Παρουσίαση προϊόντος μέσω της Φωτογραφίας & του Φωτορεαλισμού

αφίσα σεμιναρίου
· Μαθήματα - Σεμινάρια · Θέρμη · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 10 Σεπ 2015

εντατικό σεμινάριο φωτογραφίας από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος διοργανώνει εντατικό σεμινάριο με θέμα την «Παρουσίαση προϊόντος μέσω της Φωτογραφίας & του Φωτορεαλισμού», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 26 & 27/09.

 

Σκοπός του προγράμματος

Το εντατικό σεμινάριο αποτελεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την παρουσίαση προϊόντων μέσω της φωτογραφίας αλλά και του φωτορεαλισμού. Ο σχεδιασμός με στόχο τη διαφήμιση και προώθηση προϊόντων αποτελεί σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας, αλλά και εποπτικό μέσο επικοινωνίας μιας καινοτόμου ιδέας. Με τα νέα ψηφιακά μέσα σχεδιασμού και απεικόνισης ο σχεδιαστής έχει πλέον τη δυνατότητα να οπτικοποιήσει το προϊόν με απόλυτη γεωμετρική ακρίβεια αλλά και φωτορεαλιστική πιστότητα. Τόσο η φωτογραφία όσο και η φωτορεαλιστική απεικόνιση ενός αντικειμένου αποτελεί πλέον αναγκαίο εργαλείο επικοινωνίας ανάμεσα στο σχεδιαστή και τον πελάτη, σε όλες τις φάσεις της ανάπτυξης ενός προϊόντος, από τα προσχέδια μέχρι την παραγωγή και προώθηση του προϊόντος.

Απευθύνεται σε σχεδιαστές αντικειμένων, βιομηχανικούς σχεδιαστές, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, γραφίστες, διαφημιστές, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες από δημιουργικούς ή βιομηχανικούς κλάδους, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται να αναπτύξουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους στην παρουσίαση προϊόντων μέσα από ψηφιακά και αναλογικά μέσα, την φωτογραφία, τον φωτορεαλισμό, τη διαφήμιση και το design. Δεν απαιτείται προηγούμενη γνώση λογισμικών.

Περιεχόμενο/Θεματικές Περιοχές

Η δομή του προτεινόμενου προγράμματος αποτελείται από δυο βασικές θεματικές περιοχές, της φωτογραφίας και του φωτορεαλισμού. Πιο συγκεκριμένα, οι κεντρικοί άξονες με τα επιμέρους παρεχόμενα μαθήματά τους είναι οι εξής:

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου | Φωτογράφιση σε συνθήκες στούντιο | Εισηγητής: Στέφανος Τσακίρης

Εισαγωγή στη Φωτογραφία Θεωρία: Σύντομη αναφορά στις βασικές αρχές τις Φωτογραφίας. Από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή. Επεξήγηση των μενού ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών (διάφραγμα-ταχύτητα-ευαισθησία και εφαρμογή τους). Σύντομη πρακτική άσκηση. Ομαδική συζήτηση για το φως και τα χαρακτηριστικά του. Είδη φωτός και οι χρήσεις τους.

Τεχνικές στούντιο, εφαρμογές φυσικού και τεχνητού φωτισμού σε αντικείμενα. Παράδειγμα φωτογράφισης αντικειμένων. Πρακτική εφαρμογή ανα ομάδες (όποιος επιθυμεί μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δική του φωτογραφική μηχανή). Παρουσίαση και συζήτηση των φωτογραφιών.

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου| Φωτορεαλισμός στο λογισμικό Maxwell | Εισηγήτρια: Ιωάννα Συμεωνίδου

Επιλογή κατάλληλων υλικών και προετοιμασία του μοντέλου για φωτορεαλισμό. Εισαγωγή στο λογισμικό Maxwell, παραδείγματα φωτορεαλιστικής απεικόνισης και βίντεο. Εξοικείωση με τα μενού και τον Scene Manager. Ρυθμίσεις κάμερας (φακός, βάθος πεδίου, ISO, ταχύτητα κλείστρου) και ρυθμίσεις περιβάλλοντος (φυσικός φωτισμός, skydome, HDRI, etc).

Εισαγωγή στα υλικά, δημιουργία νέου υλικού, σύνθετα υλικά με υφές (bump maps, transparency maps, etc) και χρήση υλικών από τις online βιβλιοθήκες υλικών του Maxwell. Τεχνητός φωτισμός (luminous materials) και χρήση του multilight για εναλλαγές στο φωτισμό κατά τη διάρκεια του rendering.

Υποβολή αίτησης: Για συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, είναι απαραίτητο μέχρι 18/09/2015 να συμπληρωθεί η online φόρμα που θα βρείτε στο εδώ.

 


Στέφανος Τσακίρης, Φωτογράφος
Ιδρυτής τους στούντιο «Φωτογραφείον» στη Θεσσαλονίκη. Απόφοιτος του ΤΕΙ Αθήνας, με πτυχίο της σχολής Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών μέσων, με πολυετή εμπειρία στη διαφημιστική φωτογραφία και συνεργασίες με σημαντικές ελληνικές και διεθνείς εταιρίες. Συνεργάτης του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης από το 2004, στα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ιωάννα Συμεωνίδου, Αρχιτέκτων Μηχανικός
Λέκτορας της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Γκρατς στην Αυστρία, επίσημη εκπαιδεύτρια του λογισμικού Rhinoceros και επισκέπτρια καθηγήτρια στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος. Απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, με μετεκπαίδευση στην Architectural Association του Λονδίνου σε θέματα ψηφιακής σχεδίασης και τεχνολογιών αιχμής. Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε πολυάριθμα σεμινάρια σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.