Καστοριά

αφίσα έκθεσης
· Εκθέσεις · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 04 Φεβ 2010

έκθεση φωτογραφίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης υποστηρίζει με ποικίλες δράσεις την τέχνη της φωτογραφίας στην πόλη μας και στη Βόρειο Ελλάδα (2η Μπιενάλε, βραβείο Pictet, έκθεση του Jean-Noël Schramm, διαγωνισμός φωτογραφίας, …)

Το Ινστιτούτο επιθυμεί να εμψυχώσει φωτισμένους ερασιτέχνες που δουλεύουν με πάθος. Η έκθεση που σας παρουσιάζουμε παρακάτω αξιοποιεί ταυτόχρονα την καλλιτεχνική έκφραση και τη στενή σχέση με τη φύση και την αρχιτεκτονική κληρονομιά, θέτοντας έτσι έναν βασικό άξονα στον πολιτιστικό προγραμματισμό του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης για το 2010.

Μετά από μια σειρά συναντήσεων, επικοινωνίας και πολιτιστικών ανταλλαγών των δύο ομάδων, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί μια παραγωγή, μια έκθεση φωτογραφίας που να ενώνει τις δυνάμεις των ομάδων, με κοινό παρονομαστή τον ίδιο τόπο. Επιλέχθηκε ο νομός Καστοριάς, για την ξεχωριστή ομορφιά του και για τις πολλαπλές επιλογές που προσφέρει για φωτογράφηση. Τα μέλη των ομάδων προσπάθησαν να εκφραστούν και όχι απλά να καταγράψουν και ζητούμενο ήταν να παρουσιαστεί η ιδιαιτερότητα και η διαφορετικότητα του καθενός, σε μια συλλογική δουλειά που συνδέεται από τον γοητευτικό τόπο της Καστοριάς.

Η έκθεση φιλοξενείται στην γκαλερί του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

Η ομάδα «f 14- κοινόν φωτογράφων» αστική μη κερδοσκοπική εταιρία ιδρύθηκε το 2006 με σκοπούς αυστηρά καλλιτεχνικούς χωρίς οικονομικό όφελος. Κύριο μέλημά της είναι η με κάθε μέσον υποστήριξη και καλλιέργεια της καλλιτεχνικής φωτογραφίας. Αυτό επιτυγχάνεται με δραστηριότητες που περιλαμβάνουν εργαστήρια, σεμινάρια, εκθέσεις, εκδόσεις, διαλέξεις, συναντήσεις, εκδρομές και ότι άλλο κρίνεται σκόπιμο.

Η ομάδα «Φωτοπόροι», του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Ελευθερίου Κορδελιού «Μελίνα Μερκούρη», πρωτοσυστάθηκε την δεκαετία του 1980 στον Δήμο, όπου και  λειτούργησε για μερικά χρόνια. Επαναλειτουργεί από τον Οκτώβρη του 1996 στο Πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Ελευθερίου Κορδελιού. Η ομάδα έχει μια σταθερή δραστηριότητα καθ’ όλη την διάρκεια της λειτουργίας της. Κάθε χρόνο παρουσιάζει μια μεγάλη ομαδική έκθεση με κοινό θέμα, καθώς και μια μικρή υπαίθρια, που συνοδεύεται με φωτογραφικά happenings. Παράλληλα πραγματοποιούνται ατομικές εκθέσεις των μελών της. Από το 2006 πραγματοποίει κάθε χρόνο μια μεγάλη διοργάνωση, ένα φεστιβάλ φωτογραφίας με πολλές ατομικές εκθέσεις των μελών της, στα Καφέ Μπαρ της Θεσσαλονίκης

Εγκαίνια: Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010 στις 19:00

Υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Καστοριάς