έκθεση φωτογραφίας του Θωμά Φίλιου στο Booze Cooperativa στην Αθήνα
Κλείνεις τα μάτια, οι νότες χορεύουν, σε σπρώχνουν να ξεφύγεις από την πραγματικότητα, συγκεντρώνεσαι στον ήχο και το ταξίδι αρχίζει. Και όταν ο συνθέτης αφήνει παύσεις ανάμεσα στις νότες, τότε είναι που ο εγκέφαλος δημιουργεί τις δικές του αρμονίες, ενώ ταυτόχρονα έρχεται η κορύφωση του έργου. Ανάλογα και στον δικό μου ασπρόμαυρο κόσμο, τα λαμπερά σύννεφα προβάλλουν με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούν ερωτηματικά, σε καλούν να συμπληρώσεις την δική σου εμπειρία. Τι έγινε πίσω από τον λόφο; Τι υπάρχει πίσω από τον τοίχο; Γιατί στάθηκε το συννεφάκι πάνω από το δένδρο; Τι αγναντεύει η ανθισμένη κορομηλιά μόνη της πάνω στο λόφο;
Το ταξίδι ξεκινά από τη γη, είναι απαραίτητο να συνηγορήσει ολόκληρη η φύση ώστε να ξεφύγεις από την βαρύτητα και να περάσεις το φράγμα του ορίζοντα. Συγκλίνουσες γραμμές ορίζουν τον διάδρομο της απογείωσης, ένας θάμνος υψώνει το ανάστημά του για να αγγίξει το σύννεφο, το αστραποκαμένο δένδρο μπλέκει τα λιγοστά κλωνάρια του με την ουράνια πλεξούδα, ένα σπασμένο κλωνάρι γίνεται σκάλα για να ανέβεις. Ο ήχος του φτερουγίσματος πάνω από τον τοίχο ή το οροπέδιο δηλώνει την επιτυχή απογείωση.
Από ψηλά όλα μοιάζουν διαφορετικά, ο τοίχος δεν μπορεί να φράξει το οπτικό σου πεδίο, από πάνω μπορείς να βλέπεις και τις δυο πλευρές ταυτόχρονα και αν εγκλωβιστείς στο πλέγμα του φράχτη, προσωρινό θα είναι, εκεί πάνω ο αέρας φυσά πάντα πιο δυνατά και αν τύχει και πέσεις σε αλλαγή κατεύθυνσης του αέρα, τυχερός θα είσαι, ποικίλα αέρινα μονοπάτια ζωγραφίζουν στον ουρανό την ομορφιά της ζωής. Στρεβλώνει ο χρόνος, τα γεγονότα αντικατοπτρίζονται, στροβιλίζει ο αέρας πάνω από τον λόφο, γήινα και ουράνια μονοπάτια μπλέκονται, ο ορίζοντας ξεθωριάζει, η άλλη διάσταση ξεπροβάλλει. Δίπολα σταθμίζουν την πολικότητά τους, ισορροπούν ανάμεσα σε γη και ουρανό μετρώντας το χρόνο. Απλώνει το κύμα πάνω στα στάχια, το δένδρο στον ορίζοντα στηρίζει τη γαλήνη, ο χρόνος συστέλλεται. Ένα δένδρο έχει πέσει, σκόρπιες πέτρες δείχνουν την διάλυση, ένα κλωνάρι έχασε τα φύλλα του, οι ψυχές τους αιωρούνται, ο χρόνος παγώνει.
Στο τέλος της μουσικής ανοίγεις τα μάτια, το ταξίδι σου έχει τελειώσει, προσγειώνεσαι, εύχομαι να ένοιωσες τις εμπειρίες σου από μια άλλη οπτική γωνία, να ανέβηκες, να κέρδισες λίγο χρόνο και όλα θα είναι καλύτερα.Θωμάς Φίλιος
Το ενδιαφέρον του Θωμά Φίλιου, για το τοπίο που εναλλάσσεται από λόφους και κοιλάδες, υπήρξε από την νεότητά του. Πάντα επιχειρούσε να δει πίσω από τον λόφο, πάντα «σκαρφάλωνε» σε ένα δένδρο για να δει πιο πέρα. Σπούδασε μαθηματικά και πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και εκεί ανακάλυψε ότι μπορεί να επικοινωνεί, πέρα από τον λόγο και με εικόνες, τις οποίες μπορούσε να δημιουργήσει φωτογραφίζοντας. Είναι αυτοδίδακτος φωτογράφος, έχει παρακολουθήσει και έχει οργανώσει ο ίδιος σεμινάρια φωτογραφίας. Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά, εφημερίδες και σε εξώφυλλα μουσικών CD της ECM Records. Έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις φωτογραφίας και έχει εκδώσει το λεύκωμα «Αισθητική Περιπλάνηση στη Βόρεια Πίνδο» με 40 ασπρόμαυρες φωτογραφίες.
Φωτογραφίζει πάνω από 20 χρόνια και πρόσφατα ζει σε μια πόλη στην βόρεια Ελλάδα, από όπου μπορεί και εξυπηρετεί καλύτερα τους φωτογραφικούς του στόχους, εργάζεται ως καθηγητής Πληροφορικής στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Εγκαίνια: Τρίτη 27 Οκτωβρίου στις 20:30
Καλεσμένοι: Την ημέρα των εγκαινίων η Νίνα Κασσιανού (Ιστορικός και κριτικός φωτογραφίας) θα αναφερθεί στο έργο του Θωμά Φίλιου και θα απολαύσουμε ζωντανά τον χαρακτηριστικό λυγμό της λύρας του Σωκράτη Σινόπουλου (ηχογραφήσεις της ECM στον δίσκο Athens Concert των Charles-Lloyd – Μαρίας Φαραντούρη καθώς και σε πολλές ηχογραφήσεις της Ελένης Καραΐνδρου [The Weeping Meadow, Elegy of the Uprooting, Medea, Trojan Women]. O Σινόπουλος έχει παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην αναζωπύρωση του ενδιαφέροντός για την λύρα στην Ελλάδα, τόσο στην παραδοσιακή μουσική όσο και στα σύγχρονα μουσικά ιδιώματα. Βλέποντάς τον για πρώτη φορά να παίζει, ανακαλύπτει κανείς το εύρος των συναισθημάτων και της εκφραστικότητας που μεταφέρονται μέσω της λύρας αλλά και τη δυναμική του ήχου που παράγεται από αυτό το μικρό τοξωτό όργανο).