Παραλία Ζω

πρόσκληση διαγωνισμού
· Διαγωνισμοί · Ελληνικοί · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 06 Απρ 2014

διαγωνισμός φωτογραφίας απο το Σύλλογο Φίλων Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης

Ο Σύλλογος Φίλων Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, με αφορμή την ολοκλήρωση της ανάπλασης, διοργανώνει διαγωνισμό φωτογραφίας με τίτλο «paraliazo» και καλεί ερασιτέχνες φωτογράφους να συμμετέχουν με φωτογραφικά έργα που αποτυπώνουν το πνεύμα και τη ζωή του τόπου της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης.

Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε όλους. Οι καλύτερες συμμετοχές θα επιλεγούν από κριτική επιτροπή αποτελούμενη από ειδικούς αλλά και από το κοινό το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίζει ηλεκτρονικά. Με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού θα οργανωθεί έκθεση των βραβευμένων και επιλεγμένων συμμετοχών στα περίπτερα πολιτισμού και αναψυχής της Νέας Παραλίας και θα εκδοθεί σχετικός κατάλογος.

Ο διαγωνισμός φωτογραφίας είναι μια νέα δράση του Συλλόγου Φίλων Νέας Παραλίας που έχει στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών στα θέματα του δημόσιου χώρου. Με μια ψηφιακή μηχανή ή απλώς με ένα κινητό τηλέφωνο, ο κάθε επισκέπτης της Νέας Παραλίας μπορεί να γίνει ο εικαστικός ρεπόρτερ της ζωής ενός μεγάλου δημόσιου χώρου της πόλης, να αποτυπώσει τα χαρακτηριστικά του σημεία ή τις άγνωστες γωνιές του, τα πρόσωπα που τον «κατοικούν», την κίνηση και τις σιωπές του, το φως και τις σκιές, την εναλλαγή των εποχών.

Συγκεκριμένα οι θεματικές ενότητες του διαγωνισμού περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

Paraliazo την κίνηση
Η Νέα Παραλία είναι ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος δημόσιος χώρος της Θεσσαλονίκης. Είναι ένας χώρος που διαθέτει  το σημαντικό πλεονέκτημα να ζει χωρίς τις συνήθεις αστικές οχλήσεις. Ένας συνεχόμενος γραμμικός τόπος με επιλογές ψυχαγωγίας, παιχνιδιού, χαλάρωσης, εκπαίδευσης και πολιτισμού, μια αλληλουχία χώρων με ποικίλες ποιότητες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα διαθέσεων. Στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης το βάδισμα των περιπατητών, το παιχνίδι, η στάση για ξεκούραση, οι ποδηλατάδες, οι συνηθισμένες ή ιδιαίτερες δραστηριότητες αποτελούν το καθημερινό σκηνικό ενός ζωντανού και οικείου δημόσιου χώρου.
Φωτογραφίζουμε τους ανθρώπους, τους ποδηλάτες, το παιχνίδι, τα βήματα, τις ροές του νερού, τα σιντριβάνια, τα κύματα …

Paraliazo το φως
Η Νέα Παραλία, στο όριο με το ρευστό τοπίο της θάλασσας και του Θερμαϊκού κόλπου,  συνυπάρχει και συνδιαλέγεται με το υδάτινο στοιχείο, δηλαδή τη φύση στη πιο ασταθή μορφή της. Το θαλάσσιο φόντο στον κόλπο της Θεσσαλονίκης αποτελεί το εκπληκτικό σκηνικό όπου το εφήμερο και το μεταβλητό είναι τα κυρίαρχα στοιχεία που δημιουργούν μια διαφορετική κάθε φορά ατμόσφαιρα.
Φωτογραφίζουμε τον απογευματινό ήλιο, τη θάλασσα στο φως, τον Όλυμπο, την ομίχλη, την ξαστεριά, το νυχτερινό τοπίο….

Paraliazo τις εποχές
Η διαφοροποίηση, η εναλλαγή, η δυνατότητα οπτικής απομόνωσης, ο σκιασμός, η έκπληξη, η εμπειρία του εφήμερου, το πράσινο: οι κήποι της Νέας Παραλίας είναι πράσινοι δημόσιοι χώροι που παραπέμπουν στην οικειότητα των ιδιωτικών κήπων εκεί όπου η φύση είναι ορατή και η αίσθηση του χρόνου που αλλάζει πάντοτε παρούσα.
Φωτογραφίζουμε τα χρώματα, τα φύλα, τα κλαδιά, τ’ ανθισμένα δέντρα, το μπουρίνι που πλησιάζει, το βρεγμένο χώμα, τη θυμωμένη θάλασσα…

Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει έως 14 Απριλίου 2014.
Η υποβολή των φωτογραφιών γίνεται ηλεκτρονικά στον ιστότοπο του διαγωνισμού (www.paraliazo.gr). Θα αποδοθούν συνολικά τρία βραβεία (φωτογραφικές μηχανές), ένα για κάθε θεματική ενότητα.

Όροι Συμμετοχής

 • Στον διαγωνισμό μπορείτε να συμμετέχετε με μία έως τρείς φωτογραφίες.
 • Οι ελάχιστες διαστάσεις των φωτογραφιών πρέπει να είναι 1280px x 720px και το μέγιστο μέγεθος αρχείου 5MB.
 • Σημειώνεται πως η συμμετοχή δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα κοινώς αποδεκτά ήθη και την ελληνική νομοθεσία κι έτσι η Κριτική Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα της διαγραφής μιας τέτοιας φωτογραφίας και την ακύρωση της συμμετοχής.
 • Μπορείτε να συμμετάσχετε με φωτογραφίες τραβηγμένες με φιλμ ή ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές.
 • Σε περίπτωση που φωτογραφίες απεικονίζουν πρόσωπα εν αγνοία τους ή χωρίς την έγκρισή τους, την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο φωτογράφος.
 • Ο/Η φωτογράφος υποχρεούται να έχει τα πνευματικά δικαιώματα της φωτογραφίας που θα υποβάλει (να είναι δική του/της). Αυτόματα με την συμμετοχή στο διαγωνισμό, όλα τα περιουσιακά δικαιώματα της φωτογραφίας μεταβιβάζονται -για όσο καιρό διαρκεί η πνευματική ιδιοκτησία- στο σύλλογο ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ και ως εκ τούτου η τελευταία ρητά αποκτά αποκλειστικό δικαίωμα για κάθε χρήση και δημοσίευση της φωτογραφίας (ιδίως έκδοση, πιθανές ανατυπώσεις και έκθεση φωτογραφίας).
 • Ο σύλλογος «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ» έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει οποτεδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο επιθυμεί οποιαδήποτε από τις φωτογραφίες που θα υποβληθούν, με ονομαστική αναφορά στο φωτογράφο που έχει σχέση με τον παρόντα διαγωνισμό.
 • Ο σύλλογος «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ». δεν υποχρεούται να επιστρέψει την πρωτότυπη φωτογραφία στο/η δημιουργό της.
 • Δεν επιτρέπεται να ζητείται είτε κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, είτε μετά τη λήξη του, από την κριτική επιτροπή να αιτιολογήσει τις όποιες απορρίψεις συμμετοχών.
 • Η συμμετοχή αυτόματα σημαίνει την πλήρη αποδοχή των όρων, των αποτελεσμάτων και της κριτικής επιτροπής. Δεν θα γίνει ανεκτή καμία παρέμβαση για την έκβαση των αποτελεσμάτων. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα γίνεται άμεσος και χωρίς ειδοποιήσεις αποκλεισμός του μέλους.
 • Οι νικητές θα ανακοινωθούν τον Απρίλιο μέσω του www.paraliazo.gr

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους του διαγωνισμού μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού.