Ναύπλιο - Μεταξύ χρόνου και χώρου

εξώφυλλο λευκώματος
· Εκδόσεις · Λευκώματα · Ναύπλιο // Δημοσίευση: 27 Ιουλ 2013

φωτογραφικό λεύκωμα από τον Σταύρο Πασίρογλου και τις Εκδόσεις Μένανδρος

Σταύρος Πασίρογλου
Ναύπλιο - Μεταξύ χρόνου και χώρου
Εκδόσεις Μένανδρος www.menandros.gr
210 Φωτογραφίες με ιστορικές πληροφορίες σε ελληνικά και αγγλικά.
Σχήμα 22Χ24 εκ. 156 σελίδες. Περιλαμβάνεται DVD Video 38 λεπτών.
ISBN: 978-618-5033-04-0

Απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου, έγραψαν μεταξύ άλλων…

«Αν και όλοι γνωρίζουμε ότι το Ναύπλιο διαθέτει ένα πλούσιο ιστορικά παρελθόν η φωτογραφική έρευνα αυτού του βιβλίου έχει σκοπό να αναδείξει την ιστορική συνέχεια. Παράξενες και εξωπραγματικές οι απεικονίσεις των ηλεκτρονικά επιχρωματισμένων φωτογραφιών του Σταύρου Πασίρογλου από το πανέμορφο αυτό μέρος, αποδεσμεύουν τη φαντασία του καλλιτέχνη αφήνοντάς μας ένα πάντρεμα της πραγματικότητας με το παρελθόν μέσα από το όραμα του δημιουργού. Τα αχνάρια του παρελθόντος και η ιστορική μνήμη υπερασπίζουν το όνειρο και την επιθυμία να μας πάει σε μια άλλη εποχή. Η τεχνοτροπία που χρησιμοποιεί είναι μία διαρκής σύγκρουση λογικής και ενστίκτου σε μια προσπάθεια καταγραφής του υποσυνείδητου με σύγχρονα μέσα. Το έργο που δημιούργησε αντηχεί τον μακρύ ιστορικό χρόνο ενοποιώντας και αναδεικνύοντας αυτό που ο Μπρεσόν έλεγε: «Το μάτι ζει στην πρωτόγονη κατάστασή του».
Δρ. Γρηγόρης Βλασσάς, Τακτικός Καθηγητής, Τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών ΤΕΙ Αθήνας

Απόσπασμα από την εισαγωγή του Φωτογράφου…

Ο υπότιτλος του βιβλίου «Μεταξύ χρόνου και χώρου», είναι ενδεικτικός του αισθητικού αποτελέσματος που υπάρχει στο έργο αυτό. Όπου «χρόνος», είναι η μεγάλη ιστορία του Ναυπλίου που σε στέλνει πίσω στο παρελθόν, κάτι που γίνεται αυτόματα όταν παρατηρήσεις τα κάστρα, τις αρχαιότητες και τα παλιά σπίτια. Όπου «χώρος», είναι ο τόπος του Ναυπλίου σήμερα, με τις παρεμβάσεις και τις αλλαγές που έχει επιφέρει ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Αποφεύγοντας να παρουσιάσω τα φωτογραφικά κλισέ που κυριαρχούν για κάθε πόλη με μεγάλο ενδιαφέρον όπως το Ναύπλιο, υπέβαλα τον εαυτό μου να βρεθεί εγκλωβισμένος ανάμεσα στον χρόνο και τον χώρο και να αποδώσω μία διαφορετική αισθητική στις φωτογραφίες αυτού του έργου. Να δημιουργήσω εικόνες με ρετρό διάσταση και την ατμόσφαιρα μια μακρινής εποχής. Στην ίδια εικόνα να συνυπάρχουν το χθες και το σήμερα. Κάποιες εικόνες να ισορροπούν μεταξύ χρόνου και χώρου και άλλες να σε πηγαίνουν κάπου ανάμεσα, μύθου και πραγματικότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟ
ΣΤΑΥΡΟ ΠΑΣΙΡΟΓΛΟΥ

Γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς μικρασιάτες. Έχει σπουδάσει Σχέδιο, Γραφιστική και Φωτογραφία. Ασχολείται με την καλλιτεχνική φωτογραφία 40 χρόνια. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας από το 2005 και από το 2012 Γενικός Γραμματέας. Έχει στο ενεργητικό του δύο ατομικές, πολλές ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας και αρκετές οπτικοακουστικές προβολές. Έχει λάβει μέρος σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς με μεγάλη επιτυχία, αρκετές διακρίσεις, επαίνους και βραβεία. Εισηγητής και υπεύθυνος των σεμιναρίων Photoshop της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας. Έχει ασχοληθεί με συγγραφή σεναρίων, σκηνοθεσία και παραγωγή οπτικοακουστικών και βίντεο παρουσιάσεων. Γραφίστας επαγγελματίας, ασχολείται με επεξεργασία εικόνας, δημιουργία και εκτύπωση διαφημιστικών εντύπων, καλλιτεχνική επιμέλεια και εκδόσεις καταλόγων και φωτογραφικών λευκωμάτων. Στα μελλοντικά του σχέδια, περιλαμβάνονται και άλλα παρόμοια φωτογραφικά λευκώματα τα οποία θα δημιουργήσει από το μεγάλο φωτογραφικό του αρχείο.