Εργαστήρια Δημιουργικής Φωτογραφίας

Φωτογραφία εκδήλωσης
· Μαθήματα - Σεμινάρια · Αθήνα // Δημοσίευση: 24 Φεβ 2015

νέος κύκλος εργαστηρίων-σεμιναρίων από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας

Το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας στο πλαίσιο του εμπλουτισμένου και διευρυμένου εκπαιδευτικού του προγράμματος, ανακοινώνει τη διοργάνωση των νέων κύκλων εργαστηρίων Δημιουργικής Φωτογραφίας. Το πρόγραμμα των εργαστηρίων αποτελείται από δύο διαφορετικούς κύκλους. Κάθε κύκλος αναπτύσσεται σε 16 τετράωρες συναντήσεις.

Εργαστήριο Δημιουργικής Φωτογραφίας Ι
Στόχος του 1ου κύκλου μαθημάτων / εργαστηρίου είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με την αισθητική και πρακτική της σύγχρονης φωτογραφίας καθώς και με τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις που θα βοηθήσουν στην κατανόηση και χρήση της φωτογραφικής γλώσσας, ως μέσο έκφρασης και εξερεύνησης, αναδεικνύοντας την προσωπική τους δημιουργική προσέγγιση.

Το πρόγραμμα των εργαστηρίων Δημιουργικής Φωτογραφίας I αναπτύσσεται σε 16 τετράωρες συναντήσεις και θέτει στο επίκεντρο την καλλιτεχνική, τη θεωρητική και την απαραίτητη τεχνική παράμετρο της φωτογραφικής εικόνας, μέσα από ένα εντατικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει εισηγήσεις, παρουσιάσεις φωτογράφων, θεωρητικών θεμάτων, πρακτική εφαρμογή, ανάθεση ασκήσεων και κριτική.

Δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που επιτρέπει τον πειραματισμό, την εξάσκηση της κριτικής ματιάς και ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες να συζητήσουν και να λάβουν ενεργά μέρος σε μια δημιουργική διαδικασία, επισημαίνοντας και αναλύοντας βασικά καλλιτεχνικά και τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν. Τελικός στόχος η ανάπτυξη μίας ολοκληρωμένης σειράς φωτογραφιών (portfolio) που θα διέπεται από συνοχή.

Η συνύπαρξη των δύο εισηγητών προσδίδει σε κάθε συνάντηση πλουραλισμό στην προσέγγιση του αντικειμένου που ιδιαίτερα στο κριτικό μέρος του μαθήματος αναδεικνύει τις δυναμικές και τις εκφραστικές δυνατότητες του κάθε συμμετέχοντα.

 

Θεματικές Ενότητες

Στον 1ο κύκλο καλύπτεται ένα εύρος θεματικών όπως:

Α. ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Λειτουργίες της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής και τεχνικές φωτογραφικής λήψης (είδη μηχανών, είδη φακών, αισθητήρες, μορφές αρχείων, διαφράγματα φακών, ταχύτητα κλείστρου, εστίαση, φωτομέτρηση, βάθος πεδίου, προοπτική κλπ.) Βασικές αρχές ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας. Επιλογή ασκήσεων σε πορτραίτο – αυτοπορτραίτο, αστικό και φυσικό τοπίο, η ανθρώπινη παρουσία στο φυσικό ή αστικό περιβάλλον, νυχτερινό αστικό τοπίο, φωτογραφία ντοκουμέντου, φωτογραφία δρόμου.

Β. ΙΣΤΟΡΙΑ – ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Είδη και χρήσεις της φωτογραφίας από το 19ο αι. έως το 1960. Τάσεις και ρεύματα, σχέσεις και αλληλεπιδράσεις με άλλες τέχνες. Έμφαση στο πορτραίτο – προσωπογραφία (διαφορετικές καλλιτεχνικές – αισθητικές προσεγγίσεις) από το 19ο αιώνα έως σήμερα.

Παράλληλα, παρουσιάσεις σύγχρονων φωτογράφων με βάση θέματα που προκύπτουν από την πρακτική των συμμετεχόντων.

Γ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ – ΤΡΟΠΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ
Κριτική προσέγγιση του παραγόμενου υλικού, διαδικασία επιλογής, αφηγηματική δύναμη, η έννοια της φωτογραφικής σειράς, τρόποι παρουσίασης.

 

Πρόγραμμα Εργαστηρίου

Ο 1ος κύκλος περιλαμβάνει 16 εβδομαδιαίες τετράωρες απογευματινές συναντήσεις (64 ώρες). Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη (πλην αργιών) από τις 5 Μαρτίου 2015 έως τις 18 Ιουνίου 2015, 18:00 - 22:00.

Έναρξη την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Παρουσίαση στο κοινό
Στο τέλος του κύκλου επιλεγμένες φωτογραφίες των συμμετεχόντων θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του Athens Photo Festival.

Εκπαιδευτικές επισκέψεις
Το πρόγραμμα πλαισιώνεται από εκπαιδευτικές επισκέψεις σε εκθέσεις φωτογραφίας με κριτική ανάλυση των φωτογραφικών έργων που παρουσιάζονται.

Πιστοποιητικό
Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων θα δοθούν στους συμμετέχοντες βεβαιώσεις παρακολούθησης από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.

Δηλώσεις Συμμετοχής
Για να δηλώσετε συμμετοχή στο εργαστήριο Δημιουργικής Φωτογραφίας, παρακαλείστε να συμπληρώσετε την online αίτηση συμμετοχής ή να επικοινωνήσετε με το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Κόστος συμμετοχής & Τρόποι πληρωμής
Το κόστος συμμετοχής για τον 1ο κύκλο είναι 380 ευρώ. Η επικύρωση της συμμετοχής προϋποθέτει την καταβολή του ποσού των 50 ευρώ μέσω τραπεζικής κατάθεσης. Το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί σε τρεις ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Έκπτωση 20 ευρώ προσφέρεται στα Μέλη του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας.

 

Εργαστήριο Δημιουργικής Φωτογραφίας ΙI
Στόχος του 2ου κύκλου μαθημάτων είναι η διερεύνηση σε βάθος της αισθητικής και της πρακτικής της σύγχρονης φωτογραφίας καθώς και η βελτίωση των τεχνικών γνώσεων. Οι συμμετέχοντες μέσω της διδασκαλίας ωθούνται να πειραματιστούν και να διερευνήσουν-αναπτύξουν περαιτέρω τα δικά τους φωτογραφικά ενδιαφέροντα και το προσωπικό τους ύφος.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ανάπτυξη της ικανότητας επιλογής και της συγκρότησης μιας φωτογραφικής σειράς. Ως εκ τούτου ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διαδικασία επιλογής και ανάπτυξης σειράς φωτογραφιών (editing and sequencing) και στην κατανόηση των πρακτικών αυτών μέσω της παρουσίασης και συζήτησης του έργου καλλιτεχνών αλλά και της κριτικής προσέγγισης των φωτογραφιών των συμμετεχόντων.

Η συνύπαρξη των δύο εισηγητών προσδίδει σε κάθε συνάντηση πλουραλισμό στην προσέγγιση του αντικειμένου που ιδιαίτερα στο κριτικό μέρος του μαθήματος αναδεικνύει τις δυναμικές και τις εκφραστικές δυνατότητες του κάθε συμμετέχοντα.

Στο 2ο κύκλο μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν παρακολουθήσει τον πρώτο κύκλο ή όσοι διαθέτουν κάποια πρότερη εμπειρία. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν 15 – 20 επιλεγμένες φωτογραφίες.

 

Θεματικές Ενότητες

Στον 2ο κύκλο καλύπτεται ένα εύρος θεματικών όπως:

Α. ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Αναφορές στα ζητήματα – θέματα του πρώτου κύκλου με αφορμή το παραγόμενο έργο από τους συμμετέχοντες. Επίλυση αποριών και συστάσεις σε θέματα τεχνικής για τα επιθυμητά αισθητικά αποτελέσματα. Καθοδήγηση σε ζητήματα ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας σε σχέση με το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα.

Β. ΙΣΤΟΡΙΑ – ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Φωτογραφικές τάσεις μετά το 1950, οι σημαντικότεροι φωτογράφοι μετά το 1960, παρουσίαση έργων και δημιουργών με βάση τις διαφορετικές προσεγγίσεις και ενότητες. Αναφορές στις διεθνείς τάσεις της σύγχρονης τέχνης.

Γ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ – ΤΡΟΠΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ
Κριτική προσέγγιση του παραγόμενου υλικού, πρακτική της διαδικασίας επιλογής, αφήγηση-αφηγηματική δύναμη, η έννοια της φωτογραφικής σειράς και ακολουθίας (editing and sequencing), οι τρόποι παρουσίασης και προώθησης στην καλλιτεχνική αγορά και η επίδρασή τους στη νοηματοδότηση του έργου.

 

Πρόγραμμα Εργαστηρίου

Ο 2ος κύκλος περιλαμβάνει 16 εβδομαδιαίες τετράωρες απογευματινές συναντήσεις (64 ώρες). Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη (πλην αργιών) από τις 3 Μαρτίου 2015 έως τις 16 Ιουνίου 2015, 18:00 -22:00.

Έναρξη την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2015

Παρουσίαση στο κοινό
Στο τέλος του κύκλου θα πραγματοποιηθεί ομαδική έκθεση στο πλαίσιο του Athens Photo Festival.

Εκπαιδευτικές επισκέψεις
Tο πρόγραμμα πλαισιώνεται από εκπαιδευτικές επισκέψεις σε εκθέσεις φωτογραφίας με κριτική ανάλυση των φωτογραφικών έργων που παρουσιάζονται.

Πιστοποιητικό
Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου θα δοθούν στους συμμετέχοντες βεβαιώσεις παρακολούθησης από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.

Δηλώσεις Συμμετοχής
Για να δηλώσετε συμμετοχή στο 2ο κύκλο του εργαστηρίου Δημιουργικής Φωτογραφίας, παρακαλούμε συμπληρώστε τηνonline αίτηση συμμετοχής ή επικοινωνήστε με το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας. Για την αίτηση συμμετοχής, παρακαλούμε να στείλετε δείγμα δουλειάς και συνοπτικά μια παράγραφο με την εμπειρία σας σχετικά με τη φωτογραφία.

Κόστος συμμετοχής & Τρόποι πληρωμής
Το κόστος συμμετοχής στο 2ο κύκλο μαθημάτων είναι 380 ευρώ. Η επικύρωση της συμμετοχής προϋποθέτει την καταβολή του ποσού των 50 ευρώ μέσω τραπεζικής κατάθεσης. Το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί σε τρεις ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Έκπτωση 20 ευρώ προσφέρεται στα Μέλη του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας.

 

Λίγα λόγια για τους εισηγητές

Ελένη Μουζακίτη

Σπούδασε γερμανική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και στο FUΒερολίνου με υποτροφία του DAAD. Συνέχισε τις σπουδές της στη Γερμανική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Χαιδελβέργης με υποτροφία του DAAD. Από το 1993 έως το 1998 εργάστηκε ως free-lance φωτογράφος για περιοδικά (Mme Figaro, Σινεμά), δισκογραφικές εταιρείες, θέατρα και χοροθεατρικές ομάδες στην Αθήνα. Με υποτροφία του ΙΚΥ συνέχισε τις σπουδές της στη φωτογραφία σε επίπεδο ΜΑ στο Goldsmiths College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Ως υπότροφος του ΙΚΥ και του Ωνάσειου Ιδρύματος εκπόνησε διδακτορική διατριβή στη Φωτογραφία ως καλλιτεχνική πρακτική στο School of Art, Design and Technology, του Πανεπιστημίου του Ντέρμπυ στη Μ. Βρετανία. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και έχει δώσει διαλέξεις πάνω στο φωτογραφικό της έργο στη Blue Sky Gallery στο Πόρτλαντ (Όρεγκον) των ΗΠΑ, στο μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Έχει συγγράψει μαζί με τον Κώστα Ιωαννίδη το κεφάλαιο «Η Φωτογραφία του Κοινωνικού Χώρου» στο βιβλίο του Κ.Ιωαννίδη Σύγχρονη Ελληνική Φωτογραφία. Ένας αιώνας σε τριάντα χρόνια (εκδ. FUTURA και ΜΦΘ).

Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ συμμετείχε σε πολλές ομαδικές και διεθνή φωτογραφικά φεστιβάλ. Έργα της ανήκουν στη συλλογή του Μουσείου Τέχνης του Πόρτλαντ, Όρεγκον, Η.Π.Α., του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας. Έχει διακριθεί σε διεθνείς φωτογραφικούς διαγωνισμούς (Ian Parry Award – Sunday Times, London Photographic Awards). Φωτογραφική δουλειά της έχει δημοσιευθεί σε πολλές εφημερίδες, περιοδικά και καταλόγους εκθέσεων. Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΠΙΣ. Δίδαξε το μάθημα της Φωτογραφίας και της Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2002-2005). Είναι εισηγήτρια σεμιναρίων φωτογραφίας στο Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας (HCP).

Λάμπρος Παπανικολάτος

Σπούδασε Marketing Communication, Advertising & Multimedia στην Ελλάδα και στην Ολλανδία. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Φωτογραφία στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, στην Πράγα (Academy of Performing Arts / FAMU. Παράλληλα, απέκτησε εμπειρία στην οργάνωση παραγωγής και τον συντονισμό καλλιτεχνικών δρώμενων, μέσω επιτυχημένων συνεργασιών με διεθνή φωτογραφικά φεστιβάλ και πολιτιστικούς οργανισμούς (Houston FotoFest, Festival of Light, European Month of Photography). Έχει εξειδικευτεί στον τομέα του σχεδιασμού επικοινωνιακής στρατηγικής και οπτικοακουστικής τεκμηρίωσης, ενώ έχει εργαστεί ως επιστημονικός σύμβουλος σε ανεξάρτητους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, στον τομέα της επικοινωνίας και των διαδικτυακών δράσεων (Ίδρυμα Ιωάννου Φ, Κωστοπούλου, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης). Επιπλέον υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και του Ιδρύματος Fulbright.

Τέλος, από το 1994 έχει αναπτύξει έντονη καλλιτεχνική και εκπαιδευτική φωτογραφική δραστηριότητα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, οργανώνοντας σεμινάρια, ως ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής ομάδας ART/IF/ACT καθώς και συμμετέχοντας σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Όλα αυτά τα χρόνια έλαβε σημαντικές διακρίσεις, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Μπιεννάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης στη Ρώμη το 1997 και τη βράβευσή του στο Διεθνές Φωτογραφικό Φεστιβάλ της Αρλ, στη Γαλλία, το 2000. Έργα του εκτίθενται στη μόνιμη συλλογή του Museum of Fine Arts στο Χιούστον της Αμερικής. Από το 2007 ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως ελεύθερος επαγγελματίας στον τομέα της οργάνωσης παραγωγής και ως φωτογράφος.