Ο γύρος του κόσμου σε 55 ημέρες - με την Κάτια

φωτογραφία έκθεσης
· Εκθέσεις · Αθήνα // Δημοσίευση: 17 Μάιος 2014

έκθεση της Σιμόνης Ζαφειρoπούλου στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Hμέρας Μουσείων εγκαινιάζεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή το Σάββατο 17 Μαΐου 2014 έκθεση Φωτογραφίας της Σιμόνης Ζαφειροπούλου με τίτλο: «Ο γύρος του κόσμου σε 55 ημέρες - με την Κάτια» ( ένα ταξίδι με την δεκατετράχρονη κόρη μου).

Μου αρέσει να ταξιδεύω με «αιτία». Ψάχνοντας, ερευνώντας, ψηλαφίζοντας, μαθαίνω, αφουγκράζομαι, ανοίγουν τα μάτια και η ψυχή μου.Πριν 1 χρόνο αποφασίσαμε με την Κάτια να ακολουθήσουμε τα βήματα του Φιλέα Φογκ στο Γύρο του Κόσμου. Σαν βασικός στόχος ήταν πως μια δεκατετράχρονη έφηβος βλέπει τον κόσμο, τι την προσελκύει, ιντριγκάρει, ενδιαφέρει ή απωθεί.
Το ταξίδι μας περιέλαβε: Κάιρο, Αντίς Αμπέμπα, Ντόχα, Αμπου Ντάμπι, Ντουμπάϊ, Βομβάη, Σιγκαπούρη, Μπανγκόκ, Πνομ Πενχ, Άνκορ Βατ, Σαγκάη, Λος Άντζελες, Νέα Υόρκη, Λονδίνο.
Η καταγραφή του κόσμου, έγινε χωρίς αυστηρό ταξιδιωτικό προγραμματισμό, ψάχνοντας μόνο την μαγεία του απρόβλεπτου με την κάμερα και την βιντεοκάμερα στο χέρι.
Είχαμε την αιγίδα της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της UNESCO στο Παρίσι, καθώς και της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF.
Στις  55 μέρες του ταξιδιού νιώσαμε χαρά, συγκίνηση, περιέργεια, θαυμασμό και βεβαίως πολύ κούραση. Προσπαθήσαμε να μπούμε όσο μπορούσαμε περισσότερο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων και να τη καταγράψουμε (συλλέγοντας υλικό για τη πραγματοποίηση ενός ντοκιμαντέρ, πώς μια έφηβος βλέπει τον κόσμο).Ταξιδέψαμε -εκτός του αεροπλάνου βεβαίως- με λεωφορείο, ομαδικό ταξί, καράβι και  μετρό.
Παντού μας καλοδέχτηκαν, είδαμε τρόπους ζωής διαφορετικούς, με κοινές συνισταμένες παντού.
Όλον αυτό τον πλούτο σε εντυπώσεις και συγκινήσεις θέλουμε να καταθέσουμε.

Σιμόνη Ζαφειροπούλου

Της  μαμάς της αρέσουν τα ταξίδια. Νομίζω το κόλλησα λίγο και εγώ.  Πήρε  χρόνο μέχρι να ξεκαθαρίσει η μαμά και εγώ τι μας ενδιέφερε περισσότερο να δούμε. Προσπαθήσαμε να ακολουθήσουμε τον Φιλέα Φογκ και τον Πασπαρτού, αλλά προσθέσαμε την Αιθιοπία και  την Καμπότζη, γιατί η μαμά ήθελε πολύ να πάει να δει τους ναούς του Ankor Wat -εμένα οι ναοί δεν με ενδιαφέρουν πολύ . Εγώ επέμενα για τη Σιγκαπούρη καθώς είδα στο ίντερνετ ότι έχει το καλύτερο ζωολογικό κήπο, το Λος Άντζελες για την Disneyland, το Λονδίνο για τους One Direction, τη ΝέαΥόρκη που πάντα μου αρέσει ,  την Ντόχα  για το σαφάρι  στην έρημο και το  Άμπου Ντάμπι  για το Waterworld.
Τελικά συμφωνήσαμε και ακολουθήσαμε (περίπου) τον Φιλέα Φογκ.
Κάτια Ζαφειροπούλου

Ο Γύρος του Κόσμου σε Χ ημέρες...

... Ηχεί πλέον ως μία φράση κλισέ, μετά από τις τόσες κινηματογραφικές και άλλες εκδοχές του διάσημου βιβλίου του Ιουλίου Βερν. Μία μικρή, αναπάντεχη ανατροπή επέρχεται στην περίπτωση της Σιμόνης Ζαφειροπούλου η οποία, εναλλακτικά, προτείνει στην έφηβη κόρη της να κάνουν τον γύρω του κόσμου μαζί, ακολουθώντας η καθεμία τις επιθυμίες της άλλης.

Η φωτογραφική αποτύπωση διαφόρων απομακρυσμένων ή ετερόκλητων περιοχών του πλανήτη, αποτελεί επίσης μία από τις πιο αγαπητές ενασχολήσεις ερασιτεχνών κι επαγγελματιών φωτογράφων  καθιστώντας, σαφώς, δύσκολη μία νέα οπτική πρόταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ζαφειροπούλου ταξιδεύει ανά την υφήλιο εδώ και δεκαετίες - κατά κάποιο τρόπο, αυτός εδώ δεν είναι ο πρώτος της γύρος του κόσμου, αλλά είναι αναμφίβολα ο πρώτος για την έφηβη συνταξιδιώτισσα. Και διακρίνει κανείς, στα φωτογραφικά της έργα, έναν οξυδερκή παρατηρητή, ο οποίος απολαμβάνει το κλασικό αλλά αναζητεί και το πιο ιδιαίτερο στοιχείο: ενδιαφέρουσες ανθρώπινες παρουσίες, ιδιάζοντα στιγμιότυπα δρόμου ή πιο πρωτότυπα αστικά τοπία, προσέχοντας πάντοτε το οπτικό της κάδρο.

Ένα είναι αδιαμφισβήτητο: το σύνολο των εικόνων της Ζαφειροπούλου μπορεί να δράσει νοητά ως μία οπτικοποίηση των ιστοριών του Φιλέα Φογκ. Κάθε εικόνα, μία σελίδα. Ή, ακόμη πιο απλά, κάθε εικόνα, ένα ταξίδι... για όλους εμάς που βρισκόμαστε ακίνητοι εδώ.
Κείμενο:  Ιωάννα Βασδέκη

Το ταξίδι έγινε με την αιγίδα της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της UNESCO στο Παρίσι, καθώς και της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF.

Χορηγοί επικοινωνίας:
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή
Alpha Bank
elculture.gr (http://www.elculture.gr/)