Μνήμες ενός απαλλοτριωμένου κέντρου. Αθήνα 2010

ντισκομπάλα
· Διαγωνισμοί · Ελληνικοί · Αθήνα // Δημοσίευση: 09 Ιουν 2010

διαγωνισμός φωτογραφίας από το Art Gate στα πλαίσια του Fringe Festival 2010

Ο διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα «Μνήμες ενός απαλλοτριωμένου κέντρου. Αθήνα 2010» πραγματοποιείται στα πλαίσια του Fringe Festival 2010 με τη συμμετοχή ερασιτεχνών και επαγγελματιών φωτογράφων από όλη την Ελλάδα.

Η αξιολόγηση των φωτογραφιών θα γίνει από τους φωτογράφους Μάριο Καράμπαλη, Πηνελόπη Διαμαντοπούλου και Κυριάκο Ιορδάνη.

Θα αναδειχθούν δύο νικητές, οι οποίοι θα μπορούν να πραγματοποιήσουν τις δικές τους φωτογραφικές εκθέσεις, διάρκειας 6 και 3 ημερών αντίστοιχα, στο χώρο της gallery Art Gate.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΕΤΟΧΗΣ:
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν δωρεάν τη συμμετοχή τους έως τη Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010, στέλνοντας email στο mnimes.photos@gmail.com με το ονοματεπώνυμο και τη φωτογραφία τους, η οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 400kb.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ:
Όπως και κάθε διαγωνισμός, έτσι και αυτός έχει στόχο να προσκαλέσει τους συμμετέχοντες σε φωτογραφική εμβάθυνση. Ζητούμενο είναι να αποδοθεί το θέμα μέσα από τη ματιά του κάθε φωτογράφου. Αν αποφασίσετε να επεξεργαστείτε τη φωτογραφία σας, αυτό θα πρέπει να μην αλλοιώνει την αρχική εικόνα. Σκοπός της επεξεργασίας θα πρέπει να είναι η βελτίωση της φωτογραφίας σας και όχι η εικαστική μετάλλαξη της σε κάτι νέο. Κάτι τέτοιο δεν αρμόζει στον συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Οι επιτρεπόμενες επεμβάσεις είναι αυτές που θα μπορούσαν να γίνουν σε έναν σκοτεινό θάλαμο, δηλαδή crop, ρύθμιση αντίθεσης, ρύθμιση φωτεινότητας, dodge, burn κ.α. Προσοχή, οι όποιες επεμβάσεις δε θα πρέπει να αλλοιώνουν την αρχική εικόνα. Οι μη επιτρεπόμενες επεμβάσεις είναι το μοντάζ (σύνθεση), η αφαίρεση στοιχείων της εικόνας, η πρόσθεση κάθε είδους γραφικών (ημερομηνίες-υπογραφές-watermarks-εξεζητημένα πλαίσια) και ο μερικός αποχρωματισμός (τμήματος ή στοιχείου) της εικόνας. Τα απλά πλαίσια, αν θεωρείτε ότι μπορούν να αναδείξουν τη φωτογραφία σας, δεν απαγορεύονται μεν αλλά δεν πρέπει να περιέχουν γραφικά.

Η επιτροπή δεν έχει τη δυνατότητα να επιθεωρήσει αρνητικά ή αρχεία raw για να διαπιστώσει την έκταση της επεξεργασίας, άρα τα κριτήριά της είναι ενδεχομένως, έως ένα σημείο, υποκειμενικά. Αν η φωτογραφία σας δείχνει (ακόμα κι' αν δεν είναι) υπέρ-επεξεργασμένη θα απορρίπτεται. Αν και τα όρια μεταξύ αποδεκτής και υπερβολικής επεξεργασίας δεν μπορούν να ορισθούν απόλυτα, εν τούτοις θεωρούμε αυτονόητο ότι ο καθ’ ένας μπορεί να αντιληφθεί πότε μία φωτογραφία φαίνεται φυσική και μη επεξεργασμένη, πάντως σε κάθε περίπτωση οι διαγωνιζόμενοι οφείλουν να εμπιστευτούν και να σεβαστούν την κρίση της επιτροπής.

Για λόγους πρακτικούς η επιτροπή δεν θα επεξηγεί τους λόγους απόρριψης των συμμετοχών ούτε θα εμπλέκεται σε διευκρινιστικούς διαλόγους. Είναι ευθύνη του συμμετέχοντα να προσαρμόσει το αισθητικό του κριτήριο και να παράγει έργο σύμφωνο με τα ζητούμενα ενός φωτογραφικού διαγωνισμού.

ΌΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
Ο/Η φωτογράφος θα πρέπει να έχει τα πνευματικά δικαιώματα της φωτογραφίας που θα υποβάλει (κοινώς να είναι δικιά του/της). Για την παραλαβή του δώρου θα πρέπει να παρευρεθεί ο ίδιος ο νικητής και να επιδειχθεί η ταυτότητα του πρωτεύσαντος, όπως και η αρχική φωτογραφία στο πλήρες μέγεθός της. Σε περίπτωση σκαναρίσματος ο νικητής θα πρέπει να επιδείξει την φωτογραφία σκαναρισμένη σε τουλάχιστον 200dpi.

Websites κριτική επιτροπής:
- Μάριος Καμπύλης - www.filephotography.gr
- Πηνελόπη Διαμαντοπούλου - www.pdiamantopoulos.com
- Κυριάκος Ιορδάνης - kjordan2.wordpress.com

Υπεύθυνη Επικοινωνίας:
T: 6973807096, E: andriani@abavi.gr (Ανδριανή Αμπάβη)