Επικοινωνία με το περιθώριο της αφήγησης

φωτογραφία εκδήλωσης
· Μαθήματα - Σεμινάρια · Λιβαδειά // Δημοσίευση: 24 Απρ 2015

σεμινάριο του Ηλία Γεωργιάδη στη Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς

«Αυτό που με ενδιαφέρει, είναι η αλληλεπίδραση που έχουμε με τα όρια μας. Ψυχικά και σωματικά. Κάποιες φορές, μπορεί ο στόχος να μην είναι το να τα ξεπεράσεις ή να τα αποφύγεις, αλλά να γνωρίζεις ότι υπάρχουν. Να έχεις την επίγνωση ότι είναι εκεί, και αργά η γρήγορα, χωρίς να το περιμένεις, θα γεννήσουν μια ιστορία που, δεν θα μοιάζει με ιστορία , ή μια αφήγηση που, δεν θα μοιάζει με αφήγηση, και θα ξεκινά μόνο από το στομάχι.  Αυτό είναι που με ενδιαφέρει πραγματικά και αυτό προσπαθώ να χτίσω.  Αυτό για μένα έχει να κάνει με το να πλησιάσω κάποια πράγματα που φοβάμαι και να δώ το αποτύπωμα τους πάνω μου. Πιστεύω πως η «απόσταση» που δημιουργούμε με αυτόν που βρίσκεται δίπλα μας χτίζεται πάνω σε μια βάση που αλληλεπιδρά με κάποιο φόβο ή ένα άγχος που έχουμε. Η φωτογραφία για μένα είναι ένας μηχανισμός που σπάει αυτήν την βάση.»

Οι συμμετέχοντες σε αυτό το πρόγραμμα θα έχουν την ευκαιρία μέσω ομαδικών και ατομικών συζητήσεων και παρουσιάσεων, να έρθουν σε επαφή με ένα καθαρά προσωπικό είδος προσέγγισης των θεμάτων τους, που θα έχει ως βάση τα συναισθήματα τους, την ασφάλεια που νιώθουν (ή όχι) τα ρίσκα που παίρνουν καθώς και την ικανότητα να πλησιάζουμε ένα θέμα λειτουργώντας σχεδόν «ενστικτωδώς» και χωρίς να έχουμε πλήρη συνείδηση του τι κάνουμε και πως. Επίσης, συζητώντας πάνω στην προσέγγιση που ακολουθεί κάποιος στο edit, καθώς και κατά την διάρκεια του shooting οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αναζητήσουν ποια είναι τα δικά τους όρια σε αυτό που κάνουν, αν υπάρχουν, και τι σημαίνει να τα ξεπεράσουν για την πορεία και εξέλιξη της δουλειάς τους στο μέλλον.

Ο Ηλίας Γεωργιάδης άρχισε να φωτογραφίζει στην ηλικία των 19. Από το 2011, ανέπτυξε μια προσέγγιση με ιδιαίτερη έμφαση στην περιθωριακή νυχτερινή ζωή σε μικρές πόλεις και μικρές κοινωνίες. Έπειτα ξεκίνησε να ταξιδεύει πιο έντονα στην Ελλάδα δίνοντας έμφαση περισσότερο στο αστικό και φυσικό περιβάλλον. Μετά από κάποια χρόνια ξεκίνησε να ερευνά ζητήματα σχετικά με την ανθρώπινη φύση και τη σχέση που διατηρούμε με τους χώρους όπου ζούμε, αναμειγνύοντας αναλογικά και ψηφιακά μέσα και δοκιμάζοντας νέες τεχνικές. Δείγματα της πρώτης του δουλειάς με τίτλο Over|State έχουν προβληθεί σε διάφορα travelling shows και φεστιβάλ ανά την Ευρώπη και έχουν παρουσιαστεί σε ψηφιακά και αναλογικά έντυπα και περιοδικά. Το 2014 επιλέγεται από τον οργανισμό "Photoworkshop New York" να δουλέψει με υποτροφία μαζί με τον Michael Ackerman πάνω στο ζήτημα "The Personal Narrative" (H Προσωπική Αφήγηση).Το 2015 επιλέγεται νικητής του διαγωνιστικού τμήματος στον Μήνα Φωτογραφίας της Κρακοβίας (Πολωνία) όπου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη του μεγάλη έκθεση και θα είναι μέρος του επίσημου προγράμματος. Είναι επίσης ιδρυτής του πλέον αναγνωρισμένου online περιοδικόυ Coil, που είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη φωτογραφία και αριθμεί 7 εκδόσεις με πάνω από 1000 σελίδες συνολικά και με συμμετοχές πολύ σημαντικών καλλιτεχνών του σήμερα όπως αυτές των Μichael Ackerman, Anders Petersen, Adam Cohen, Lorenzo Castore κ.α.

Πρόγραμμα για τις 23 Μαΐου
Πρωί: Εισαγωγικό κομμάτι – Παρουσίαση της δουλειάς με τίτλο Over|State και συζήτηση πάνω σε θέματα προσέγγισης, αφήγησης, οπτικού ρυθμού παρουσίασης.
Απόγευμα: Ανάλογα με τον αριθμό των συμμετοχών ο κάθε συμμετέχων θα έχει ένα δικό του κομμάτι χρόνου στο οποίο θα παρουσιάσει την εξέλιξη της δουλειάς του μέχρι εκείνη την στιγμή (δεν υπάρχει περιορισμός στο θέμα), πως ξεκίνησε, τι θα ήθελε να πετύχει στο μέλλον σχετικά με το συγκεκριμένο πρότζεκτ αλλά και γενικά, και έπειτα θα γίνεται το κομμάτι της συζήτησης. Τα reviews γίνονται ομαδικά αλλά και ατομικά.

Συνδιοργάνωση: Δήμος Λεβαδέων

Χορηγοί: Αλουμίνιο της Ελλάδος
Επιμελητήριο Βοιωτίας
Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας

Χορηγός επικοινωνίας: fmag - photography fan/magazine - http://fmag.gr/

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο mail: fotolesxilivadias@gmail.com