Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Επιστημονικής Φωτογραφίας 2015

άνδρας πάνω σε καράβι στη θάλασσα κοιτά μέσα απο κυάλια
· Διαγωνισμοί · Φωτο-Εξορμήσεις · Διεθνείς · Ελληνικοί · *Διαδίκτυο // Δημοσίευση: 17 Νοε 2015

συμμετοχή στον διαγωνισμό επιστημονικής φωτογραφίας και ξενάγηση στο Πάρκο Ενεργειακής Αγωγής και στο Πάρκο Αιολικής Ενέργειας στο Λαύριο

Από 1η έως 30 Νοεμβρίου 2015 διεξάγεται σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο o Διαγωνισμός Επιστημονικής Φωτογραφίας 2015 για την Wikipedia. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε για να διαδώσει την επιστήμη και τη βελτίωση της εικονογράφησης λημμάτων της Wikipedia σχετικά με επιστημονικά θέματα.

Η ιδέα

«Δεν μπορούμε να φανταστούμε τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό χωρίς την επιστήμη της Ευρώπης».

Δεν είναι αρκετό να μιλήσουμε μόνον γι'αυτό, θα πρέπει επίσης να τον αναδείξουμε. Για να το κάνουμε αυτό, χρειαζόμαστε να το συλλάβουμε και να το μοιραστούμε. Για το λόγο αυτό χρειαζόμαστε έναν διαγωνισμό επιστημονικής φωτογραφίας. Ο πρώτος διαγωνισμός αυτού του είδους θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2015.

Ο διαγωνισμός αυτός ήρθε στη Βικιπαίδεια επειδή «η Βικιπαίδεια είναι ένα ενεργητικό περιβάλλον αφιερωμένο στη συλλογή και τη διαμοίραση εκπαιδευτικού περιεχομένου ελεύθερα για τον καθένα». Αυτό την κάνει μια εξαιρετική πλατφόρμα για παρουσίαση φωτογραφιών επιστήμης. Ανοιχτή πρόσβαση, ενδιαφέρον για πληροφορία που αφορά την κοινότητα και τους χρήστες της Βικιπαίδειας, και αξιοπιστία γενικά είναι απλώς κάποια από τα χαρακτηριστικά της ελεύθερης εγκυκλοπαίδειας που την κάνουν ελκυστικό περιβάλλον για την εκλαΐκευση της επιστήμης γενικά και ειδικά των φωτογραφιών της επιστήμης. Η Βικιπαίδεια διαπρέπει στην επικοινωνία της γνώσης και οι επιστημονικές φωτογραφίες εκτιμώνται για την υψηλή ποιότητα της πληροφορίας τους, η οποία θα έπρεπε να κάνει τη συνεργασία μεταξύ της wiki κοινότητας και των φωτογράφων της επιστήμης επωφελή και για τους δύο.

Ο διαγωνισμός επιστημονικής φωτογραφίας είναι ένα περιβάλλον παρακίνησης για την καταλυτική διαμόρφωση μιας βιώσιμης σχέσης μεταξύ των δύο.
Ανάμεσα στα έτη 2011–2013 η ιδέα δοκιμάστηκε επιτυχώς κατά τη διάρκεια Διαγωνισμού Επιστημονικής Φωτογραφίας της Εσθονίας και τώρα φαίνεται να είναι ο κατάλληλος χρόνος για τη διεύρυνση της προοπτικής του εγχειρήματος και την διεύρυνση της επιρροής του.

Γι'αυτό, αποφασίστηκε ότι το 2015 θα οργανωθεί ένας Πανευρωπαϊκός επιστημονικός διαγωνισμός για να φέρει περισσότερη επιστήμη στη Wikipedia.
Ένας διεθνής διαγωνισμός κάνει δυνατή την απεύθυνση προς την ευρύτερη επιστημονική κοινότητα και την κάνει να έχει επίγνωση της δυνατότητας να μοιραστεί τα ευρήματά της και το πάθος της με ένα ευρύτερο κοινό χρησιμοποιώντας την οπτική επικοινωνία και το ελεύθερο περιβάλλον του Wikimedia.

Δομή

Ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Επιστημονικής Φωτογραφίας αποτελείται από δύο επίπεδα: θα υπάρχει ένας τοπικός διαγωνισμός σε κάθε χώρα και η τοπική οργανωτική ομάδα θα προωθήσει επιλεγμένες φωτογραφίες στο διεθνή διαγωνισμό.
Αυτή τη στιγμή είναι ο κατάλληλος χρόνος για το σχηματισμό τοπικών οργανωτικών ομάδων, καθώς και προσέλκυσης εθελοντών για συμμετοχή του Πανευρωπαϊκού τελικού.

Ο ρόλος των τοπικών διοργανωτών δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί καθώς αυτοί είναι υπεύθυνοι για την προώθηση του διαγωνισμού, την επιλογή των περιφερειακών νικητών και τη συνεργασία με τους τοπικούς εταίρους και χορηγούς. Είναι επίσης πιθανό να αποκλείσουμε το τοπικό επίπεδο αν αυτό θεωρείτε πιο κατάλληλο, και να περιορίσουμε το εύρος της δουλειάς μας μόνο σε φωτογραφίες που αφορούν το διεθνή διαγωνισμό.

Ο στόχος είναι όλοι οι τοπικοί φωτογράφοι στην Ευρώπη να έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.

 

Κατηγορίες

Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει πέντε θεματικές κατηγορίες:

  • Άνθρωποι στην Επιστήμη (επιστήμονες στον φυσικό τους χώρο)
  • Μικροσκοπικές εικόνες (οπτικές, ηλεκτρονικές και εικόνες μικροσκοπικής σάρωσης ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία)
  • Μη-φωτογραφικά πολυμέσα (αρχεία ήχου και βίντεο, εικόνες που παράγονται από υπολογιστές κλπ.)
  • Σύνολα εικόνων (2-10 εικόνες που συνδέονται θεματικά και υποβάλλονται ως σύνολο)
  • Γενική κατηγορία (όλες οι υπόλοιπες πηγαίνουν σε αυτήν την κατηγορία από την αρχαιολογία έως τη ζωολογία και από την ηφαιστειολογία έως την αστρονομία)

Παρά το όνομά του, εκτός από φωτογραφίες περιλαμβάνει και μη φωτογραφικές εικόνες/πολυμέσα (βίντεο, σχέδια). Κάθε πολυμέσο έχει τη δυνατότητα να διαγωνιστεί για το μεγάλο βραβείο, και να προωθηθεί στο διεθνή διαγωνισμό, όπως και όλες οι υποβληθείσες φωτογραφίες.

 

Βραβεία

Οι νικητήριες εικόνες/πολυμέσα στο Ελληνικό σκέλος του διαγωνισμού, αγωνίζονται για τα εξής βραβεία:

  • 1η θέση: 400 €
  • 2η θέση: 300 €
  • 3η θέση: 200 €

Στις 10 υψηλότερες θέσεις στην κατάταξη θα δοθεί επίσης και από ένα πόστερ με την εικόνα με την οποία συμμετείχαν. Επιπλέον τα έργα των νικητών του ελληνικού σκέλους θα προχωρήσουν στη διεθνή φάση του διαγωνισμού.
Οι νικητές του ελληνικούς σκέλους θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος του 2015. Οι νικητές της διεθνούς φάσης του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στο τέλος του Ιανουαρίου 2016.

 

Διοργάνωση

Το ελληνικό σκέλος του διαγωνισμού διοργανώνεται από το Wikimedia Community User Group Greece αποτελούμενο από εθελοντές της Wikipedia, και χρηματοδοτείται από το Wikimedia Foundation, τον οργανισμό που λειτουργεί την Wikipedia, το Wikimedia Commons, και άλλα εγχειρήματα.

Η Wikimedia Community User Group Greece (Κοινότητα Χρηστών Wikimedia στην Ελλάδα) είναι μια ανεξάρτητη ομάδα εθελοντών που δραστηριοποιείται στα ελληνόφωνα εγχειρήματα του Wikimedia Foundation και ενδιαφέρεται για οργάνωση και συμμετοχή σε εξωστρεφείς δράσεις με σκοπό την στήριξη και προώθηση της Βικιπαίδειας και των υπόλοιπων εγχειρημάτων του Wikimedia στην Ελλάδα.
Η WCUG-GR είναι η επίσημα αναγνωρισμένη από το Ίδρυμα Wikimedia, Ομάδα Χρηστών Wikimedia στην Ελλάδα. Τα μέλη μας προέρχονται από τα ελληνόγλωσσα κυρίως εγχειρήματα του Wikimedia, και είναι έμπειροι και με συστηματική συνεισφορά χρήστες, όμως καλωσορίζουν οποιονδήποτε θέλει να συμμετέχει στις εξωστρεφείς δράσεις της.

 

Δηλώσεις Συμμετοχής

Η συμμετοχή γίνεται με ανέβασμα των εικόνων μέσα από αυτή τη φόρμα: https://commons.wikimedia.org/wiki/Campaign:espc-gr


Δήλωση συμμετοχής στο Αιολικό πάρκο Λαυρίου για τον Διαγωνισμό Επιστημονικής Φωτογραφίας

Στο πλαίσιο του Διαγωνισμού Επιστημονικής Φωτογραφίας το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κατόπιν συνεννόησης, παραχωρεί για ξενάγηση και για τις ανάγκες τις φωτογράφησης για τον διαγωνισμό, το Πάρκο Ενεργειακής Αγωγής και το Πάρκο Αιολικής Ενέργειας στο Λαύριο.

Η ξενάγηση μπορεί να γίνει σε εργάσιμη ημέρα και ώρα πρωινή (έως και τις 3 μ.μ. το αργότερο). Η φωτογράφηση θα γίνει στις εγκαταστάσεις του πάρκου όπου υπάρχουν διάφορες επιδεικτικές μονάδες. Η ξενάγηση ενδέχεται να μη γίνει αν η συμμετοχή είναι πολύ μικρή.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν, καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή σε αυτή τη φόρμα μέχρι την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015.