Κατά μέτωπο επίθεση τεχνών

αφίσα καλλιτεχνικής δράσης
· Εκθέσεις · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 24 Μάιος 2015

καλλιτεχνική δράση από το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στον πεζόδρομο της Παπαμάρκου στην περιοχή της πλατείας Άθωνος Θεσσαλονίκης

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης υποδέχεται το καλοκαίρι με μια πολυμορφική, πολύχρωμη, πολλαπλών αρωμάτων δράση, με την συμμετοχή ομάδων, που εκπροσωπούν τις καλλιτεχνικές δυνάμεις της πόλης και καλύπτουν διαφορετικούς τομείς και σας καλεί την Τετάρτη 27 Μαΐου από τις 7:00 μ.μ. μέχρι ό,τι ώρας στον πεζόδρομο της Παπαμάρκου, στην περιοχή της Πλατείας Άθωνος Θεσσαλονίκης για μία πολύωρη γιορτή από και με τη φωτογραφία μα όχι μόνο.

Για μία ακόμη φορά η τέχνη της φωτογραφίας μπλέκει με άλλες ομολόγους και διαλέγονται (από κοινού), αλληλοσυμπληρώνοντας την άποψή όλων μας για το πρόσωπο του Εγώ ή του Άλλου, για την προσωπογραφία, για την παρουσία ή απουσία εικόνας προς-όψης.

Η δράση αυτή θα αναπτυχθεί σε όλον τον πεζόδρομο της Οδού Παπαμάρκου (στην πλατεία Άθωνος), στο κέντρο της πόλης. Θα αναπτυχθούν, εκτός από την φυσική παρουσία των φωτογραφιών και το studio υπαίθριας φωτογράφισης, δράσεις, προβολές (βίντεο και φωτογραφιών), απαγγελίες, θεατρικά και κάποιες μικρότερες εκπλήξεις. Φωτογραφίες θα φιλοξενήσουν οι βιτρίνες των καταστημάτων του πεζόδρομου, η γκαλερί του «Ιδρύματος Τάσου Φάλκου και Τιτίκας Αρβανιτάκη», η γκαλερί "Χ-ΑrΤ-Ι", η γκαλερί "Π31". Όλα θα συνοδεύονται από ένα μουσικό ντουέτο, έξω από τον χώρο του «Καφέ bazaar».

 

Συμμετοχές:

 

 • Στην έκθεση φωτογραφίας «στις βιτρίνες» συμμετέχουν οι: Κατερίνα Αλεξάνδρου, Μανώλης Βάρνας, Υπατία Βρεττού, Εύη Δαλλίδου, Δημοσθένης Έππας, Σωτηρία Καρατσιώρη, Βασίλης Μαντάς, Δημήτρης Μιχαηλίδης, Ελένη Μπενιάκου, Σταύρος Ξηρός, Παύλος Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνα Παπακρασά, Γιάννης Σγούρος, Άγγελος Σοφιανίδης, Κατερίνα Τενεκετζή, Βενετία Υφαντίδου και ο Λάμπρος Φλιούκας.
 • Το Ίδρυμα Τάσου Φάλκου και Τιτίκας Αρβανιτάκη συμμετέχει με έκθεση φωτογραφίας των: Jordanka Tenova, Ανδρέα Βενιανάκη, Θεανώ Καραολανίδου, Κάλλη Μπέλλου, Αλέκα Τσιρώνη.
 • Η Γκαλερί Χ-ART-I συμμετέχει με φωτογραφίες των: Dante Velloni (Brazil), Νικολέτας Αγγελίδου, Βασίλη Καρκατσέλη, Ιωάννας Κοντογιάννη, Χρήστου Χίτσιου
 • Η γκαλερί "Π31" συμμετέχει με την έκθεση "pet-treto" (τη δική της ματιά στο πορτραίτο), μια έκθεση φωτογραφίας με θέμα τα αδέσποτα ζώα, σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό "Καταφύγιο Ζώων – Animal Refuge". Στην έκθεση συμμετέχουν οι φωτογράφοι: Βασίλης Δραγάνης, Δήμητρα Κόμναρη, Δημήτρης Κουτσός, Θανάσης Αθανασιάδης, Κατερίνα Κλωναρίδου, Χριστίνα Καζαντζίδου, Αθηνά Καρακίτσιου
 • Συμμετοχή της ομάδας «Καλειδοσκόπιο» με μια performance για τη βία και το ρατσισμό.

ΑήΘΗ ΣΗΜάΔΙΑ
-Εγώ-
Μία λέξη ισοδυναμεί με χίλιες εικόνες.
Πόσα αντίγραφα του εαυτού σου μπορείς να βγάλεις σε έναν κόσμο που τον συνθέτουν διάφοροι κόσμοι ώστε να καταφέρεις να βλέπεις μόνο τον εαυτό σου μέσα σε αυτούς ; Και τι γίνεται όταν στις χίλιες εικόνες σου, έρχονται να προστεθούν και οι ισάριθμες λέξεις -
«πεινάω, διψάω, διαφέρω, δέχομαι, δεν είμαι εσύ;»

Συντελεστές, σκηνοθετική επιμέλεια, κείμενα, κινησιολογική προσέγγιση: Κουτροπούλου Καλλιόπη
Βοηθός συντονισμού και κινησιολογικής προσέγγισης: Κουσάνα Ζωή
Ερμηνευτές: Κουσάνα Ζωή, Ξενουδάκη Φανή, Μουλιάκου Ιωάννα, Καρδακάρη Μαίρη, Τσουφλίδου Δανάη, Δήμου Ασπασία, Μάριος Τσικές, Μαργούτας Αθανάσιος, Κουτροπούλου Καλλιόπη.
Επιμέλεια προγράμματος και Βίντεο: Παπατριανταφύλλου Νικόλας
Φωτογραφική επένδυση: Αθανάσιος Αθανασιάδης, Βασίλης Καρκατσέλης

 • Συμμετοχή της Θεατρικής ομάδας ΕΝΔΟΧΩΡΑ (στα πλαίσια του «Φωτοδράματος», που από παλιά έχει απασχολήσει Ενδοχώρα και Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης):

  ΤΟ ΠΑΖΛ ΤΟΥ ΠΟΡΤΡΕΤΟΥ
  Ακούγονται τα παρακάτω κείμενα :

 1. «Φαίδρα» του Γιάννη Ρίτσου, από τη Σόφη Σπυρίδου.
 2. «Ο άνθρωπος με το κασκέτο» του Θ. Λειβαδίτη, από τη Μιράντα Παπαγεωργίου.
 3. «Ο βασιλιάς της Ασίνης», προσαρμογή για φωτογράφους στο ποίημα του Γ. Σεφέρη, από τον Γ. Καμπούρη.
 4. «Η ζωγραφιά μου» του Γ. Σουρή από τον Β. Βογιατζή.
 5. Κείμενά τους γραμμένα ακριβώς για την εκδήλωση, καθώς και επιλογές από άλλους συγγραφείς, διαβάζουν οι συγγραφείς Γ. Τσιτσιμής, Θ. Ράπτης και ο μαθητής-ηθοποιός Δ. Μιχαηλίδης.

  Συντονισμός και εγκατάσταση για την performance: Γιώργος Καμπούρης.

 • Συμμετοχή της Αναστασίας Γκίτση: συμμετέχει με εικονοποιημένη ποίηση (videopoetry) + soundpoetry (by Ηλίας Χατζόγλου) και αποβαίνει σε μία-1 (2-3-4) εν παραλληλία ποιητική συνομιλία με τον Γιάννη Τσιτσίμη.

  Η συμμετοχή της στην εκδήλωση στηρίζεται στην βιντεοπροβολή:

 1. της «τριλογίας» της: Συλλαβή Μπετόν, Συλλαβή Μάρμαρο, Συλλαβή Χαρτί
 2. των ποιημάτων: Η πόλη όπως είναι, Λιποταξία

  και την live απαγγελία λοιπών ποιητικών pieces.

 • Συμμετοχή της performer και ποιήτριας Μαρία Γκόλια: θα εργαστεί ξεφλουδίζοντας το πορτραίτο της με τα ποιητικά της νύχια μέχρι απογυμνώσεως του ... «Ααχ! Ε γ ώ!». Μια «εγω-οικεία» performance δια-λόγου, τιμής σε τραγούδι εξελίσσεται (έως εδώ).