έκθεση φωτογραφίας του Σπύρου Ζερβουδάκη στην Collage Gallery στην Αθήνα
Το πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» σε πνεύμα εξωστρέφειας θα διοργανώσει μια σειρά από εικαστικές δράσεις και εκθέσεις για την παρουσίαση και προβολή των Κρητών Καλλιτεχνών και του εικαστικού τους έργου έξω από τα περιορισμένα όρια του νησιού μας. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στο έργο όλων των δημιουργών που έχουν αφετηρία δράσεων το Νομό Χανίων και στις δυνατότητες παρουσίασής του σε κομβικά εικαστικά κέντρα και διεθνή φόρα της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Σε αυτό το πλαίσιο η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Μουσείο Αλιείας Κολυμπαρίου Χανίων και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων «Ελαιουργείον» συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» παρουσιάζουν την έκθεση φωτογραφίας «Παγίδα - Trap» του Σπύρου Ζερβουδάκη στην Αθήνα.
Επιμέλεια: Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης & Γιάννης Στρατουδάκης.
Το Σάββατο 31 Μαΐου 2014 στις 22.00 θα γίνει από τους επιμελητές Ιωάννη Ν. Αρχοντάκη & Γιάννη Στρατουδάκη και τον καλλιτέχνη Σπύρο Ζερβουδάκη ξενάγηση στην έκθεση και παρουσίαση της έκδοσης του φωτογραφικού λευκώματος «Παγίδα-Trap». Η βραδιά θα κλείσει εορταστικά με DJ - Party.
«Τίποτα από τον κόσμο που φωτογραφικά περιγράφει ο Ζερβουδάκης δεν είναι “ψέμα”, κανένα ίχνος κολλάζ ή φωτομοντάζ δεν επιτρέπει την αμφισβήτηση του υπαρκτού υποθαλάσσιου κόσμου που ο φωτογράφος παρουσιάζει σχολαστικά και ασπρόμαυρα. Όλα είναι εκεί, απτά και ζωντανά μπροστά στο μάτι της φωτογραφικής του μηχανής. Κι όμως τίποτα από όσα τελικά αποτυπώνονται στο χαρτί δεν είναι εφικτά στον πεπερασμένο τρισδιάστατο χωροχρόνο του θεατή. Ο δημιουργός μελετάει με τόση αριστοτεχνική προσοχή τον επιλεγμένο χώρο του για να οργανώσει μια παγίδα στον παρατηρητή που το θύμα δεν έχει άλλη επιλογή από το να συμπράξει ολισθαίνοντας στο ανορθόδοξο τοπίο της εικόνας επιβεβαιώνοντας το ρόλο του φωτογράφου ως ικανότατου δολοπλόκου και θύτη».
Ο Σπύρος Ζερβουδάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε Μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη Φωτογραφία παρακολουθώντας μαθήματα στον Φωτογραφικό Όμιλο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνέχισε παρακολουθώντας διεθνή σεμινάρια και διαλέξεις. Από το 1995 είναι μέλος της Λέσχης Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Χανίων και σήμερα συμμετέχει στο Διοικητικό της Συμβούλιο. Έχει παρουσιάσει το φωτογραφικό του έργο σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει βραβευτεί η δουλειά του σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς. Έργα του βρίσκονται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων «Ελαιουργείον», στο Μουσείο Μπενάκη, στο Μουσείο Αλιείας Κολυμπαρίου Χανίων, στο Photometria Festival και σε ιδιωτικές συλλογές εντός και εκτός Ελλάδας. Ζεί, εργάζεται και δημιουργεί στα Χανιά της Κρήτης.
H Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» δημιουργήθηκε με σκοπό να σώσει από την ερήμωση και τον αφανισμό το Παλιό Ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού στο Νομό Χανίων της Κρήτης. Στόχος της είναι να στεγάσει στους χώρους του εκδηλώσεις πολιτισμού, μετατρέποντάς το σε έναν τόπο μνήμης και ένα πεδίο δράσεων στην ενδοχώρα του νησιού.
Το κτίριο του Παλιού Ελαιουργείου αποτελείται από τον κεντρικό οικοδομικό πυρήνα που κατασκευάστηκε με λιθοδομή τη δεκαετία του 1920 και από πτέρυγες - δορυφόρους κατασκευασμένες σε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις ως τη δεκαετία του 1970. Το 1980 σταμάτησε η λειτουργία του ως λιοτρίβι και αφέθηκε να καταρρέει γοργά. Κατά την ανασυγκρότησή του στόχος ήταν η διατήρηση των πρωταρχικών υλικών του κτηρίου με τον αυθεντικό τεχνολογικό του εξοπλισμό με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Ο μηχανικός εξοπλισμός του ελαιοτριβείου είναι Ελληνικής Κατασκευής(!) από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και διατηρήθηκε σαν σημείο μνήμης και αναφοράς των αρχικών λειτουργιών του χώρου.
Σήμερα το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός. Απαρτίζεται από την «Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών» που στόχο της έχει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρουσίαση περιοδικών εικαστικών εκθέσεων, και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης» που σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η παρουσίαση και η ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του «Ελαιουργείου» και η προώθηση μαζί με τη μελέτη των διαδραστικών επαφών της Σύγχρονης Τέχνης με τον Άνθρωπο. Παράλληλα από το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» εκπορεύονται τέσσερα μεγάλα προγράμματα Συνεργασίας, Ανάπτυξης & Πολιτισμού: 1.«Ο Δρόμος των Μουσείων», 2.«Ο Κύκλος των Φαραγγιών», 3.«ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» & 4.«Τέχνη & Οίνος – Τα Οινοποιεία Δυτικής Κρήτης στηρίζουν τον Πολιτισμό».
Το πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» υλοποιείται από το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, όλους τους Δήμους του Νομού Χανίων και τους Πολιτιστικούς Φορείς που έχουν σκοπό τη διερεύνηση και ανάπτυξη του Πολιτισμού και των Καλών Τεχνών σε ολόκληρο το Νομό Χανίων.
Στόχος του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» είναι να αναδείξει ο Νομός Χανίων το εικαστικό δυναμικό του και να καταστεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εικαστικών δράσεων της Ελλάδας, μια αρένα νέων καλλιτεχνικών τάσεων και ένα φόρουμ εικαστικού διαλόγου και δημιουργίας, ένα χωνευτήρι αλληλεπιδράσεων μεταξύ των γηγενών πολιτιστικών αξιών και των διεθνών ρευμάτων πρωτοπορίας, το βήμα παρουσίασης των δράσεων και αναζητήσεων τόσο των Δασκάλων της Τέχνης όσο και των ευφάνταστων Νέων Δημιουργών.
Παράλληλα με την προβολή του τόπου και την ανάδειξη του ντόπιου πολιτιστικού δυναμικού, στόχος παραμένει η κατασκευή ενός διαδραστικού δικτύου επικοινωνίας μεταξύ όλων των Κρητών Εικαστικών Δημιουργών, της τοπικής κοινωνίας, της ευρύτερης καλλιτεχνικής κοινότητας και του παγκόσμιου πολιτιστικού ιστού.