γνωρίζοντας τη νομαδική και μετακινούμενη κτηνοτροφία στη Μεσόγειο
Μία από τις σημαντικότερες παραδοσιακές πρακτικές για την οικονομία και τον πολιτισμό ολόκληρης της Μεσογείου, αποτελεί η κτηνοτροφία και ειδικά η νομαδική ή μετακινούμενη κτηνοτροφία (transhumance). Αν και χρονικά, οι ρίζες της πάνε πίσω στην προϊστορία, η μετακινούμενη κτηνοτροφία συνεχίζει ως σήμερα να είναι ζωντανή σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου.
Η έκθεση «στο διάβα», ένα φωτογραφικό ταξίδι στη ζωή και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μετακινούμενοι και νομάδες κτηνοτρόφοι στη Μεσόγειο, κάνει στην Ελλάδα την έκτη στάση της μετά από την Ελβετία, τη Γαλλία, την Τυνησία, το Λίβανο και την Ισπανία και πριν ολοκληρώσει τον κύκλο της στην Τουρκία. Στη χώρα μας θα φιλοξενηθεί στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, πεδίο μελέτης για τη μετακινούμενη κτηνοτροφία στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο, ενώ στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Η μετακίνηση των κοπαδιών σε αναζήτηση τροφής και νερού, συνήθως από τα πεδινά στα ορεινά την άνοιξη και αντιστρόφως το φθινόπωρο είναι μια αναγνωρισμένη πολιτισμική πρακτική με σημαντικές ιστορικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις. Η συμβολή της στη διαχείριση της βιοποικιλότητας είναι αποδεδειγμένη, ακόμη και μέσα από τη διάδοση της παραδοσιακής γνώσης για την ορθή χρήση περιβαλλοντικών πόρων, αλλά και στη διαφύλαξη ενός σημαντικού όγκου πολιτισμικών και κοινωνικών χαρακτηριστικών των ιδιαίτερων εθνοτοπικών ομάδων που την εξασκούν όπως οι Βλάχοι και οι Σαρακατσάνοι στην Ελλάδα. Το σημαντικότερο όλων όμως, είναι ότι σε μια εποχή οικονομικής κρίσης και σημαντικότατων κοινωνικό-πολιτικών ανακατατάξεων, η συγκεκριμένη πρακτική έχει τη δυνατότητα να συμβάλει ουσιαστικά στην αειφορική ανάπτυξη των ορεινών και ημιορεινών περιοχών, στη διατήρηση του οικολογικού ιστού και να προσφέρει μέσα από τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα της στην καλυτέρευση της ζωής των κατοίκων της Μεσογείου.
Στον πρώτο σταθμό της έκθεσης στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο, η φωτογραφική έκθεση «στο διάβα» θα πλαισιωθεί με εκθέματα από το Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου του Ιδρύματος Τοσίτσα, καθώς και με μια μεγάλη ενότητα φωτογραφιών του Κώστα Μπαλάφα (1920-2011), που αφορούν στη ζωή των μετακινούμενων κτηνοτρόφων της περιοχής
Εγκαίνια: Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015 στις 19:30
Στην Ελλάδα, η έκθεση «στο διάβα» διοργανώνεται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (Med-INA) σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου, την Πίνδος Περιβαλλοντική και το Οικομουσείο του Ποταμού Αώου. Η έκθεση είναι μια δράση στο πλαίσιο του προγράμματος για τη μετακινούμενη και νομαδική κτηνοτροφία στη Μεσόγειο της διεθνούς οργάνωσης για την αναγνώριση και διατήρηση πολιτιστικών πρακτικών που συμβάλλουν στην προστασία της φύσης και την αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων, το Μεσογειακό Δίκτυο για τη Φύση και τον Πολιτισμό (Mediterranean Consortium of Nature and Culture).