Φωτογραφική Ομάδα Ζωγράφου

Φωτογραφία Εκδήλωσης
· Παρουσιάσεις Φωτογράφων · Αθήνα · Περιστέρι // Δημοσίευση: 07 Ιουν 2013

παρουσίαση της Φωτογραφικής ομάδας Ζωγράφου στους Φωτογραφικούς Παράλληλους

Ο σύλλογος Φωτογραφικοί Παράλληλοι διοργανώνει την Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013, στις 20.15, στο χώρο του συλλόγου, (Κρέσνας & Καραϊσκάκη, στο Περιστέρι) παρουσίαση της Φωτογραφικής ομάδας Ζωγράφου.

Η Φωτογραφική Ομάδα Ζωγράφου (Φ.Ο.Ζ.) δημιουργήθηκε το 2000, από απόφοιτους του διετούς επιμορφωτικού σεμιναρίου φωτογραφίας του Δήμου Ζωγράφου. Παρότι ως ομάδα υπήρχε από το 1995, με την περιγραφική ονομασία Club αποφοίτων, μέχρι το 1999 είχε πρακτικά ατονήσει και δεν γινόντουσαν πιά συναντήσεις. Ο νέος πυρήνας από απόφοιτους των ετών 1998 και 1999, έδωσε εκτός από ένα νέο όνομα και μία νέα πνοή στην ομάδα. Το 2002 ο πυρήνας αυτός εκδίδει ένα μικρό συλλογικό τεύχος/λεύκωμα με ασπρόμαυρες φωτογραφίες.

Η ομάδα στο παρελθόν έχει διοργανώσει σημαντικά workshops, όπως αυτό με τον φωτογράφο Larry Towell (Magnum Photos), την φωτογράφο και θεωρητικό Michaela Brachtlova (FAMU) και τον εικαστικό και καθηγητή φωτογραφίας Κώστα Γουδή. Επίσης έχουν γίνει προβολές ταινιών με την παρουσία των σκηνοθετών και άλλων συντελεστών, όπως του Δήμου Αβδελιώδη, του Γιάννη Οικονομίδη και του Νίκου Γραμματικού. Τέλος έχουν γίνει κοινές συναντήσεις και παρουσιάσεις με άλλες ομάδες. Το 2006 η ομάδα συμμετέχει στην 2η Πανελλήνια συνάντηση Φωτογραφικών ομάδων και Λεσχών, στο Μουσείο Μπενάκη, όπου και αποσπά εγκωμιαστικές κριτικές. Για μερικά χρόνια η ομάδα ατονεί εκ νέου, αλλά το 2011 ένα νέο κύμα δραστήριων και δημιουργικών αποφοίτων, συνεχίζει την παράδοση της ομάδας.

Κάθε Παρασκευή βράδυ γίνονται παρουσιάσεις νέας φωτογραφικής δουλειάς των μελών, αφιερώματα σε μεγάλους, σημαντικούς και αγαπημένους φωτογράφους, καθώς και προβολές ντοκυμανταίρ και ταινιών. Στόχος των παρουσιάσεων αυτών είναι η διαρκής επαφή με το έργο άλλων δημιουργών.