έκθεση κολάζ στο χώρο τέχνης Μελάνυθρος από το Τμήμα Εφήβων Νέων 18 Άνω
Εγκαινιάζεται στον χώρο τέχνης Μελάνυθρος η ομαδική έκθεση κολάζ από το Τμήμα Εφήβων Νέων 18 Άνω την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014, στις 19:00 με τίτλο «Οι Εικόνες Μιας Αλήθειας | Το Κολάζ στην Ψυχοθεραπευτική Διαδικασία».
Μέσα στην παραίτηση απέναντι σ’ αυτό που συμβαίνει γύρω μας και στην ατροφία της επικοινωνίας και των πνευματικών ενδιαφερόντων, η Ομάδα Κολάζ του Κέντρου Ημέρας Εφήβων Νέων βρήκε ένα κοινό τόπο δημιουργικότητας και παιχνιδιού για να αφυπνίσει την σκέψη και να ξεκλειδώσει τον ψυχικό της κόσμο. Σε μια εποχή που όλα μοιάζουν να πέφτουν «κομμάτια», πήραμε τα «όπλα» τέχνης μας –τα ψαλίδια μας– και κομματιάσαμε εκατοντάδες εικόνες, αποδομήσαμε πάμπολλες αναμνήσεις, συναισθήματα, αποσπάσματα της ιστορίας των θεραπευομένων για να τις μεταμορφώσουμε, να τις αναγεννήσουμε και να τις συνθέσουμε σε ένα ψυχονοηματικό κάδρο τέχνης αρμονικό και ενιαίο, το οποίο μπορεί να φωτίσει με μια καινούργια συνείδηση το άτομο και το περιβάλλον του. Η ψυχοθεραπεία στο κλινικό πλαίσιο προσπαθεί να αποκαταστήσει το διάλογο του έφηβου με τον εαυτό του και τους άλλους και να προσφέρει την συναισθηματική «κατοικία» όπου ο νέος θα ακούσει, θα ακουστεί και θα αλλάξει. Η τέχνη είναι για εμάς ο διαμεσολαβητής αυτής της αλλαγής και έχει πάντα απώτερο στόχο να παραχθεί ένα αποτέλεσμα γλώσσας και ακριβέστερα, ομιλίας εκεί που αυτή λείπει. Έτσι το τελικό έργο κολάζ θα φέρει μια αλήθεια. Γιατί η εικόνα, ακόμη κι όταν δεν γίνεται κατανοητή, αποκαλύπτει, πάντα την αλήθεια που αναζητεί... Ο Renoir είπε κάποτε ότι το ουσιώδες σε ένα πίνακα είναι αυτό που δεν μπορείς να εξηγήσεις. Ούτε μια ψυχοθεραπευτική διαδικασία μπορεί να εξηγήσει κανείς. Η έκθεση των έργων αυτών αποσκοπεί στο να νιώσει κανείς μια κάποια αλήθεια του ψυχισμού των νέων από την ουσία στο ουσιώδες, από την στασιμότητα της χρήσης στην αλλαγή, στο όραμα, στην ίδια την ζωή.
Το Τμήμα Εφήβων Νέων ιδρύθηκε το 1993 από τη Θεραπευτική Ομάδα της Μονάδας Απεξάρτησης (18 Άνω) του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής ως ανταπόκριση στην έκκληση βοήθειας νεαρών εξαρτημένων ατόμων και των γονέων τους ώστε να απαλλαγούν από την ταλαιπωρία που επέφερε η κατάχρηση ουσιών στην ζωή τους. Απευθύνεται σε έφηβους και νέους έως 22 ετών, σε γονείς καθώς και σε ανθρώπους του περιβάλλοντός τους. Στελεχώνεται από διεπιστημονική ομάδα (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, δραματοθεραπευτές, ειδικούς θεραπευτές και άλλες ειδικότητες) με κλινική εμπειρία στον τομέα της απεξάρτησης και ειδικά καταρτισμένους στα ψυχικά ζητήματα της εφηβικής/νεανικής ηλικίας. Παρέχει ένα θεραπευτικό πρόγραμμα εξωτερικής παρακολούθησης στους νέους με στόχο την κατανόηση των αιτιών της εμπλοκής τους στην χρήση-κατάχρηση ουσιών και ένα συμβουλευτικό ρόλο στους γονείς. Η θεραπευτική διαδικασία είναι εξατομικευμένη, προϋποθέτει την εθελοντική συμμετοχή των έφηβων νέων και έχει ψυχοθεραπευτικό χαρακτήρα. Αποσκοπεί στη διαμόρφωση μιας απόφασης για σταθερή αποχή από την χρήση ουσιών και στην αναδιοργάνωση της ψυχικής ζωής. Η θεραπεία εκτυλίσσεται μέσα από, ατομικές και ομαδικές συνεδρίες, εργαστήρια τέχνης, δραματοθεραπεία, δραστηριότητες φυσικής αγωγής και κινήσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Το Τμήμα Εφήβων επιπλέον παρέχει: εκπαίδευση σε σπουδαστές ανθρωπιστικών επιστημών, πρόληψη στο γενικό πληθυσμό, επιστημονική δραστηριότητα, τηλεφωνική υπηρεσία πληροφόρησης και παραπομπής (210-3617089).
Εγκαίνια, Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014 στις 19:00.