Αρχαία Ελλάδα - δύο προοπτικές

παπαρούνα σε αρχαιολογικό χώρο
· Εκθέσεις · Νέα Υόρκη // Δημοσίευση: 29 Ιουν 2010

έκθεση φωτογραφίας της Αναστασίας Μιχαήλογλου και του Τάσου Σχίζα στη Νέα Υόρκη

Δύο Έλληνες φωτογράφοι στην Νέα Υόρκη παρουσιάζουν δύο διαφορετικές απόψεις για την αρχαιολογική φωτογραφία. Αντιπαραβάλουν τις εικόνες τους σ’ ένα φωτογραφικό διάλογο με κοινό θέμα.

Τα  έργα και η αισθητική των προγόνων μας, σε συνδυασμό με τα ίχνη του χρόνου πάνω τους και την παρέμβαση της φύσης, αποτέλεσαν την πηγή έμπνευσης για τις δύο σειρές. Η αφορμή ήταν ένας διαγωνισμός φωτογραφίας στους Φιλίππους, που έγινε η αφετηρία μιας σειράς επισκέψεων, αρχικά στον ίδιο τόπο και στην συνέχεια σε πολλούς άλλους.

Αναστασία Μιχαήλογλου «Φίλιπποι – στο χάδι της φύσης»
Η Αναστασία Μιχαήλογλου προσεγγίζει το θέμα της με ρομαντισμό, συνθέτοντας την φύση με τα ερείπια και τονίζοντας την αλληλεπίδρασή τους. Οι φωτογραφίες της επεξεργάστηκαν ψηφιακά με τέτοιο τρόπο, ώστε να χαραχτεί πάνω τους η πατίνα του χρόνου, δίνοντας μια προσομοίωση παλαιωμένων Polaroid-transfer φωτογραφιών, με την χαρακτηριστική πρασινοκίτρινη απόχρωση και τα ασαφή περιγράμματα.

Τάσος Σχίζας «Στην σκιά του χρόνου»
Ο Τάσος Σχίζας προσεγγίζει το θέμα του με δραματικότητα και αφαιρετικότητα. Οι σιλουέτες των ερειπίων αντιπαραβάλλονται με τα έντονα κατάλευκα σύννεφα και τον μαύρο ουρανό, συνθέτοντας ένα δίπολο φύσης και ανθρώπινης δημιουργίας, παρόντος και παρελθόντος. Η μεγάλη αντίθεση και οι σκούρες εκτυπώσεις, αναπτύσσουν μια λιτότητα στις εικόνες του, εξαφανίζοντας «περιττές» λεπτομέρειες και ενισχύοντας τις δυναμικές φόρμες αρχαίων ερειπίων και ουρανού.

Αναστασία Μιχαήλογλου - Βιογραφικό Σημείωμα
Η Αναστασία Μιχαήλογλου γεννήθηκε το 1964 στην Άνω Βροντού, Σερρών. Σε ηλικία τεσσάρων χρόνων πήγε στην Γερμανία, επέστρεψε στην Ελλάδα το 1997 και από το 2000 μένει μόνιμα στην Θεσσαλονίκη. Είναι καθηγήτρια γερμανικών. Ασχολείται με την φωτογραφία τα τελευταία δέκα χρόνια και είναι μέλος της φωτογραφικής ομάδας «Φωτοπόροι». Είναι υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων, μεταφράστρια και αρθογράφος στο περιοδικό «Φωτογραφικό Είδωλο». Έχει πραγματοποιήσει τέσσερις ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε δεκατέσσερις ομαδικές.
Περισσότερες πληροφορίες:
http://www.flickr.com/photos/28927500@N07/

Τάσος Σχίζας - Βιογραφικό σημείωμα
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964, μεγάλωσε στην Τρίπολη της Λιβύης και ζει μόνιμα στην Θεσσαλονίκη από το 1982.
Από το 1982 η φωτογραφία αποτέλεσε γι’ αυτόν, μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας. Διδάσκει φωτογραφία από το 1991 ως σήμερα σε λέσχες και μεταλυκειακές σχολές. Από το 1993 ως το 1996 εξέδιδε το «Γυάλινο μάτι», το ασπρόμαυρο φωτογραφικό περιοδικό, που διανέμονταν δωρεάν στην Θεσσαλονίκη και πραγματοποίησε 20 τεύχη. Από το 1996 ως σήμερα εκδίδει το «Φωτογραφικό Είδωλο», το μονοθεματικό καλλιτεχνικό φωτογραφικό περιοδικό, που έχει φτάσει στο 27ο τεύχος.
Το 1996 ίδρυσε μαζί με τους μαθητές του την φωτογραφική λέσχη «Φωτοπόροι», του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Ελευθερίου Κορδελιού, όπου κάθε χρόνο παραδίδει μια σειρά βασικών μαθημάτων, ενώ παράλληλα συντονίζει τις ενέργειες της ομάδας, που αποτελεί μια από τις πιο δραστήριες ομάδες της Θεσσαλονίκης. Με τους Φωτοπόρους συντονίζει, επιμελείται και διοργανώνει εδώ και τέσσερα χρόνια ένα φεστιβάλ φωτογραφίας στην Θεσσαλονίκη, το οποίο από το 2010 θα αναπτυχθεί
σε ένα μεγάλο φεστιβάλ φωτογραφίας, με όνομα Contrast / Αντίθεση, με συμμετοχές από πολλές φωτογραφικές δυνάμεις της χώρας. Ασχολήθηκε με διοργανώσεις εκθέσεων, διαλέξεων, παρουσιάσεων και σεμιναρίων. Έγραψε πλήθος σημειώσεων, δημοσίευσε σειρά άρθρων και παρουσίασε portfolios σε περιοδικά και στο διαδίκτυο. Έχει γράψει το παρόν βιβλίο, το οποίο αποτελεί την τρίτη ψηφιακή έκδοσή. Έχει πραγματοποιήσει δώδεκα ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε τριάντα έξι ομαδικές.
Περισσότερες πληροφορίες:
http://www.photoeidolo.gr/TassosSchizas.html

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Cranky’s: 49-19 Vernon Blvd, Long Island City, New York
Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010, 6:00 μμ