έκθεση φωτογραφίας του Ελευθέριου Πλαβού στo ΣΕΑΝ Μαγνησίας
Όταν ο άνθρωπος συναντά το άλογο και κατ’ επέκταση τη Φύση …
«Όλα στη φύση καταλήγουν, απ’ όπου κι αν ξεκίνησαν κι όποια θέση κι αν έλαβαν στην πορεία… Αλλά εγώ για το άλογο θα μιλήσω, μιας και τον λόγο που του άξιζε τού στέρησαν με τη δήθεν πρόφαση ότι τη γλώσσα των ανθρώπων δεν λαλεί… Το άλογο τα έχει όλα και τιμητικά ονομαζόταν «ίππος» στα αρχαία. Το άλογο είναι ο συνδετικός μας κρίκος με την αγάπη, την ελευθερία, την υπερηφάνεια, την αδούλωτη ψυχή, την ανεξαρτησία, το πείσμα. Συνιστά την ίδια την άποψή μας για τη ζωή και μας φέρνει κοντά στην Ιστορία και στη Φύση, κατακλύζοντας τη σκέψη μας με εικόνες ηρώων συντροφευμένων από το άλογό τους, όπως ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Κολοκοτρώνης. Αλλά και με το μουλάρι της Ακρόπολης που, σύμφωνα με τον μύθο, όταν απαλλάχτηκε από το φορτίο λόγω γήρατος, συνέχισε να ακολουθεί τα άλλα μουλάρια στην πορεία τους προς το καθήκον γνωρίζοντας – όπως και ο άνθρωπος- τι σημαίνει χρέος και καθήκον. Τώρα πια το συναντάμε στις σπάνιες επισκέψεις μας σ’ αυτή την ίδια φύση, κάθε που προσπαθούμε να ξαναβρούμε τις ισορροπίες μας. Και να τώρα, μου έρχεται μια εικόνα από έναν παππού στα ορεινά χωριά μας, να βάζει τα εγγόνια του στα άλογα και να τα βολτάρει στην κάψα του αυγουστιάτικου ήλιου. Επίσκεψη - επιστροφή στις ρίζες μας, ώσπου κόπηκαν κι αυτές, τις κόψαμε κι εμείς με τη σειρά μας - τι πρώτο ήρθε δεν πολυκατάλαβα - τον αποχωρισμό ωστόσο τον ένιωσα βαθειά… To άλογο «συνομιλεί» μαζί μας, κινητοποιώντας τις αισθήσεις μας, καθρεφτίζοντας τα συναισθήματά μας και θεραπεύοντας τις πληγές μας, όπως ο Κένταυρος Χείρωνας, που κεντούσε την αύρα των ανθρώπων από το τραύμα κι έτσι ερχόταν η ίαση. Το άλογο μας βοηθά να αναγνωρίσουμε τη δύναμή μας, να αναπτυχθούμε και να δούμε ποιοι πραγματικά είμαστε. Το δέσιμο μαζί του σηματοδοτεί την έναρξη του ταξιδιού πίσω στη φύση, στην αγάπη, στον βαθύτερο εαυτό μας. Κι ανάμεσα στα δυο, ο φωτογραφικός φακός να προσπαθεί να «παγιδεύσει» σε ένα κλικ του τόσο το χοϊκό κι αγέρωχο στοιχείο του αλόγου, που τολμά με περηφάνια να γνέφει του ουρανού, όσο και την αδιαμαρτύρητη συνοδεία του στα δικά μας καθημερινά, μα και τόσο ιερά, πράγματα και αισθήματα. Δεν είναι αλήθεια κρίμα να διακόπτουμε συνεχώς τούτο το «ταξίδι» πράττοντας ά-λογα;»
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στα εγκαίνια του νέου γραφείου του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Μαγνησίας, το Σάββατο 31 Μαΐου στις 18:30, στην Πλατεία Προσκόπων Αϊδινίου, στη Ν. Ιωνία - Βόλου, δίπλα στο στρατόπεδο «Συνταγματάρχου Γεωργούλα».
Ο Eλευθέριος Πλαβός γεννήθηκε και ζει στο Βόλο. Σπούδασε Τεχνολόγος Πολιτικός Μηχανικός και Αρχιτέκτων Μηχανικός. Από το 2003 είναι εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ασχολείται με τη φωτογραφία και τις εικαστικές τέχνες έχοντας ενεργό συμμετοχή σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Παράλληλα, είναι μέλος της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου, όπως και μέλος του ΣΕΑΝ Μαγνησίας.