έκθεση φωτογραφίας του Emmanuel Coupe Καλομοίρη στο Athens House of Photography
Το Athens House of Photography έχει την τιμή να παρουσιάσει την έκθεση του Έλληνα φωτογράφου Emmanuel Coupe Καλομοίρη, με τίτλο Fire and Ice.
Ο Coupe είναι φωτογράφος τοπίων καθώς και printmaker, γεννημένος στο Παρίσι το 1974. Ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του είναι συνδεδεμένο με τα παγωμένα και ακραία καιρικά τοπία τα οποία βρίσκονται σε απομονωμένες περιοχές των Σκανδιναβικών χωρών.
Η φωτογραφίες και τα τυπώματα του Coupe έχουν τύχει παγκοσμίας αναγνώρισης. Ονομάστηκε Landscape Photographer of the Year in 2009 στο Ηνωμένο Βασίλειο, και έχει λάβει ο πρώτο βραβείο στα 125α γενέθλια του National Geographic, Χρυσά Μετάλλια στα International Photography Awards και το PX3 Paris και πολλούς επαίνους από Epson, Spyder B&W awards, Masters Cup, Sony World Photography κτλπ. Τα τυπώματα του έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις σε όλο τον κόσμο,όπως Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία, Αυστραλία, Κίνα και Γαλλία.
Ο Coupe θεωρεί το τύπωμα ως τον ακρογωνιαίο λίθο της φωτογραφικής διαδικασίας, και πιστεύει ότι ο φωτογράφος πρέπει είτε να τυπώνει ο ίδιος είτε να επιβλέπει την διαδικασία της εκτύπωσης, ώστε να έχει τον έλεγχο ολόκληρης της φωτογραφικής διαδρομής.
Σχετικά με το “Fire and Ice”, ο Coupe αναφέρει τα εξής:
Η συλλογή τυπωμάτων που εκθέτω στο AHOP αποτελούν μέρη φωτογραφικών εργασιών που έχω κάνει στην Ισλανδία και στην Γροιλανδία. Ταξίδεψα στην απόμακρη και αρκετές φορές αφιλόξενη Ισλανδία για δύο μήνες το φθινόπωρο, και ξανά 6 μήνες αργότερα. Φωτογράφισα τα απόμακρα Highlands, τις μαύρες ηφαιστειακές ερήμους, τους τεράστιους καταρράχτες και τις άγριες ακτογραμμές. Στις επισκέψεις μου στην Ισλανδία δούλεψα ταυτόχρονα πάνω σε πολλαπλά projects τα οποία αντικατοπτρίζανε τα διάφορα οράματα μου για την χώρα αυτή. Το αποτέλεσμα ήταν μια σειρά αεροφωτογραφιών των ποταμών της Ισλανδίας, μία έγχρωμη σειρά καθώς και μια μινιμαλιστική ασπρόμαυρη σειρά. Στην πιο πρόσφατη επίσκεψη μου στην Γροιλανδία νοίκιασα ένα πλοίο και με αυτό κατάφερα να βγάλω τις περισσότερες φωτογραφίες, καθώς μου επέτρεπε να κινούμαι ανάμεσα στα παγόβουνα και να αφήσω μόνο το φως και την σύνθεση να μου υπαγορεύουν το αποτέλεσμα. Οι πολικές περιοχές και ιδιαίτερα η Γροιλανδία έχουν λάβει ιδιαίτερη προσοχή, και δικαίως, λόγο της περιβαλλοντικής επίδρασης που αντιπροσωπεύουν σε όλο τον πλανήτη. Το να είμαι κοντινός παρατηρητής των τεραστίων παγόβουνων είναι μια συγκλονιστική εμπειρία την οποία δεν θα ξεχάσω ποτέ. Ταυτόχρονα όμως έπρεπε να επικεντρωθώ στο φωτογραφικό μου όραμα. Το μοναδικό αυτό τοπίο, το οποίο άλλαζε από στιγμή σε στιγμή, ο νους μου το παραλλήλιζε με τις συνεχές αλλαγές της ανθρώπινης καθημερινότητας. Οι λεπτεπίλεπτες αυτές επιδράσεις αποτέλεσαν την ραχοκοκαλιά των συνθέσεων μου και την συνολική προσέγγιση στο έντονο αυτό θεματικό υλικό, και το αποτέλεσμα ήταν αυτή η τριλογία καθώς και μερικά ακόμη συνεχιζόμενα projects. Από την Γροιλανδία θα παρουσιάσω τυπώματα από το πρώτο μέρος της τριλογίας με τίτλο «Βουνά από Πάγο» καθώς και μέρη μιας άλλης με τίτλο “69th Parallel North”.