#myUrbanSurvivors

αφίσα εκδήλωσης
· Υποβολές Έργων · *Διαδίκτυο // Δημοσίευση: 01 Αυγ 2013

υποβολές έργων στο φωτογραφικό πρότζεκτ των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Ταξίδι στο περιθώριο των σύγχρονων πόλεων από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

«Ταξίδεψε και στείλε μας τις δικές σου Urban Survivors φωτογραφίες» είναι το μήνυμα του νέου διαδραστικού πρότζεκτ που ξεκινούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο πλαίσιο της φωτογραφικής έκθεσης «Urban Survivors, Ταξίδι στο περιθώριο των σύγχρονων πόλεων» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Οι ταξιδιώτες και επισκέπτες της έκθεσης καλούνται να πάρουν μέρος στο πρότζεκτ με τις δικές τους φωτογραφίες μέσω των Social Media, ανεβάζοντας τις στην επίσημη σελίδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Facebook, αλλά και μέσω Twitter ή Instagram χρησιμοποιώντας το hashtag #MyUrbanSurvivors. Οι φωτογραφίες θα δημοσιεύονται στην επίσημη σελίδα των MSF στο Facebook,  δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να τις μοιραστούν με τους φίλους τους, ενώ επιλεγμένες φωτογραφίες θα δημοσιευθούν και στην ιστοσελίδα του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα www.msf.gr

Στόχος του διαδραστικού αυτού project είναι η συμμετοχή του κοινού που καλείται να μιλήσει μέσα από τις δικές του εικόνες για τους Urban Survivors, αναδεικνύοντας το θέμα της επιβίωσης σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης σε σύγχρονα αστικά περιβάλλοντα.

Από τις 13 Μαΐου έως τις 30 Αυγούστου 2013, η έκθεση στο αεροδρόμιο παρουσιάζει συγκλονιστικά στιγμιότυπα υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, που κατέγραψε ο φακός διάσημων φωτογράφων του πρακτορείου Noor/Apeiron- Stanley Greene, Francesco Zizola, Pep Bonet, Alixandra Fazzina και Jon Lowenstein-στις παραγκουπόλεις του Πορτ-ο-Πρενς, της Ντάκα, του Καράτσι, του Ναϊρόμπι και του Γιοχάνεσμπουργκ. Η φωτογραφική έκθεση και η σχετική περιγραφική προβολή που την πλαισιώνει παρουσιάζοντας δυο νέες «γειτονιές» στις παραγκουπόλεις της Γουατεμάλα Σίτι και της Τεγουσιγάλπα, ξεδιπλώνουν την καθημερινότητα των Urban Survivors, των ανθρώπων που επιβιώνουν στις υποβαθμισμένες γειτονιές, τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι και το έργο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε αυτές τις αστικές ζώνες.  Σήμερα, η οργάνωση παρεμβαίνει σε περισσότερα από 20 τέτοια σημεία σε όλο τον κόσμο, περιθάλποντας μεταξύ άλλων υποσιτισμένα παιδιά στην Ντάκα, θύματα σεξουαλικής βίας στο Πορτ-ο-Πρενς, ευάλωτους μετανάστες στο Γιοχάνεσμπουργκ.

 

Η επιβίωση στις «παραγκουπόλεις»

Σήμερα, ένας στους δέκα κατοίκους του πλανήτη, δηλαδή 800 εκατομμύρια άνθρωποι, ζουν σε παραγκουπόλεις. Σύμφωνα με τον οργανισμό UN-HABITAT του ΟΗΕ, «παραγκούπολη» είναι η υποβαθμισμένη περιοχή μιας πόλης που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη ενός ή περισσότερων από τα ακόλουθα πέντε  βασικά αγαθά: ασφαλή κατοικία, επαρκή ζωτικό χώρο, πρόσβαση σε πόσιμο νερό, συνθήκες υγιεινής και ασφαλή διαβίωση. Στη Ντάκα, το Καράτσι, το Ναϊρόμπι, το Γιοχάνεσμπουργκ, το Πορτ-ο-Πρενς, ο συνωστισμός, η ανεπάρκεια των δομών υγείας και οι μεταδοτικές ασθένειες έχουν καταστροφικές συνέπειες ιδιαίτερα για τους περισσότερο ευάλωτους πληθυσμούς όπως οι γυναίκες, οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και οι μετανάστες χωρίς έγγραφα.

Οι Urban Survivors, άνθρωποι που ζουν στο περιθώριο σύγχρονων πόλεων, δίνουν το δικό τους αγώνα επιβίωσης μέσα σε ένα περιβάλλον αδυσώπητης αστικοποίησης, στερούμενοι των βασικών αγαθών, αλλά διαθέτοντας πλεόνασμα δύναμης και μια γενναία στάση απέναντι στον κοινωνικό αποκλεισμό που βιώνουν. Μέσα από αυτές τις εικόνες, μας καλούν να προβληματιστούμε για φαινόμενα που, ακόμη κι αν δεν έχουν φτάσει με την ίδια ένταση και στη δική μας «γειτονιά», χτυπούν ένα δυνατό συναγερμό. Ένας από αυτούς, ο 38χρονος Κουρσέντ από τη Ντάκα, λέει: «Οι άνθρωποι εδώ αγωνιζόμαστε για τα στοιχειώδη. Κερδίζουμε τόσο λίγα που ακόμη και μια αλλαξιά ρούχα είναι μεγάλος αγώνας. Το να καταφέρουμε να βρούμε φάρμακα, τρόφιμα, περίθαλψη όταν αρρωσταίνουμε εμείς ή τα παιδιά μας είναι ένα καθημερινό πρόβλημα».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, μέσα από αυτή την ξεχωριστή φωτογραφική έκθεση, απευθύνουν ένα κάλεσμα προς όλους μας να σταθούμε εξίσου γενναία απέναντι στο ζήτημα του κοινωνικού αποκλεισμού, να μην αποστρέψουμε το βλέμμα από τις υποβαθμισμένες γειτονιές των Urban Survivors και να κατανοήσουμε όλες τις διαστάσεις του προβλήματος ώστε να το αντιμετωπίσουμε.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα:
www.msf.gr/urbansurvivors