ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας στο Μέγαρο Τριανόν
Η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Κέντρο Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Ζυμπραγού και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Xανίων–Ελαιουργείον συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2014 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» παρουσιάζουν την Ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας «Εκλεκτικές Συναντήσεις ΧΙΙΙ» το Σάββατο 4 Οκτώβρη 2014 στις 8.30 το βράδυ στο Μέγαρο Τριανόν, Ηρώων Πολυτεχνείου 43, Δικαστήρια, Χανιά, Κρήτη. Η Έκθεση θα διαρκέσει έως 31.10.2014. Ανοικτά Δευτέρα, Τετάρτη & Παρασκευή από 21.00 έως 23.00 με ελεύθερη είσοδο.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αγγελάκη Στέλλα, Αναστασάκης Γιώργος, Βογιατζή Μάγδα, Gianakos Cris, Γδοντάκης Κωνσταντίνος, Δασκαλάκη Χαρά, Δούμα Θαλασσινή, Ζερβουδάκης Σπύρος, Θέος Βασίλης, Καλαϊτζάκης Μιχάλης, Καλογεράκη Κατερίνα, Καμπιανάκης Νίκος, Κλουβιδάκης Γιάννης, Κόης Σάββας, Κοτρώτσος Βασίλης, Κουκουράκης Γιάννης, Λυντζέρης Γιώργος, Μανουσάκης Φάνης, Μαρκαντωνάκης Π. Γιάννης, Ματσαμάκη Γεωργία, Μιχελογιάννη Μαρία, Μπαλαδάκης Γιώργος, Μπαρούνης Δημήτρης, Μποβιάτσου Λαμπρινή, Νικολαράκης Ανδρέας, Πιττίδης Σπύρος, Πολυχρονάκης Μιχάλης, Σούλαρης Χρήστος, Stollenwerk Rena, Φίλος Θεοδωρής, Φωκάς Κωστής & Χαλκιαδάκης Μανούσος.
Επιμέλεια: Ιωάννης Ν Αρχοντάκης.
«Κατά τη διάρκεια του προγράμματος “ΧΑΝΙaRT 2013 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων” ζητήθηκε από 25 Χανιώτες Φωτογράφους να καταγράψουν με το ιδιαίτερο εικαστικό τους μάτι σκηνές της επιλογής τους από τις 45 εικαστικές εκθέσεις και δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος ΧΑΝΙaRT 2013 από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβρη του 2013. Μέσα από αυτή τη φωτογραφική διαδικασία αναζήτησης και προσέγγισης με δράστη επιλογής τον εκάστοτε φωτογράφο η διεργασία συνάντησης ολοκληρωνόταν με το καθοριστικό “κλικ” του φωτογράφου ανάμεσα στο επιλεγμένο και εκτεθειμένο έργο του καλλιτέχνη και την ιδεατή εικόνα αποτύπωσης του φωτογράφου για το καλλιτέχνημα που βρισκόταν μπροστά του. Μια διαλεκτική προσέγγιση ανάμεσα στον φωτογράφο-δράστη και τον καλλιτέχνη-εκθέτη ανέπτυσσε τις συνθήκες για την παρουσίαση ενός νέου έργου τέχνης με αφορμή την καταγραφή ενός προηγούμενου δημιουργήματος τέχνης αιτίας και αφετηρίας. Η συνύπαρξη στο νέο έργο τέχνης δύο διαφορετικών εικαστικών κόσμων είναι το απροσδόκητο αποτέλεσμα μιας εκλεκτικής συνάντησης δύο δημιουργών».
Το Μέγαρο Τριανόν είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα σπουδαία κτίρια που κάποτε κοσμούσαν την κοσμοπολίτικη Οδό Μπόλαρη (σημερινή Οδό Ηρώων Πολυτεχνείου) στην Νέα Πόλη των Χανίων. Ο δρόμος οδηγούσε από την εντυπωσιακή Πλατεία Δικαστηρίων, με το επιβλητικό Διοικητικό Μέγαρο, στο ανοικτό Κρητικό Πέλαγος και ήταν ο αγαπημένος τόπος της απογευματινής βόλτας των αστών της πόλης των Χανίων έως και τη δεκαετία του ΄60. Τα σπίτια είχαν εντυπωσιακές νεοκλασικές ή εκλεκτικιστικές προσόψεις με καταπράσινους κήπους και ψηλούς φοίνικες και τα περισσότερα είχαν κτιστεί στην ευημερούσα περίοδο της Κρητικής Πολιτείας (1896-1913). Σήμερα το ριζικά ανακαινισμένο Μέγαρο διανύει μια δεύτερη περίοδο παρουσίας ως το κεντρικό κτίριο μιας εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής πρότασης με καταστήματα, αίθρια, γραφεία και κατοικίες.
H Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» δημιουργήθηκε με σκοπό να σώσει από την ερήμωση και τον αφανισμό το Παλιό Ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού στο Νομό Χανίων της Κρήτης. Στόχος της είναι να στεγάσει στους χώρους του εκδηλώσεις πολιτισμού, μετατρέποντάς το σε έναν τόπο μνήμης και ένα πεδίο δράσεων στην ενδοχώρα του νησιού.
Το κτίριο του Παλιού Ελαιουργείου αποτελείται από τον κεντρικό οικοδομικό πυρήνα που κατασκευάστηκε με λιθοδομή τη δεκαετία του 1920 και από πτέρυγες - δορυφόρους κατασκευασμένες σε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις ως τη δεκαετία του 1970. Το 1980 σταμάτησε η λειτουργία του ως λιοτρίβι και αφέθηκε να καταρρέει γοργά. Κατά την ανασυγκρότησή του στόχος ήταν η διατήρηση των πρωταρχικών υλικών του κτιρίου με τον αυθεντικό τεχνολογικό του εξοπλισμό με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Ο μηχανικός εξοπλισμός του ελαιοτριβείου είναι Ελληνικής Κατασκευής(!) από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και διατηρήθηκε σαν σημείο μνήμης και αναφοράς των αρχικών λειτουργιών του χώρου.
Σήμερα το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός. Απαρτίζεται από την «Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών» που στόχο της έχει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρουσίαση περιοδικών εικαστικών εκθέσεων, και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης» που σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η παρουσίαση και η ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του «Ελαιουργείου» και η προώθηση μαζί με τη μελέτη των διαδραστικών επαφών της Σύγχρονης Τέχνης με τον Άνθρωπο. Παράλληλα από το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» εκπορεύονται τέσσερα μεγάλα προγράμματα Συνεργασίας, Ανάπτυξης & Πολιτισμού: 1.«Ο Δρόμος των Μουσείων», 2.«Ο Κύκλος των Φαραγγιών», 3.«ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» & 4.«Τέχνη & Οίνος – Τα Οινοποιεία Δυτικής Κρήτης στηρίζουν τον Πολιτισμό».
Το παλιό λιοτρίβι που αναγεννήθηκε σε «Εργοστάσιο Τέχνης», βρίσκεται στο χωριό Δρομόνερο, 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων (30 λεπτά με το αυτοκίνητο), πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στο γραφικό ψαροχώρι του Λιβυκού Πελάγους με τις δυο μαγικές παραλίες: την Παλαιόχωρα.
Το πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» υλοποιείται από το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, όλους τους Δήμους του Νομού Χανίων και τους Πολιτιστικούς Φορείς που έχουν σκοπό τη διερεύνηση και ανάπτυξη του Πολιτισμού και των Καλών Τεχνών σε ολόκληρο το Νομό Χανίων.
Στόχος του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» είναι να αναδείξει ο Νομός Χανίων το εικαστικό δυναμικό του και να καταστεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εικαστικών δράσεων της Ελλάδας, μια αρένα νέων καλλιτεχνικών τάσεων και ένα φόρουμ εικαστικού διαλόγου και δημιουργίας, ένα χωνευτήρι αλληλεπιδράσεων μεταξύ των γηγενών πολιτιστικών αξιών και των διεθνών ρευμάτων πρωτοπορίας, το βήμα παρουσίασης των δράσεων και αναζητήσεων τόσο των Δασκάλων της Τέχνης όσο και των ευφάνταστων Νέων Δημιουργών.
Παράλληλα με την προβολή του τόπου και την ανάδειξη του ντόπιου πολιτιστικού δυναμικού, στόχος παραμένει η κατασκευή ενός διαδραστικού δικτύου επικοινωνίας μεταξύ όλων των Κρητών Εικαστικών Δημιουργών, της τοπικής κοινωνίας, της ευρύτερης καλλιτεχνικής κοινότητας και του παγκόσμιου πολιτιστικού ιστού.