Papigo Workshop

Πάπιγκο
· Workshops · Ιωάννινα · Πάπιγκο // Δημοσίευση: 23 Μάιος 2015

τριήμερο workshop με τους Γιάννη Κόντο και Γιάννη Δήμου στο Πάπιγκο

Το Photometria Festival και το Athens House of Photography διοργανώνουν 3ήμερο εντατικό εργαστήριο φωτογραφίας στο πανέμορφο, παραδοσιακό, πέτρινο χωριό Πάπιγκο, στην περιοχή Ζαγοροχώρια Ηπείρου, με τους Γιάννη Κόντο και Γιάννη Δήμου. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 6 Ιουνίου και οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν μία ολόκληρη ημέρα με τον κάθε φωτογράφο. Το εργαστήρι θα είναι μια χειροπιαστή εμπειρία, με τους συμμετέχοντες να περνάνε το πρωί, το μεσημέρι και το απόγευμα φωτογραφίζοντας ως ομάδα και τα βράδια κοιτάζοντας την εργασία της ημέρας και συζητώντας για την πρόοδό τους με τους φωτογράφους.

Ο Γιάννης Δήμου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1944. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και έλαβε Μεταπτυχιακό στη σχολή Καλών Τεχνών το 1968. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, το 1969, δίδαξε καλές τέχνες, φωτογραφία και φιλοσοφία στα σχολεία της Αμερικανικής Κοινότητας της Αθήνας. Από τις αρχές του 1970 άρχισε να αναπτύσσει την προσωπική του δουλειά. Το 1976 δημοσίευσε το πρώτο του λεύκωμα με τίτλο «Η Ελλάδα που περνά». Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 άρχισε να εργάζεται στη σειρά «Πανηγύρια», η οποία παρουσιάστηκε σε διάφορα ευρωπαϊκά φεστιβάλ και φωτογραφικά κέντρα όπως το Rencontres Internationales d 'Arles, το Primavera Fotografica στη Βαρκελώνη, το Photographers Gallery του Λονδίνου και το Gulbenkian Modern Art Center στη Λισσαβώνα. Ο Γιάννης Δήμου είναι ένας ενεργός υποστηρικτής της φωτογραφίας στην Ελλάδα. Το 1979, μαζί με άλλους τέσσερις φωτογράφους, ίδρυσε το Φωτογραφικό Κέντρο Αθηνών. Το 1988, ο Γιάννης Δήμου και η σύζυγός του Bernadine ίδρυσαν τον Οργανισμό φωτορεπορτάζ Apeiron Photos, ο οποίος εκπροσωπούσε τα φωτογραφικά πρακτορεία Magnum, SYGMA, Rapho στην Ελλάδα. Το 1995 ο Δήμος δημιούργησε το Φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου για λογαριασμό του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου υπηρέτησε ως καλλιτεχνικός διευθυντής μέχρι το 1999. Έχει επιμεληθεί μερικές από τις πιο σημαντικές εκθέσεις στην Ελλάδα. Η έκθεση «Σκιές Σιωπής» έχει παρουσιαστεί στην Αρλ, στη Μπρατισλάβα, τη Μόσχα, τη Φρανκφούρτη, τη Θεσσαλονίκη, στο Houston Fotofest και τη Δανία. Έργα του βρίσκονται στις συλλογές: Bibliotheque Nationale de Paris, Centre Georges Pompidou, Maison Europenne de la Photographie, Art Institute of Chicago, Tokyo Metropolitan Museum of Photography, Gulbenkian Centro de Arte Moderna, Houston Museum of Fine Arts, καθώς και σε διάφορες ιδιωτικές συλλογές.

Ο Γιάννης Κόντος έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση στο χώρο του φωτογραφικού ντοκουμέντου. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην φωτογραφία ντοκουμέντου (University of Wales, Newport), μεταπτυχιακού διπλώματος στην Φωτογραφική Δημοσιογραφία (University of Westminster) και πτυχίου Φωτογραφίας (ΑΤΕΙ Αθηνών) και Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης). Ως ελεύθερος επαγγελματίας φωτορεπόρτερ, ο Κόντος έχει συνδεθεί με τους γαλλικούς διεθνείς οργανισμούς SYGMA, Gamma and the American Polaris Images από την ίδρυσή τους μέχρι σήμερα. Έχει πραγματοποιήσει αποστολές σε πολλά σημεία του πλανήτη: από την Παλαιστίνη και το Iσραήλ έως την Δυτική Σαχάρα και τη Σιέρα Λεόνε, και από την Βόρεια Κορέα και την Ινδονησία έως το Ιράν και την Κολομβία. Το έργο του έχει αναγνωριστεί, αφού του έχουν απονεμηθεί 20 αξιοσέβαστα βραβεία μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των World Press Photo Competition, POYi, Life Magazine's Alfred Eisenstaedt Award, N.P.P.A. "The Best of Photojournalism" and Doctors of the World "Luis Valtuena Award". Φωτογραφίες, κείμενα και συνεντεύξεις του δημοσιεύονται στα μεγαλύτερα ξένα έντυπα, όπως: Time, Newsweek, Life, The New York Times, Stern, Der Spiegel, Nouvel Observateur, Paris Match, L'Express, Le Monde, Liberation, The Independent, The Sunday Times Magazine, The Observer, GEO, L' Espresso, Panorama, La Republica, El Pais κ.ά. Το έργο του έχει προβληθεί σε διεθνείς εκθέσεις. έχει εκδώσει δύο λευκώματα από τις εκδόσεις Καστανιώτη με τίτλο «Α-πορίες» και «Κόκκινη Ουτοπία, Φωτογραφίες από την Βόρεια Κορέα».

Το Πάπιγκο θεωρείται ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Ελλάδας. Είναι απομονωμένο στη μέση της οροσειράς της Βόρειας Πίνδου και βρίσκεται στην καρδιά του εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου. Είναι χτισμένο με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της πέτρινης τοιχοποιίας.

Το κόστος του σεμιναρίου είναι 200 € και 150 € για τα μέλη ελληνικών φωτογραφικών συλλόγων (τα μέλη συλλόγων παρακαλούνται να εγγραφούν μέσω του Photometria Festival). Η αμοιβή αυτή καλύπτει μόνο τα δίδακτρα, όχι τα μεταφορικά, τη διαμονή και τη διατροφή. Το 50% επιστρέφεται μόνο στην περίπτωση που το εργαστήριο ακυρωθεί.