Πέρα και έξω από την αισθητική φόρμα

φωτογραφία διοργάνωσης
· Προβολές · Βόλος · Νέα Ιωνία // Δημοσίευση: 24 Φεβ 2015

το χοροθέατρο της Πίνα Μπάους (Pina Bausch) στη Φωτογραφική Λέσχη Βόλου

Την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015 στις 20:00, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση με φωτογραφίες και βίντεο, για τη ζωή και το έργο της μεγάλης καλλιτέχνιδας χορογράφου Pina Bausch στη Φωτογραφική Λέσχη Βόλου.

Στα έργα της, η δημιουργός, αφηγείται ιστορίες για τη μοναξιά και φωτίζει τον βυθό των αισθημάτων.

Σχολιάζει την αποξένωση και την κενότητα της σύγχρονης ύπαρξης. Σκιαγραφεί χαρακτήρες της καθημερινότητας με φορτίο ένα μικρόκοσμο από φόβους, ελπίδες, ματαιότητες, επιθυμίες ή αναμνήσεις που μας κατοικούν.

Η Pina «ζητούσε» επίμονα ο θεατής να προβληματιστεί, να δυσφορήσει, να αγανακτήσει, να θαυμάσει και τελικά να ευχαριστήσει το μεγαλείο της έκφρασης και της ύπαρξης του ανθρώπου με όχημα το χοροθέατρο.

Με ενδιαφέρουν οι ασυνέχειες του ασυνειδήτου - είναι εργαλείο δημιουργίας […] Η ζωή δεν μπορεί πάντα να χορευτεί με τις παραδοσιακές αισθητικές φόρμες […] Δεν με ενδιαφέρει πώς κινούνται οι άνθρωποι, αλλά το τι τους κινεί […] Η τέχνη είναι ένα όχημα για κοινωνική κριτική. Ποτέ δεν πρέπει να γίνει μέσο εξωραϊσμού της πραγματικής ζωής.

Η όλη παρουσίαση θα έχει δύο μέρη και θα διαρκέσει στο σύνολό της 2 ώρες. Στο πρώτο μέρος θα γίνει αναφορά στο έργο της Pina Bausch με παράλληλη προβολή φωτογραφιών από τα χοροθεατρικά έργα της και στο δεύτερο μέρος θα γίνει η προβολή της ταινίας «Pina – Dance Dance Otherwise We Are Lost» του Wim Wenders.

Θα ακολουθήσει συζήτηση. Την παρουσίαση επιμελείται και παρουσιάζει ο Λευτέρης Πλαβός.