι γνωστή στην Αθήνα. Να στέκεται κόσμος στις βιτρίνες να βλέπει τη δουλειά μου, και να' ρχεται ωραία πελατεία για να φωτογραφηθεί”, δηλώνει στην αυτοβιογραφία της. Γεγονός είναι ότι η οικογενειακή της προϊστορία, με ευγενική καταγωγή από το Αϊδίνι Μικράς Ασίας, σε συνδυασμό με την ποιοτική γερμανική της φωτογραφική παιδεία, λειτούργησαν ως πόλος έλξης για την υψηλή αθηναϊκή κοινωνία της εποχής.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πωλείται στο Long Room η έκδοση “Nelly's. Αρχαιότητες Ελλάδα 1925-1939” (εκδόσεις ΜΕΛΙΣΣΑ & Μουσείο Μπενάκη).

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η υλοποίηση της έκθεσης οφείλεται, κατά σημαντικό ποσοστό, σε δωρεές από φίλους της fotograficus, τους οποίους η τελευταία ευχαριστεί υπέρ το δέον!

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ

Nelly’s (1899-1998)
(Έλλη Σουγιουτζόγλου-Σεραϊδάρη)
Με καταγωγή από το Αϊδίνι της Μικράς Ασίας, η Nelly’s μαθητεύει το 1921 στη Δρέσδη δίπλα στους καταξιωμένους Γερμανούς φωτογράφους Hugo Erfurth και Franz Fiedler. Με την καθοδήγηση των δασκάλων της, εκπροσώπους της κλασσικής φωτογραφικής παιδείας, οι πρώιμες σπουδές της εντάσσονται στο ρεύμα του πικτοριαλισμού. Με την εγκατάστασή της στην Αθήνα το 1924, οι καλλιτεχνικές της αναζητήσεις θα την προσανατολίσουν γύρω από καθαρά ελληνικά θέματα. Στο πορτραίτο, στο οποίο θα εξασκηθεί σε όλη τη διάρκεια της φωτογραφικής της πορείας, οφείλεται η απεικόνιση της αθηναϊκής κοινωνίας του μεσοπολέμου. Τα αρχαία μνημεία μέσα από την προσωπική της γραφή εικονογραφούνται σε μια αναμεταξύ τους διαλογική σχέση ενώ άλλοτε αναδύονται ως ιδεολογικά σύμβολα. Οι τολμηρές λήψεις των χορευτριών στον Ιερό βράχο όπου το γυναικείο σώμα εξυμνείται, ενσαρκώνουν το κλασικό ιδεώδες. Η ελληνική ύπαιθρος αποτυπώνεται ειδυλλιακά σημειώνοντας την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης. Στην Αμερική όπου θα παραμείνει για 25 χρόνια θα πειραματιστεί και με την έγχρωμη διαφημιστική φωτογραφία. Μετά από έναν αιώνα έντονης φωτογραφικής παρουσίας, κληροδοτεί στη φωτογραφική ιστορία ένα έργο πολυσύνθετο, τόσο λόγω της καλλιτεχνικής όσο και της τεκμηριωτικής του αξίας.

Αλίκη Τσίργιαλου
Υπεύθυνη Φωτογραφικού Αρχείου Μουσείου Μπενάκη

Εγκαίνια: 26 Απριλίου 2013 & ώρα 8μμ