έκθεση φωτογραφίας των Μεταλλείων της Σερίφου του Γιάννη Τυροβολά στη Σέριφο και στο Βόλο
Μέρες μαυρισμένες
σκάβουν μέσα βαθιά
να προλάβουν το χρόνο…
«Με το στίχο αυτό ξεκίνησε σιγά-σιγά και επίπονα ο φίλος Κώστας Υφαντής να γράφει τον ένα στίχο μετά τον άλλο για τους μεταλλωρύχους του νησιού εμπνεόμενος από κάτι φωτογραφίες μου και κάποιες σκόρπιες συζητήσεις, παρακαλώντας τον ταυτόχρονα, εάν μπορεί, να γράψει κάτι…
Όταν δε τέλειωσε ό,τι είχε να πει, μου έστειλε τη ποιητική συλλογή με το ταχυδρομείο να της ρίξω μια ματιά. Αισθάνθηκα τότε, ότι ήταν χρέος μου να γυρίσω στο νησί, ύστερα από 6 χρόνια, και να ολοκληρώσω ό,τι άφησα ημιτελές το καλοκαίρι του 1997. Περιπλανήθηκα στο νησί φωτογραφίζοντας, γνώρισα μεταλλωρύχους, άκουσα τις ιστορίες τους, διάβασα για τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του νησιού με κορύφωση την ματωμένη εκείνη απεργία του 1916.
Η παρούσα έκθεση φωτογραφίας – ποίησης είναι απόσταγμα της μισόφωτης εκείνης εμπειρίας. Τώρα, δώδεκα χρόνια μετά αισθάνομαι, ότι η Σέριφος δεν υπήρξε μόνο η αφορμή για την μετέπειτα συστηματική ενασχόληση μου με τη Βιομηχανική Αρχαιολογία, αλλά αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες για μια βαθύτερη ενδοσκόπηση.»
Γιάννης Τυροβολάς
Η έκθεση αποτελείται από 5 συνθέσεις μεγάλων διαστάσεων (Εμπειρία Μισόφωτη I, II, IIIB, IV,V) και είναι μια εικαστική σύνθεση φωτογραφίας και ποίησης με αντικείμενο τα ανενεργά Μεταλλεία σιδήρου στη Σέριφο. Η ποίηση είναι του βραβευμένου ποιητή Κώστα Υφαντή από την ποιητική συλλογή Εμπειρία Μισόφωτη συνοδευόμενη από δύο ποιήματα δικά μου γραμμένα για την έκθεση, η οποία παρουσιάζεται ήδη στη Σέριφο στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του φεστιβάλ Σερίφου 2015 και στη συνέχεια στο Βόλο το φθινόπωρο του 2015.
Τα μεταλλεία της Σερίφου σε Κουταλά και Μ. Λιβάδι λειτούργησαν για ένα αιώνα μεταξύ του δευτέρου ήμισυ του 19ου αιώνα – πρώτο ήμισυ του 20ου. Αξιοσημείωτο κοινωνικοπολιτικό γεγονός κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των Μεταλλείων υπήρξαν οι αγώνες των μεταλλωρύχων για την καθιέρωση του θεσμού του οκταώρου, τις οικονομικές αποδοχές και τα μέτρα ασφάλειας στην εργασία. Αποκορύφωμα των αγώνων – διεκδικήσεων των μεταλλωρύχων υπήρξε η αιματηρή απεργία του Αυγούστου 1916 υπό τον Κ. Σπέρα κατά την οποία σκοτώθηκαν 4 απεργοί και 3 - 4 χωροφύλακες.
Χώροι φιλοξενίας της έκθεσης:
Σέριφος:
Βόλος: