'εικαστική δράση της Λυδίας Δαμπασίνα στα πλαίσια του προγράμματος ΧΑΝΙaRT 2015 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων
Η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η Εφορία Αρχαιοτήτων Χανίων και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Xανίων – Ελαιουργείον συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2015 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» παρουσιάζουν την εικαστική δράση «2100+2500 Λέξεις Έρωτα» της Λυδίας Δαμπασίνα την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015 στις 20:30 στην Υπόγεια Κρήνη της Σπλάντζιας.
Αρχικά, ο ιστορικός και κριτικός της τέχνης Δρ. Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος θα παρουσιάσει την καλλιτέχνιδα Λυδία Δαμπασίνα με σχόλια και αναφορές για την πορεία της στο χώρο της εικαστικής σκηνής και ειδικά της Βιντεοτέχνης (Video-Art). Η Λυδία Δαμπασίνα θα μιλήσει για τη δημιουργία και τους στόχους παραγωγής των έργων Βιντεοτέχνης «2100 Λέξεις Έρωτα» (2013, διάρκεια 17:17’’) και «2500 Λέξεις Έρωτα» (2015, διάρκεια 18:50’’). Στη συνέχεια θα προβληθούν τα δύο έργα και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Με τη λήξη της συζήτησης τα δύο έργα θα προβάλλονται εναλλάξ έως το τέλος της νύκτας με ελεύθερη είσοδο.
Επιμέλεια: Δρ. Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος
«Θέλησα να κατασκευάσω μία ερωτική ιστορία κάνοντας μία περίληψη από πολλές προσωπικές ερωτικές ιστορίες, χρησιμοποιώντας αποσπάσματα γραπτών από –τουλάχιστον- 10.000 σελίδες γραμμάτων, σημειώσεων, μέιλς (mails) και μηνυμάτων (sms), που έστειλα ή έλαβα.
Το κύριο ερώτημα που τέθηκε σε μένα – σταδιακά με την εξέλιξη του έργου – ήταν το να δω αν υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στις διαφορετικές ερωτικές ιστορίες, και αυτό γιατί οι λέξεις που προφέρουμε είναι πάντα οι ίδιες. Αναπαράγουμε επ’ άπειρον σε κάθε νέο έρωτα τα ίδια στερεότυπα συμπεριφοράς;;;; Αυτό το είδος ψυχαναλυτικής αυτοανάλυσης, αφορά –πιστεύω αποκλειστικά τον καθένα ξεχωριστά».Λυδία Δαμπασίνα, εικαστικός
«Στο πρώτο έργο βιντεοτέχνης της Λυδίας Δαμπασίνα διηγείται μια γυναικεία φωνή και στο δεύτερο μια ανδρική. Με το έργο αυτό η Λυδία θεματοποιεί την ανδρική και τη γυναικεία θέση στον έρωτα χωρίς να βλέπουμε τον άνδρα και τη γυναίκα αλλά ακούγοντας μόνο τις φωνές τους. Ο έρωτας είναι ένα γλωσσικό φαινόμενο ανεξάρτητα από τους δράστες του οι οποίοι μπορεί ενίοτε να είναι πιόνια του γλωσσικού φαινομένου στο οποίο εμφανίζεται και μια συνενοχή ολόκληρης της φύσης».
Δρ. Κωνσταντίνος Πρώιμος, ιστορικός και κριτικός της τέχνης
Η εικαστική δράση «2100+2500 Λέξεις Έρωτα» εντάσσεται στο πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2015 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» και συνδιοργανώνεται από τη την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, την Εφορεία Αρχαιοτητων Χανίων και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον.
Το πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» υλοποιείται από το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, όλους τους Δήμους του Νομού Χανίων και τους Πολιτιστικούς Φορείς που έχουν σκοπό τη διερεύνηση και ανάπτυξη του Πολιτισμού και των Καλών Τεχνών.
Στόχος του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» είναι να αναδείξει ο Νομός Χανίων το εικαστικό δυναμικό του και να καταστεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εικαστικών δράσεων της Ελλάδας, μια αρένα νέων καλλιτεχνικών τάσεων και ένα φόρουμ εικαστικού διαλόγου και δημιουργίας, ένα χωνευτήρι αλληλεπιδράσεων μεταξύ των γηγενών πολιτιστικών αξιών και των διεθνών ρευμάτων πρωτοπορίας, το βήμα παρουσίασης των δράσεων και αναζητήσεων τόσο των Δασκάλων της Τέχνης όσο και των ευφάνταστων Νέων Δημιουργών.
Παράλληλα με την προβολή του τόπου και την ανάδειξη του ντόπιου πολιτιστικού δυναμικού, στόχος παραμένει η κατασκευή ενός διαδραστικού δικτύου επικοινωνίας μεταξύ όλων των Κρητών Εικαστικών Δημιουργών, της τοπικής κοινωνίας, της ευρύτερης καλλιτεχνικής κοινότητας και του παγκόσμιου πολιτιστικού ιστού.
H Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» δημιουργήθηκε με σκοπό να σώσει από την ερήμωση και τον αφανισμό το Παλιό Ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού στο Νομό Χανίων της Κρήτης. Στόχος της είναι να στεγάσει στους χώρους του εκδηλώσεις πολιτισμού, μετατρέποντάς το σε έναν τόπο μνήμης και ένα πεδίο δράσεων στην ενδοχώρα του νησιού.
Το κτίριο του Παλιού Ελαιουργείου αποτελείται από τον κεντρικό οικοδομικό πυρήνα που κατασκευάστηκε με λιθοδομή τη δεκαετία του 1920 και από πτέρυγες - δορυφόρους κατασκευασμένες σε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις ως τη δεκαετία του 1970. Το 1980 σταμάτησε η λειτουργία του ως λιοτρίβι και αφέθηκε να καταρρέει γοργά. Κατά την ανασυγκρότησή του στόχος ήταν η διατήρηση των πρωταρχικών υλικών του κτιρίου με τον αυθεντικό τεχνολογικό του εξοπλισμό με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Ο μηχανικός εξοπλισμός του ελαιοτριβείου είναι Ελληνικής Κατασκευής(!) από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και διατηρήθηκε σαν σημείο μνήμης και αναφοράς των αρχικών λειτουργιών του χώρου.
Σήμερα το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός. Απαρτίζεται από την «Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών Χανίων» που στόχο της έχει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρουσίαση περιοδικών εικαστικών εκθέσεων, και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων» που σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η παρουσίαση και η ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του «Ελαιουργείου» και η προώθηση μαζί με τη μελέτη των διαδραστικών επαφών της Σύγχρονης Τέχνης με τον Άνθρωπο. Παράλληλα από το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» εκπορεύονται έξι μεγάλα προγράμματα Επικοινωνίας, Συνεργασίας, Ανάπτυξης & Πολιτισμού: 1.«Ο Δρόμος των Μουσείων», 2.«Ο Κύκλος των Φαραγγιών», 3.«ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων», 4.«Τέχνη & Οίνος – Τα Οινοποιεία Δυτικής Κρήτης στηρίζουν τον Πολιτισμό», 5.«Δημιουργική Φιλοξενία Καλλιτεχνών – Olivepress Art Residency» 6.«Το Βήμα της Τέχνης».
Το παλιό λιοτρίβι που αναγεννήθηκε σε «Εργοστάσιο Τέχνης», βρίσκεται στο χωριό Δρομόνερο, 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων (30 λεπτά με το αυτοκίνητο), πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στο γραφικό ψαροχώρι του Λιβυκού Πελάγους με τις μαγικές παραλίες: την Παλαιόχωρα.