Cheap Art Photo 2013

Αφίσα Έκθεσης
· Εκθέσεις · Αίγινα // Δημοσίευση: 21 Δεκ 2013

έκθεση από το Φωτογραφικό Εργαστήρι Αίγινας

Το φωτογραφικό Εργαστήρι του Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας «Ι. Καποδίστριας» διοργανώνει το δικό του "Cheap Art Photo"

Στη δύσκολη εποχή της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, το μανιφέστο "WHY CHEAP ART?" είναι επίκαιρο όσο ποτέ.

Παλιά και νέα μέλη του φωτογραφικού εργαστηρίου εκθέτουν έργα τους σε τιμές κόστους συντονισμένοι στις αρχές του κινήματος "cheap art", γιατί τελικά η τέχνη πρέπει να είναι προσιτή στον καθένα και να λειτουργεί λυτρωτικά σε δύσκολους καιρούς.

Ταυτόχρονα θα υπάρχουν και αντικείμενα που σχετίζονται με τη φωτογραφία: φωτογραφικά περιοδικά, παλιές φωτογραφικές μηχανές και αξεσουάρ (τρίποδα,φλας,...), φιλμ, φωτογραφικά βιβλία, παλιές φωτογραφίες από οικογενειακά άλμπουμ, φωτογραφικές αφίσες … και ότι έχει σχέση με τη φωτογραφία σε χαμηλές τιμές.

Θα κάνουμε και εγκαίνια την Παρασκευή στις 18.00 μ.μ. πιο πολύ για να βρεθούμε και να γνωριστούμε με όσους επισκεφθούν την έκθεση.

Η δράση αυτή γίνεται για τρίτη φορά με σκοπό να γίνει θεσμός και η φωτογραφία να βγει από το στενό κύκλο μιας ομάδας και να γίνει μέσο επικοινωνίας αλλά και απόλαυσης σε περισσότερους ανθρώπους που ζουν στην Αίγινα.

 

"Art is not business!..."
«.Η τέχνη είναι σαν το γλυκό ψωμί. Η τέχνη είναι σαν τα καταπράσινα δένδρα. Δεν ανήκει στις τράπεζες, δεν ανήκει σε επιτήδειους επενδυτές, δε μπορεί να είναι μόνο προνόμιο των μουσείων και των πλουσίων.
Η τέχνη είναι τροφή. Δε μπορείς να τη φας αλλά σε τρέφει.»

ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ Η CHEAP ART;
Το κίνημα Cheap Art ξεκίνησε το 1982 στην Αμερική από το Bread and Puppet Theater, σαν απάντηση στην όλο και μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της τέχνης. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η τέχνη (ξανα)αποκτούσε πολιτικό χαρακτήρα.
Η Cheap Art από τη γέννησή της σαν κίνημα παγκοσμίως, είναι έννοια αντίθετη στην κυριαρχία των νόμων των αποκλειστικών συμβολαίων και των σκληρών νόμων της αγοράς τέχνης, αφού κατά κύριο λόγο βασίζεται στην άμεση σχέση (και χωρίς διαμεσολαβήσεις) του δημιουργού με το κοινό του (Ανοιχτά εργαστήρια του Άμστερνταμ, καταλήψεις του Αμβούργου, καλλιτεχνικό χωριό του Σίδνεϋ, κοινοπραξίες cheap του Σαν Φραντζίσκο κλπ.). Έχει παρακλάδια σε όλες τις χώρες του κόσμου και είναι ένα κίνημα ανοικτό στους πάντες. Το μανιφέστο WHY CHEAP ART? φιγουράρει δημοσιευμένο ανάμεσα στο What our art means των Gilbert and George, στο Fluxus Manifesto, στο Dada Manifesto και όλα τα υπόλοιπα που σημάδεψαν την ιστορία της τέχνης τον περασμένο αιώνα.
Οι δημιουργοί του μανιφέστου Why Cheap Art τονίζουν: «Η Cheap Art ελπίζει να ξαναφέρει στην επιφάνεια την εκτίμηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας κάνοντάς την προσιτή σ' ένα πλατύτερο κοινό και να εμπνεύσει τον καθένα να ανακαλύψει τη χαρά του να κάνεις τέχνη, χωρίς αυτή να υπόκειται στην ακαδημαϊκή έγκριση ούτε να πρέπει υποχρεωτικά να γίνει αποδεκτή από τους επιμελητές εκθέσεων».
Η ανάγκη βέβαια για τέχνη προσιτή στον καθένα υπήρχε σε όλο τον κόσμο πολύ πριν από αυτή τη χρονολογία και υπάρχει φυσικά και στη σημερινή εποχή σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γής..
Στην Ελλάδα η Cheap Art ήρθε (επίσημα τουλάχιστον) το 1995 από την ομώνυμη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρία, που φρόντισε να κατοχυρώσει νομικά και το όνομα.
Φυσικά από παλιά είχε καθιερωθεί να γίνονται εκθέσεις με αυτό το σκεπτικό, μεταξύ άλλων από γκαλερί, μουσεία, φιλανθρωπικούς συλλόγους, φοιτητικές ενώσεις και ομάδες καλλιτεχνών.