Workshops Μαρτίου από τη σχολή Όραμα

φωτογραφία workshop
· Workshops · Αθήνα // Δημοσίευση: 23 Φεβ 2015

φωτογραφικά workshops από τη σχολή Όραμα

Το πρόγραμμα των workshops αποτελείται από πέντε κύκλους εργαστηρίων [Βασική Κατάρτιση – Επαγγελματική Εκπαίδευση – DSLR Filmmaking – Φωτορεπορτάζ & Φωτογραφία Ντοκουμέντο – Εκτός Πόλης] που απευθύνονται σε όσους θέλουν να αποκτήσουν φωτογραφικές γνώσεις, αλλά και σε πιο έμπειρους φωτογράφους που θέλουν να επεκτείνουν αυτές που ήδη διαθέτουν ή έχουν επαγγελματικά κίνητρα. Κάθε κύκλος επικεντρώνεται στις γνώσεις, στις δεξιότητες, και στις τεχνικές που απαιτούνται,για τη φωτογραφική στήριξη και προσωπική εξέλιξη των μαθητών ώστε να εκπληρώσουν του στόχους τους. Με την ολοκλήρωση κάθε σεμιναρίου χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης.

 

Η Φωτογραφία στην Πράξη 01/03

[Κύκλος Workshop Βασική Κατάρτιση]

Το εργαστήριο απευθύνεται σε όσους θέλουν να βελτιώσουν τις τεχνικές δεξιότητές τους στη φωτογραφία αξιοποιώντας τη θεωρία στην πράξη. Με παραδείγματα και ασκήσεις οι συμμετέχοντες μαθαίνουν πώς οι διαφορετικές ρυθμίσεις της κάμερας επηρεάζουν το αποτέλεσμα και πώς αυτές εφαρμόζονται για την ποιοτική βελτίωση της εικόνας. Στον επίλογο του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον εισηγητή τις φωτογραφίες της ημέρας. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε εξωτερικό χώρο στην Αθήνα και αφορά αρχάριους που διαθέτουν ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, κατά προτίμηση DSLR, την οποία θα πρέπει να έχουν μαζί τους.

 

Φωτογραφική βόλτα στο τεχνολογικό πάρκο Λαυρίου: Σύνθεση και αισθητική εικόνας 07/03 & 08/03

[Κύκλος Workshop Βασική Κατάρτιση]

Το τεχνολογικό πάρκο Λαυρίου με το βιομηχανικό περιβάλλον του, που περιλαμβάνει κτήρια, στοές, μηχανήματα, γραμμές παραγωγής και πλαισιώνεται από ένα ιδιαίτερο φυσικό τοπίο, αποτελεί από μόνο του ένα όμορφο φωτογραφικό θέμα.

Το μάθημα θα εστιάσει στην κατανόηση των βασικών στοιχείων της εικόνας και την εφαρμογή τους στη σύνθεση, ώστε να αναδειχθεί το μήνυμα και η νοηματική υπόσταση της φωτογραφίας. Μέσα από τη θεωρητική διδασκαλία και τις αναλύσεις έργων ιστορικών και σύγχρονων φωτογράφων την πρώτη μέρα του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς τα σχήματα, οι γραμμές, το φως, η σκιά, το χρώμα αποτελούν τα μέσα της δημιουργικής τους έκφρασης.

Τη δεύτερη μέρα θα ανατεθούν εργασίες και με την καθοδήγηση του εισηγητή οι μαθητές θα φωτογραφίσουν στο Πάρκο, αποτυπώνοντας την ιστορία παράλληλα με τη δυναμική του χώρου, με στόχο να βελτιώσουν τις ικανότητές τους στη σύνθεση, ενισχύοντας το περιεχόμενο της εικόνας τους. Κριτική των εικόνων και συζητήσεις στο τέλος της μέρας παρέχουν μια επισκόπηση της φωτογραφικής βόλτας.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να φέρουν: την πρώτη μέρα μερικές δικές τους εικόνες για ανάλυση και τη δεύτερη μέρα τη φωτογραφική τους μηχανή και τρίποδο για τη φωτογράφιση στο Πάρκο. Το μάθημα απευθύνεται σε όσους είναι ήδη εξοικειωμένοι με τις βασικές λειτουργίες της μηχανής.

 

DSLR FILMMAKING 12/03

[Κύκλος Workshop DSLR Filmmaking]

Τα μαθήματα εισάγουν τους συμμετέχοντες στις θεμελιώδεις γνώσεις και τεχνικές που απαιτούνται για τη δημιουργία video με DSLR φωτογραφικές μηχανές.  Μέσα από την πρακτική εξάσκηση θα διδαχθούν τις βασικές αρχές του κάδρου και τις κινήσεις της κάμερας, ενώ θα ανακαλύψουν πώς μπορούν να δημιουργήσουν video υψηλής ανάλυσης και αισθητικής ποιότητας  μεταφέροντας την οπτική ενός φωτογράφου στα καρέ τους.

Τις δύο πρώτες μέρες το εργαστήριο θα εστιάσει σε βασικά τεχνικά θέματα όπως ο χειροκίνητος έλεγχος, η χρήση των φακών, ο ήχος, το φως και οι διαφορετικές ρυθμίσεις της κάμερας. Οι μαθητές θα εξοικειωθούν με τον τρόπο χρήσης του τρίποδου με fluid κεφαλή, του γερανού (crane), του slider, του μονόποδου σαν steady cam και τις βάσεις ώμου, μαθαίνοντας στην πράξη πού χρησιμεύει το κάθε εργαλείο.

Την τρίτη ημέρα, με την καθοδήγηση του εισηγητή θα βιντεοσκοπήσουν οι ίδιοι ένα σύντομο έργο προσεγγίζοντας το θέμα τους δημιουργικά, καλύπτοντας με τα πλάνα τους το κομμάτι των ρόλων που έχουν αναλάβει. θα χρησιμοποιήσουν υλικά που εξισώνουν την DSLR μηχανή με μια κινηματογραφική κάμερα και θα μάθουν να λειτουργούν αποτελεσματικά σαν ομάδα, δίνοντας λύσεις στα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

Το σεμινάριο ολοκληρώνεται με τις βασικές τεχνικές επεξεργασίας των πλάνων στο μοντάζ, ενώ στο τέλος των μαθημάτων οι συμμετέχοντες θα γνωρίζουν πώς να οργανώνουν παραγωγές με χαμηλό κόστος και να τις εξελίσσουν σε μικρά αριστουργήματα.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε φωτογράφους που έχουν τις απαραίτητες βασικές τεχνικές γνώσεις και διαθέτουν DSLR μηχανή.

 

Φωτογραφία Ντοκουμέντο: Η ζωή τη νύχτα 20/03

[Κύκλος Workshop Φωτορεπορτάζ & Φωτογραφία Ντοκουμέντο]

Η φωτογραφία έχει τη δυνατότητα να αφηγείται ιστορίες για τις σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους και προς το περιβάλλον τους. Κατά την διάρκεια των μαθημάτων, οι συμμετέχοντες θα διδαχθούν τους τρόπους να συνθέτουν μια ιστορία, να ξεπερνούν το φόβο της φωτογράφησης, καθώς και τις τεχνικές να αποκτούν πρόσβαση στο θέμα τους ώστε να το αναπτύξουν πρακτικά και εννοιολογικά.

Την πρώτη μέρα του εργαστηρίου, η εισηγήτρια θα αναλύσει τις φωτογραφικές μεθόδους αφήγησης που θα βοηθήσουν το μαθητή να αναπτύξει τη θεματολογία του. Στη συνέχεια θα μοιραστούν εργασίες και θα συζητηθούν οι προκλήσεις της δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου έργου. Οι συμμετέχοντες καλούνται στο πρώτο μάθημα να φέρουν το πορτφόλιο τους.

Τη δεύτερη μέρα θα φωτογραφίσουν το θέμα τους με την εισηγήτρια να καθοδηγεί και να συμβουλεύει προσωπικά τον καθένα.

Η τρίτη μέρα θα αφιερωθεί στην πρώτη ανάλυση και κριτική των εικόνων, ώστε στη συνέχεια οι μαθητές να βελτιώσουν την εργασία τους εξελίσσοντας παράλληλα το προσωπικό τους ύφος.

Όλη την επόμενη εβδομάδα ο κάθε συμμετέχων θα φωτογραφίζει το θέμα του, το οποίο θα παρουσιάσει ψηφιακά και τυπωμένο στο τελευταίο μάθημα όπου θα γίνει και η τελική επεξεργασία.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε φωτογράφους, με βασικές θεωρητικές και τεχνικές γνώσεις ή επαγγελματίες, πρόθυμους να δοκιμάσουν τα όρια τους, προκειμένου να εξελιχθούν σε ένα ανώτερο φωτογραφικό επίπεδο.

 

Studio Photography 29/03

[Κύκλος Workshop Επαγγελματική Εκπαίδευση]

Το εργαστήριο σχεδιάστηκε για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τους τρόπους που λειτουργεί ο επαγγελματίας φωτογράφος εντός studio και να εξοικειωθούν με τον εξοπλισμό και τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε αυτό. Παράλληλα εισάγει τους συμμετέχοντες στις βασικές αρχές φωτισμού studio, με έμφαση σε πρακτικές εφαρμογές για πορτρέτα και still-life.

Οι συμμετέχοντες θα μάθουν στην πράξη να χειρίζονται τα studio flashκαι τα αξεσουάρ τους, τα φωτόμετρα και τους ανακλαστήρες, ενώ θα διδαχθούν τεχνικές φωτισμού για την ανάδειξη της φόρμας και της υφής.