Ο αέναος κύκλος της εργασίας

αφίσα έκθεσης
· Εκθέσεις · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 06 Ιουν 2010

έκθεση φωτογραφίας των Β. Βαρσακέλη, Σ. Μαρκογιάννη, Σ. Φιλίππου στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλειος Παπαγεωργόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Νεολαίας Βασίλειος Γάκης σας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας των Βασίλης Βαρσακέλης, Σπύρος Μαρκογιάννης, Στέλιος Φιλίππου με τίτλο «Ο αέναος κύκλος της  εργασίας» τη Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010 και ώρα 20:00, στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, Βασ. Όλγας 162 & 25ης Μαρτίου.

Αγώνας από τα βάθη των αιώνων.
Από την πρωτεμφάνιση των ανθρώπων , η εργασία , κοσμεί την καθημερινότητα.
Είναι στοιχείο επιβίωσης.

Όσο οι  εποχές αλλάζουν και οι συνθήκες επιβάλλουν τα χαρακτηριστικά τους, οι άνθρωποι, προσαρμόζουν τις δυνατότητες τους, στις βιoτικες ανάγκες.

Εργασία παντός είδους. Στην πόλη, στην εξοχή, στη θάλασσα, στο βουνό, νύχτα η μέρα. Μέσα η έξω. Βαθμολογεί και χαρακτηρίζει την ύπαρξη και την πορεία στη ζωή του ανθρώπου.

Όλες οι κάστες και οι φυλές αναγνωρίζουν και υποκύπτουν στην εξουσία της . Παράδεισος η κόλαση, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος τι συνάντησε στο διάβα του.

Εργασία πάνω απ όλα. Πάνω από το κρύο και το χιόνι, τον αέρα και τη βροχή, το λιοπύρι του καλοκαιριού και την αρμύρα της θάλασσας.

Εργασία, ατελείωτος αγώνας.

Χωρίς κότινο, δεν έχει. Μόνο η γεύση της εμπειρίας και η χαρά της συμμετοχής. Σπάνια της δικαίωσης.

Η ιστορία είναι γεμάτη από καθημερινούς αγώνες εργασίας. Από τα βάθη των αιώνων ακούγονται οι κλαγγές των όπλων κάθε εποχής, στον πόλεμο της ζωής, την εργασία.

Το σήμερα, απρόσωπο, άηχο, ανελέητο αφήνει τη σφραγίδα του στον υπηρέτη της εργασίας, τον άνθρωπο που αδύναμος και απροστάτευτος προσπαθεί να σώσει τη συνέχεια του στην ύπαρξη.

Ο πόλεμος στη καθημερινότητα σκληρός κι απάνθρωπος. Όλοι οι στρατιώτες στη μάχη. Μακάρι να κερδίσουν. Μακάρι να κερδίσουν κάποιες φορές ένα χαμόγελο και μια αισιοδοξία ότι ο πόλεμος θα’ χει νικηφόρο τέλος.

Και η εργασία θα απονείμει στο τέλος τα βραβεία της διαδρομής με την ικανοποίηση ότι όλα έγιναν όπως έπρεπε. Δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς. Έτσι έπρεπε.