Όταν η Σταχτοπούτα συνάντησε τον κύριο Φρόυντ - ΙΙ

αφίσα έκθεσης
· Εκθέσεις · Ρέθυμνο // Δημοσίευση: 25 Μάιος 2015

ομαδική εικαστική έκθεση στην αίθουσα τέχνης ΜΟΡΦΕΣ στο Ρέθυμνο

Συμμετέχοντας στις δράσεις του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT 2015 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η Αίθουσα Τέχνης «Μορφές» και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον» παρουσιάζουν την ομαδική εικαστική έκθεση «Όταν η Σταχτοπούτα συνάντησε τον κύριο Φρόυντ - ΙΙ» στην Αίθουσα Τέχνης «Μορφές» την Τετάρτη 27 Μάη 2015 στις 20:00. Μια εικαστική αφήγηση της ιστορίας του υποδήματος από τους μύθους της Σταχτοπούτας έως τις θεωρίες του Δρ. Φρόυντ.

Συμμετέχουν Έλληνες & Διεθνείς εικαστικοί καλλιτέχνες με έργα Ζωγραφικής, Γλυπτικής, Χαρακτικής, Κεραμικής, Φωτογραφίας, Video-Art και Εγκαταστάσεων.

Συμμετέχουν: Σοφία Βλαζάκη, Ανδρέας Βούσουρας, Πόπη Γιατρουδάκη, Δόμνα Δέλιου, Γιάννης Διαλινός, Βασίλης Θέος, Ιφιγένεια Καμπέρη, Ειρήνη Κανά, Σάββας Κόης, Μαρία Κοκκίνη, Χριστίνα Κουκουράκη, Γιάννης Κουτρούλης, Μαρίνα Κροντηρά, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Όλγα Μαλαμούδη, Μαρία Μαραγκουδάκη, Γιάννης Π. Μαρκαντωνάκης, Εριέττα Μαρκαντωνάτου, Μαρία Μιχελογιάννη, Κωστής Μουδάτσος, Κωνσταντίνος Μπερδέκλης, Ισμήνη Μπονάτσου, Αικατερίνη Ντινοπούλου, Παντελής Παντελόπουλος, Φάνης Παρασκευουδάκης, Kai Piepgras, Παναγιώτης Πλιάσσας, Σπυριδούλα Πολίτη, Μιχάλης Πολυχρονάκης, Χρυσούλα Σκεπετζή, Μαρία Σολινταδάκη, Κώστας Σπανάκης, Δήμητρα Σταυρινίδου, Rena Stollenwerk, Δημήτρης Τάταρης, Αντώνης Τριανταφύλλου, Μάνθα Τσιάλου, Ειρήνη Τσιράκη, Βούλα Φερεντίνου, Χριστίνα Φοίτου, Manfred Hermans & Λιάνα Ψαρολογάκη.

Εικαστική Επιμέλεια: Ηλίας Ηλιάκης & Αναστάσιος Λ. Χαραλαμπάκης

«Η ψυχανάλυση είναι τέχνη, η ζωγραφική είναι τέχνη, το παραμύθι είναι τέχνη, οι μόνες τους διαφορές έγκεινται στην τεχνική. Και στις δύο εκφράσεις (τέχνη, ψυχανάλυση) η πολύπλευρη επαφή με τον εσωτερικό και τον εξωτερικό κόσμο του ατόμου οδηγεί στην αναζήτηση μιας προσωπικής αλήθειας. Εν δυνάμει, και η τέχνη μα και η ψυχανάλυση προσφέρουν ένα χώρο μεταβατικό, όπου το άτομο μπορεί να λειτουργήσει ελεύθερο από συγκρούσεις. Η Τέχνη και η ψυχανάλυση βρίσκουν το κοινό τους έδαφος στο ασυνείδητο. Η ψυχανάλυση μέσα από τη μελέτη και την ερμηνεία του λανθάνοντος περιεχομένου του λόγου γεννά συνειδητές μορφές έκφρασης. Η τέχνη από την άλλη, εκφράζει αυθόρμητα το περιεχόμενο του ασυνειδήτου χωρίς μελέτη και χωρίς τις δευτερογενείς επεξεργασίες του λόγου, δημιουργώντας συναισθηματικές καταστάσεις οι οποίες φαίνεται να έχουν «θεραπευτική» αξία χωρίς όμως να εμπλέκουν εμφανώς το σύστημα συνειδητό - ασυνείδητο σ’ αυτή τη διαδικασία».

 

Η Αίθουσα Τέχνης «Μορφές» ιδρύθηκε από τον Ηλία Ηλιάκη το 1991 στην καρδιά της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου. Στόχος της λειτουργία της είναι η συνειδητή καλλιτεχνική αποκέντρωση και η υπεύθυνη ενημέρωση του φιλότεχνου κοινού για τις εικαστικές τάσεις που διακρίνονται στη νεώτερη και σύγχρονη τέχνη. Η Αίθουσας Τέχνης “Μορφές” οργανώνει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις από όλους τους χώρους της σύγχρονης τέχνης και τα κριτήρια επιλογών των έργων που παρουσιάζει βασίζονται στην ποιότητα και στην αυθεντικότητα της καλλιτεχνικής δημιουργίας φέρνοντας σε άμεση επαφή τους Κρήτες με τους θεωρητικούς της τέχνης, τους καλλιτέχνες, τα έργα τους και τις σύγχρονες εικαστικές αναζητήσεις έκφρασης.

Το πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» υλοποιείται από το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, όλους τους Δήμους του Νομού Χανίων και τους Πολιτιστικούς Φορείς που έχουν σκοπό τη διερεύνηση και ανάπτυξη του Πολιτισμού και των Καλών Τεχνών.
Στόχος του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» είναι να αναδείξει ο Νομός Χανίων το εικαστικό δυναμικό του και να καταστεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εικαστικών δράσεων της Ελλάδας, μια αρένα νέων καλλιτεχνικών τάσεων και ένα φόρουμ εικαστικού διαλόγου και δημιουργίας, ένα χωνευτήρι αλληλεπιδράσεων μεταξύ των γηγενών πολιτιστικών αξιών και των διεθνών ρευμάτων πρωτοπορίας, το βήμα παρουσίασης των δράσεων και αναζητήσεων τόσο των Δασκάλων της Τέχνης όσο και των ευφάνταστων Νέων Δημιουργών.
Παράλληλα με την προβολή του τόπου και την ανάδειξη του ντόπιου πολιτιστικού δυναμικού, στόχος παραμένει η κατασκευή ενός διαδραστικού δικτύου επικοινωνίας μεταξύ όλων των Κρητών Εικαστικών Δημιουργών, της τοπικής κοινωνίας, της ευρύτερης καλλιτεχνικής κοινότητας και του παγκόσμιου πολιτιστικού ιστού.

H Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» δημιουργήθηκε με σκοπό να σώσει από την ερήμωση και τον αφανισμό το Παλιό Ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού στο Νομό Χανίων της Κρήτης. Στόχος της είναι να στεγάσει στους χώρους του εκδηλώσεις πολιτισμού, μετατρέποντάς το σε έναν τόπο μνήμης και ένα πεδίο δράσεων στην ενδοχώρα του νησιού.
Το κτίριο του Παλιού Ελαιουργείου αποτελείται από τον κεντρικό οικοδομικό πυρήνα που κατασκευάστηκε με λιθοδομή τη δεκαετία του 1920 και από πτέρυγες - δορυφόρους κατασκευασμένες σε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις ως τη δεκαετία του 1970. Το 1980 σταμάτησε η λειτουργία του ως λιοτρίβι και αφέθηκε να καταρρέει γοργά. Κατά την ανασυγκρότησή του στόχος ήταν η διατήρηση των πρωταρχικών υλικών του κτιρίου με τον αυθεντικό τεχνολογικό του εξοπλισμό με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Ο μηχανικός εξοπλισμός του ελαιοτριβείου είναι Ελληνικής Κατασκευής(!) από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και διατηρήθηκε σαν σημείο μνήμης και αναφοράς των αρχικών λειτουργιών του χώρου.
Σήμερα το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός. Απαρτίζεται από την «Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών Χανίων» που στόχο της έχει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρουσίαση περιοδικών εικαστικών εκθέσεων, και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων» που σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η παρουσίαση και η ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του «Ελαιουργείου» και η προώθηση μαζί με τη μελέτη των διαδραστικών επαφών της Σύγχρονης Τέχνης με τον Άνθρωπο. Παράλληλα από το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» εκπορεύονται έξι μεγάλα προγράμματα Επικοινωνίας, Συνεργασίας, Ανάπτυξης & Πολιτισμού: 1.«Ο Δρόμος των Μουσείων», 2.«Ο Κύκλος των Φαραγγιών», 3.«ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων», 4.«Τέχνη & Οίνος – Τα Οινοποιεία Δυτικής Κρήτης στηρίζουν τον Πολιτισμό», 5.«Δημιουργική Φιλοξενία Καλλιτεχνών – Olivepress Art Residency» & 6.«Το Βήμα της Τέχνης».
Το παλιό λιοτρίβι που αναγεννήθηκε σε «Εργοστάσιο Τέχνης», βρίσκεται στο χωριό Δρομόνερο, 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων (30 λεπτά με το αυτοκίνητο), πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στο γραφικό ψαροχώρι του Λιβυκού Πελάγους με τις μαγικές παραλίες: την Παλαιόχωρα.