ομαδική έκθεση στο Αλατζά Ιμαρέτ στο πλαίσιο του 3ου φεστιβάλ Contrast/Αντίθεση
Στο πλαίσιο του 3ου φεστιβάλ φωτογραφίας Θεσσαλονίκης "Contrast/Αντίθεση" παρουσιάζεται από 9 έως 28 Φεβρουαρίου 2014, στο Αλατζά Ιμαρέτ, στη Θεσσαλονίκη, η ομαδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ποταμοί» σε επιμέλεια του Νίκου Μπέντα, (Photo Art Thessaloniki).
Οι ποταμοί στην αρχαιότητα αντιμετωπίζονταν ως θεοί. Η δύναμη τους χαρακτηρίστηκε ζωοδόχος, αυτή που δίνει ζωή στα πάντα. Και φυσικά όχι άδικα, αφού η δύναμη και η προσφορά τους στην ανθρωπότητα από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να είναι ακριβώς όπως και τότε το ίδιο σημαντική, αν και στις μέρες μας είναι ακόμα περισσότερο σημαντική και αναγκαία.
Ο υπερπληθυσμός και η διαρκής αύξηση του πληθυσμού του πλανήτη Γη ανέδειξε τα νερά των ποταμών ως το πρωτεύον θέμα διεθνώς και σήμανε συναγερμό στον ΟΗΕ. Τα επόμενα 20-30 χρόνια η πόλεμοι δεν θα γίνονται για φυλετικούς, θρησκευτικούς ή επεκτατικούς σκοπούς, ούτε για κάποια άλλη από τις έως τώρα γνωστές αιτίες πολέμου, αλλά για την κατοχή του πόσιμου νερού, το νούμερο ένα στην παγκόσμια κατάταξη αναγκαίου αγαθού για την διατήρηση κάθε έμβιου οργανισμού στη ζωή.
Στην αρχαιότητα λατρεύτηκαν, το 1644 μ.Χ. στον μεσαίωνα οι ποταμοί Danube (Δούναβης), Ganges (Γάγγης), Nile, Rio de la Plata (Ρίο Ντε Λα Πλάτα), όπως τους συναντούμε σήμερα στην Piazza Navona στην Ρώμη (Rome), έγιναν απίθανα γλυπτά προς δόξα και τέρψη των ανθρώπινων ματιών, σε αντίθεση με το λαμπρό παρελθόν. Σήμερα, θύματα της ανθρώπινης απερισκεψίας και συνάμα απληστίας, γίνεται πλέον αγώνας για τη διάσωσή τους.
Πάνω τους και γύρω τους βρίσκουμε τους ανθρώπους σε ατομικό επίπεδο να ζουν, να εργάζονται, να διασκεδάζουν, να ερωτεύονται, να αγαπούν, να κολυμπούν, να πλέουν, να δημιουργούν. Η ανθρωπότητα στηρίζει το μέλλον της σ’ αυτούς μέσα από τις υπερκατασκευές για την συγκέντρωση του πολύτιμου υλικού που ονομάζουμε νερό.
Η ομορφιά που μας δίνεται από της παράκτιες σε αυτούς πόλεις, η οικονομική ανάπτυξη, η διακίνηση των αγαθών, η ύπαρξη κάθε λογής πλωτών μέσων, η διαμόρφωση και η διακίνηση ιδεών, ακόμη και θρησκευτικών εθίμων, η δυνατότητα παραγωγής τροφής, που ανάγεται ως το δεύτερο πρόβλημα μετά την ύπαρξη του νερού, τροφής που προσφέρουν χάρη στα νερά τους, καθώς και οι δεκάδες μορφές έμβιας ζωής και δραστηριότητας που εκτείνονται μέσα και γύρω από αυτούς τόσο στο χώρο όσο και στο χρόνο, είναι τα αποτελέσματα, οι συνέπειες και οι δράσεις της παρουσίας τους. Το σημάδι τους είναι ανεξίτηλο πάνω στους ανθρώπους και στην ανθρωπότητα, πάνω στον πλανήτη Γη και πάνω στην ιστορία.
Συμμετέχουν:
Μαρίνος Αγγλέζης, Ντίνος Βεργίδης, Έλενα Γατσιού, Δημήτρης Γκαγκαλίδης, Λουλουδιά Γρέδη, Βασιλική Μαχαίρα – Γκουζέλη, Δημήτρης Δεσποινούδης, Αναστασία Ζησιμοπούλου, Μάρθα Θεοδωρίδου, Χριστίνα Καζαντζίδου, Αντιγόνη Καρασάββα, Κωνσταντίνος Κίτσος, Δήμητρα Κόμναρη, Δημήτρης Κουκουρούζης, Δάφνη Κοτσιάνη, Αναστασία Μιχαήλογλου, Βασίλης Μπακαλούδης, Evvelyn Nickol Benta, Maria Agnes Benta, Νικόλαος Μπέντας, Ράνια Μποζίνη, Αθανασία Παλέντζα, Γρηγόρης Πανταζής, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Νούλη Παπαδοπούλου, Χρήστος Παπαλεξανδρής, Σταματία Πασχαλιώρη, Μαρία Πατμαζόγλου, Νικόλαος Πιλπιλίδης, Μαριάννα Πεντερίδου, Μαρία Σαμολαδά, Τάσος Τριανταφύλλου, Γιάννης Τριανταφυλλίδης, Ιωάννης Τσιαλός, Άννα Μαρία Χατζηστεφάνου.
Εγκαίνια: 9 Φεβρουαρίου στις 9:00 μ.μ.
Μερικές πληροφορίες σχετικά με το Φεστιβάλ
Η 3η διοργάνωση του φεστιβάλ (Φεβρουάριος - Μάρτιος 2014) διατήρησε την λογική της προηγούμενης διοργάνωσης, την παραγωγή μεγάλων ομαδικών εκθέσεων, που παρουσιάστηκαν σε διαφορετικές αίθουσες της πόλης την ίδια περίοδο. Η συμμετοχή στις εκθέσεις ήταν ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο. Σχεδιάστηκαν έξι εκθέσεις, από έξι αντίστοιχους επιμελητές (διακεκριμένους φωτογράφους και εκπρόσωπους φωτογραφικών φορέων), οι οποίοι επέλεξαν τους συμμετέχοντες φωτογράφους και τα έργα τους. Το φεστιβάλ διοργανώθηκε από την σύμπραξη πολλών φωτογραφικών δυνάμεων, με την πρωτοβουλία της Φωτογραφικής Ομάδας «Φωτοπόροι».
Η 3η διοργάνωση του φεστιβάλ έγινε με την υποστήριξη της Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 και του Δήμου Θεσσαλονίκης και αφιερώθηκε στους Νέους, με αφορμή την πραγματοποίησή της κατά το 2014. Σχεδιάστηκαν δύο εκθέσεις – παραγωγές με άξονα τους Νέους. Η πρώτη ήταν μια ομαδική έκθεση νέων φωτογράφων (μέχρι 35 χρονών) με θέμα «Χρόνος», που αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι νέοι τον χρόνο και την σχέση του με την στατική εικόνα. Η δεύτερη ήταν μια ομαδική έκθεση με θέμα «…Με τον ανθό της νιότης», στην οποία παρουσιάστηκε το πρόσωπο των νέων, μέσα από την ματιά σύγχρονων φωτογράφων.
Οι υπόλοιπες τέσσερις εκθέσεις ήταν ανεξάρτητες και αφορούσαν αντίστοιχα τέσσερα διαφορετικά θέματα: «Σχέσεις», «Ποταμοί», «Προσωπική Φωτογραφία», «Όλα είναι δρόμος».